Chairlift «Something»

Jānis Žilde
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms dodu vietu rītdienas Mēneša albumam, jūsu uzmanībai viens no jaukākajiem pēdējo nedēļu muzikālajiem priekiem - Ņujorkas, Bruklinas dueta «Chairlift» otrais studijas albums «Something».

Chairlift «Something»

(Columbia, Young Turks)

10/12

«Something» ir elegants 1980. gadu popmūzikas, 1990. gadu indie kokteilis, kas vienlaikus ir gan melodisks un popsīgs, gan pietiekoši eksperimentāls un dziļš.

Dziedātāja Kerolaina Polačeka (Caroline Polachek) un multiinstrumentālists Patriks Vimblijs (Patrick Wimberly) kā duets muzicē kopš 2010. gada, kad grupu pameta sākotnēji oriģinālā sastāva dalībnieks Ārons Fenings (Aaron Pfenning). Pašas grupas pirmsākumi meklējami 2005. gadā, kad Kolorado Universitātē iepazinās Polačeka un Fenings. Jau 2006. gadā grupa ieraksta savu pirmo mazalbumu «Daylight Savings EP», līdz 2007. gadā paraksta izdevniecības līgumu ar «Kanine Records» un gadu vēlāk laiž klajā debijas plati «Does You Inspire You». Pirmā lielā ievērība, kā jau bieži tas ar mazpazīstamām grupām notiek, nāk, pateicoties reklāmai. Grupas dziesmu «Bruises» savā iPod Nano kampaņā izmantoja «Apple», liekot daudziem neziņā raustīt plecus - «kas tā par smuko dziesmu tajā reklāmā?».

Seko attiecību kārtošana izbijušo mīlnieku Polačekas un Feninga starpā par grupas nosaukuma turpmāku izmantošanu, līdz šogad, četrus gadus pēc debijas albuma, «Chairlift» atgriežas.

Chairlift «Something»
Chairlift «Something» Foto: Publicitātes foto

Jaunais grupas albums «Something» ir pamatīgs solis uz priekšu - gan muzikāli, gan konceptuāli. Ja debijas platē katru dziesmu atsevišķi bija sacerējis kāds no dalībniekiem un tad vēlāk to prezentējis grupas mēģinājumos, tad

šoreiz Polačeka un Vimblijs visu muzikālo materiālu radījuši divatā piecu mēnešu laikā,

kopā intensīvi strādājot. Ieraksts tapis 2010. gada rudenī, 2011. gada pirmajā pusē kopā ar skaņu vīriem - «Hot Chip» draugu Denu Keriju (Dan Carey) un Alanu Molderu (Alan Moulder), kas strādājis ar «Depeche Mode», «The Killers» u.c.

Albuma centrālā ass un viens no spēcīgākajiem skaņdarbiem platē ir pirmais singls «Amanaemonesia», kas stāsta par antidepresantu izmantošanu jauniešu un bērnu vidū un kuram tapis arī brīnišķīgs horeogrāfisks video (rež. Tom Hines). Kustīgs, dzidrs bass, 1980.gadu sintīpopa bīts un izteiksmīgs vokāls.

Arī otrais singls «Sidewalk Safari» un albuma dejiskākie skaņdarbi pamatā balstās uz basa rifiem (elektriskā ģitāra ir nolikta skapī), kas apaudzēti ar sintezatoru toņiem - vietām ieskanas kaut kas no 1980.gadu «Fleetwood Mac», īpaši skaists ir «Take it Out on Me» (skat. audio) - gluži kā no 80. gadu dziesmu grāmatas.

Polačekas balss brīžiem raisa asociācijas ar Lesliju Feistu, īpaši agrīno, elektronisko pop Feistu. Liriskajos skaņdarbos ieskanas kaut kas no 1990.gadu popsīgā triphopa, savukārt «Frigid Spring» iemaldās 4AD estētikā («Pale Saints»), bet «Turning» citā «Cocteau Twins» brīnišķīgo bezbungmašīnas plati «Victorialand».

Rekomendēju!

Labākās dziesmas: «Sidewalk Safari», «Take It Out on Me», «Amanaemonesia» un «I Belong in Your Arms».

Izdošanas datums - 31.01.2012.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu