Čehijā plosās putnu gripa (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Varas iestādes iznīcinājušas vairāk nekā 600 zosu kādā Čehijas fermā, kur konstatēta putnu gripa. Ja analīzes apstiprinās bīstamās slimības tālāku izplatību, līdzīgs liktenis gaida vēl vairākus tūkstošus putnu.

Hodoninas fermā, Morāvijas dienvidos atbildīgie dienesti iznīcinājuši jau 679 zosis un septiņus tūkstošus zosu olu. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad atklājās, ka zosis saslimušas ar putnu gripas H7N1 paveidu. Tas ir mazāk bīstamais putnu gripas paveids, un cilvēki ar to nevar inficēties.

„Pēc situācijas analīzes un ņemot vērā visus aspektus, mēs nolēmām iznīcināt tikai vīrusa pozitīvos putnus no Pisečni dīķa, kurā ir aptuveni 700 zosu," stāsta Reģionālā veterinārā dienesta pārstāvis.

Veterinārārsti turpinās uzraudzīt fermu, lai izšķirtos, ko darīt ar vēl trīs tūkstošiem fermas putnu un 350 meža pīlēm.

Fermas saimnieki ir izmisumā. Viņiem bija grūti bez asarām noskatīties, kā no Brno pilsētas atbraukušie glābēji iznīcināja pirmo putnu partiju. Taču viņi saprot, ka vīruss var sagraut visu fermas nākotni. "Ja tiks iznīcinātas visas zosis, tad samazinās izredzes, ka mums šeit Hadoninā būs saimniecība," ir spiesti atzīt saimnieki.

Atbildīgie dienesti plāno pārbaudes veikt arī pārējās reģiona fermās, lai pēc iespējas ātrāk atklātu iespējamos lipīgā vīrusa perēkļus.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu