Oklendā arestēti 200 «Okupē Volstrītu» aktīvisti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV policija sestdien arestējusi vairāk nekā 200 protesta kustības «Okupē Volstrītu» aktīvistus, kuri mēģināja ieņemt vairākas sabiedriski nozīmīgas ēkas Oklendas centrā, tostarp pilsētas domi un vienu no lielākajām pilsētas arēnām.

Demonstrantu izklīdināšanai tika likta lietā asaru gāze, uz ko protestētāji atbildēja, apmētājot policistus ar akmeņiem citiem priekšmetiem.

Kopumā demonstrācijā piedalījās aptuveni 1000 cilvēki. Tā sākās mierīgi, bet drīz vien policijas un demonstrantu starpā izcēlās vardarbīgas sadursmes, kurās tika ievainoti trīs policisti un viens demonstrants, paziņoja policijas preses pārstāve.

Protestētāji sarīko grautiņus

Grupa protestētāju aizdedzināja ASV karogu pilsētas domes priekšā un ielauzās vēsturiskajā ēkā, nodarot postījumus tur iekārtotajai izstādei.

«Šādai vardarbībai nav attaisnojuma,» paziņoja pilsētas domes prezidents.

Daļa protestētāju centās iekļūt arī Henrija Kaizera centrā, kurā ietilpst arēna ar 5500 sēdvietām, teātris un konferenču zāles.

Apmētā likumsargus ar pudelēm un akmeņiem

Policija ziņoja, ka demonstranti sākuši nojaukt ap ēku esošo žogu un apmētājuši likumsargus ar pudelēm, metāla caurulēm, akmeņiem un degošiem priekšmetiem.

Jau ziņots, ka protesti pret «korporatīvo alkatību» aizsākās Ņujorkā pērnā gada septembrī un pārņēma arī citas Savienoto Valstu pilsētas un izplatījās tālāk pasaulē. Tomēr pēdējā laikā varas iestādes ir vērsušās pret «Okupē Volstrītu» aktīvistiem un likvidējušas viņu nometnes vairākās pilsētās, tostarp Ņujorkā, Losandželosā, Filadelfijā un citur.

Oklendā protestētāji no savas nometnes pilsētas centrā tika padzīti jau 25.oktobrī.

Aktīvisti jau iepriekš bija paziņojuši, ka nedēļas nogalē plāno sarīkot protesta pasākumu kādā tukšā ēkā, kuras atrašanās vieta netika atklāta.

«Mēs neiekļuvām ēkā, bet cīnījāmies tā, it kā no tā būtu atkarīga mūsu nākotne,» vēsta viens no ierakstiem protesta kustības izveidotajā lapā mikroblogošanas vietnē «Twitter».

Protestē arī Vašingtonā

Sestdien «Okupē Volstrītu» aktīvistu protesti notika arī ASV galvaspilsētā Vašingtonā, kur aptuveni 200 demonstrantu sapulcējās pie viesnīcas, kurā notika ikgadējais organizācijas « Alfalfa Club» rīkotais politiķu un biznesa līderu bankets, kuru apmeklēja arī ASV prezidents Baraks Obama ar kundzi.

Demonstrantu vidū izcēlās vairākas jaunas sievietes, kuras protestējot atkailināja savas krūtis. Spītējot augstumam, līdz jostas vietai izģērbās arī vairāki vīriešu kārtas demonstranti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu