Timošenko meita: Māti cietumā pazemo

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apcietinātās Ukrainas ekspremjeres un opozīcijas līderes Jūlijas Timošenko meita Jevhenija Timošenko, trešdien uzstājoties ASV Senātā, sacīja, ka viņas māti cietumā pazemo.

Ekspremjere sešus mēnešus tiek turēta «nelegālā apcietinājumā, pret viņu izturas slikti un pazemo», opozīcijas līderei «liedz gulēt un, cenšoties viņu salauzt, viņa pakļauta iebiedēšanai», Senāta Ārlietu komisijas Eiropas lietu apakškomisijā sacīja līderes meita.

Viņa arī mudināja senatorus vērst spiedienu pret Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču, lai panāktu Jūlijas Timošenko atbrīvošanu.

Ilgstoši bezsamaņā bez palīdzības

Ekspremjere «varēja nomirt», kad cietumā viņai «neizskaidrojamā kārtā kritās asinsspiediens» un viņa zaudēja samaņu, senatorus brīdināja Jevhenija. Pirms ārstu ierašanās Jūlijas Timošenko kameras biedrene 20 minūtes centusies dabūt ekspremjeri pie samaņas.

«Kamēr Timošenko kundze atrodas aiz restēm, Ukrainai padziļināt attiecības ar Rietumiem būs sarežģīti, ja ne neiespējami,» savukārt sacīja senatore Džīna Šahīna.

Cenšoties piespiest Timošenko lūgt apžēlošanu

Ukrainas pašreizējais līderis grib panākt, lai Jūlija Timošenko «uzraksta vēstuli, publiski lūdzot piedošanu un atzīstot savus «grēkus», lai viņš tad viņu apžēlotu», norādīja Jevhenija.

Tas «nekad nenotiks», sacīja ekspremjeres meita, uzsverot, ka viņas māte nekādus noziegumus nav pastrādājusi.

Vismaz septiņi gadi cietumā

Kā ziņots, Jūlija Timošenko tika apcietināta 5.augustā. Savukārt 11.oktobrī tiesa viņai piesprieda septiņu gadu cietumsodu par valstij zaudējumus nesošā gāzes līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Tiesa atzina, ka Timošenko ar savām darbībām, noslēdzot līgumus, valsts kompānijai «Naftogaz» nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (100 miljonu latu) apmērā, un uzdeva bijušajai premjerministrei kompensēt zaudējumus pilnā apmērā.

Jāpiebilst, ka Ukrainas un Krievijas nesaskaņu dēļ bija traucēta gāzes piegāde arī daudzām Eiropas valstīm. Pie tam gāzes cena, kas Ukrainai jāmaksā, ir līdzīga kā citām Eiropas valstīm, taču ukraiņi uzskata, ka gāzes cenas tik un tā ir augstas, un prasa lielākas atlaides.

Timošenko savu vajāšanu vērtē kā politisku atriebību, ko pret viņu izvērš prezidents Janukovičs pēc viņa uzvaras pagājušā gada valsts galvas vēlēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu