Gulbenes dome «prēmēs» ģimeņu pieaugumu novadā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Gulbenes novada deputāti un domes speciālisti apspriež vēlmes un iespējas šogad atbalstīt bērnus no pašvaldības budžeta finansiāli vēl vairāk nekā līdz šim. Šonedēļ deputāti par to apsprieda komiteju sēdēs, kā arī lems 31.janvāra domes sēdē. Deputāte Ilze Mezīte uzsver, ka ir pēdējais laiks atbalstīt ģimenes ar bērniem, jo, «citādi nav jēgas citiem mūsu lēmumiem, ja nedomājam par novada nākotni».

Domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa saka, ka agrāk gan pilsētā, gan daudzos pagastos tika praktizēti tā saucamie «veicinošie pabalsti», par kādu uzskatāma arī naudas dāvināšana sakarā ar bērna piedzimšanu. Jaundibinātajā novada pašvaldībā no šīs tradīcijas nācās atteikties, bažījoties, ka var pietrūkt naudas budžetā. Tagad esot laiks atgriezties pie labi iesāktajām vecajām tradīcijām. Tajā pašā laikā S.Daudziņa aicina domes Finanšu un ekonomikas nodaļā rūpīgi izsvērt budžeta iespējas.

Deputāts un domes Sociālās un veselības nodaļas vadītājs Jānis Antaņevičs jau janvāra sākumā «Dzirkstelei» apstiprina, ka ir ideja katru novadā jaundzimušo bērnu atbalstīt ar 50 latiem. Ideja pieder Gulbenes dzimtsarakstu nodaļas vadītājai Vitai Elsiņai, kura uzsver: «Vajadzētu ar vismaz 50 latiem šogad ar 1.janvāri atbalstīt jaundzimušos (ja vismaz vienam no vecākiem dzīvesvieta deklarēta mūsu novadā un arī bērns tiek deklarēts šeit).»

Vajag apspriest ar sabiedrību

I.Mezīte piedāvā citu variantu - katram jaundzimušajam bērnam dāvināt 100 latus. Viņa uzskata, ka kopsumma nebūs nekāda lielā, salīdzinot ar algu palielinājumu novada pašvaldībā strādājošajiem. Piemēram, pagājušajā gadā novadā piedzima 178 mazuļi. Ja šogad piedzims tikpat, tad dāvināmā kopsumma veidos 17 800 latus. I.Mezītes priekšlikumu atbalsta deputāti Dzintars Poļaks, Gunārs Ciglis un Intars Liepiņš.

Savukārt J.Antaņevičs informē, ka šonedēļ sociālo un veselības jautājumu komitejas sēdē esot izskanējusi arī ideja par 300 latu piešķiršanu ģimenēm sakarā ar katru jaundzimušo mazuli.

J.Antaņevičs rosina kolēģus domāt reāli - deviņas reizes nomērīt un tikai pēc tam nogriezt. Viņam piekrīt Gulbenes dzimtsarakstu nodaļas vadītāja. «Varbūt otrus 50 latus var dot ģimenei, kad bērns sāks iet skolā?» risina V.Elsiņa, kurai visvairāk esot bail piedzīvot agrāko pieredzi, kad naudas trūkuma dēļ pašvaldība pēkšņi pārtrauc naudas dāvināšanu sakarā ar bērna piedzimšanu.

Domes Finanšu un ekonomikas nodaļas vadītāja Anna Pružinska informē, ka novada šāgada budžetā jau ir ieplānoti 9000 lati, ja par katru novadā jaundzimušo vecāki saņems 50 latus. Jo deputāti 31.janvāra domes sēdē tomēr nobalsos par I.Mezītes priekšlikumu - 100 latiem -, budžetā būs jāmeklē papildu līdzekļi.

S.Daudziņa neslēpj, ka daži deputāti izteikušies, ka pašvaldībai nav jāsponsorē novada 800 jaunāko klašu skolēnu peldētapmācība, kas novadā gadā izmaksā 15 000 latus (tātad - 18,7 lati uz vienu bērnu). Arī tur var rast naudas ietaupījumu. Taču pret to iebilst domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītājs Arnis Šķēls. Deputāta Gunta Blūma secinājums: «Vajag apspriesties ar sabiedrību.»

Pašvaldība sponsorēs ēdināšanu

Pagājušā gada pēdējā domes sēdē deputāti jau nobalsojuši par to, ka daudzbērnu ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk pirmsskolas vecuma bērni, ja vismaz trīs bērni apmeklē kādu no bērnudārziem Gulbenes novadā, tiks piešķirts ēdināšanas maksas samazinājums 50 procentu apmērā.

13.janvārī publicētajā «Dzirksteles» intervijā ar S.Daudziņu viņa saka, ka vēlētos šogad nodrošināt pašvaldības apmaksātas pusdienas visiem pamatskolas klašu skolēniem novadā. Tomēr, apsverot budžeta iespējas, iecere kļuvusi pieticīgāka. Šogad pašvaldības apmaksātas pusdienas saņems ne tikai 1., bet arī 2. līdz 4.klašu skolēni, bet no maznodrošinātajām ģimenēm - visi bērni, kuri mācās, līdz 9.klasei ieskaitot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu