ASV karaflotei būs superjaudīgi lielgabali (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tuvāko 15 gadu laikā ASV armijas rīcībā var nonākt pasaulē spēcīgākais elektromagnētiskais lielgabals.

Pirmie par railgun dēvētā liegabala izmēģinājumi bijuši sekmīgi, un nu armija ir parakstījusi 10 miljardus vērtu līgumu ar kompāniju Raytheon (viens no lielākajiem bruņojuma piegādātājiem ASV Bruņotajiem spēkiem), kurai jāizstrādā lielgabala barošanas bloks, kā arī elektromagnētiskā impulsa radīšanas moduļa (Pulse Forming Network - PFN) prototips. Nākotnē šo tehnoloģiju varētu izmantot arī kaujas lāzeru radīšanā, raksta Newsru.com. Railgun tehnoloģiju patlaban izstrādā arī kompānijas General Atomics un BAE Systems.

Foto: AP/Scanpix

Elektromagnētiskie lielgabali, par kuru spēju iznīcināt ikvienu iespējamo apdraudējuma avotu ir pārliecināti Raytheon eksperti, militāristus interesē jau kopš pagājušā gada septiņdesmitajiem gadiem, kad sākās pirmie eksperimenti ar šo tehnoloģiju.

2008. gadā eksperimentālā šāvienā lādiņa ātrums bija līdzvērtīgs astoņkārtīgam skaņas ātrumam (8640 km/h), bet tā kinētiskā enerģija stobra galā sasniedza 10 megadžoulus. Divus gadus vēlāk tika veikts kopumā tūkstošais elektromagnētiskā lielgabala eksperimentālais šāviens, un tad lādiņa kinētiskā enerģija stobra galā sasniedz jau 33 megadžoulus.

Eksperimentu mērķis ir radīt nākamās paaudzes ieroci, ko uzstādīt uz ASV karaflotes kuģiem. Tā provizoriskais darbības attālums ir līdz pat 400 kilometriem, kas apmēram atbilst raķešu lidošanas attālumam.

Elektromagnētisko lielgabalu galvenās priekšrocības – minimāls apdraudējums kuģa apkalpei (nav nepieciešamas sprāgstvielas) un augsts precizitātes līmenis, turklāt, tā kā šāda tipa ieroči iztiek bez sprāgstvielām, kuģī varēs iekraut vairāk lādiņu. Būtiskākie trūkumi – augsts enerģijas patēriņš, kā dēļ nāksies izstrādāt jaunas iekārtas, kas spēs nodrošināt gan lielgabalus, gan arī pašu kuģi.

Gaidāms, ka pirmie karakuģi ar elektromagnētiskajiem lielgabaliem sāks kalpot 2025.gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu