Pārāk liela porcija? Neēd! (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Šķīvis ir jāizēd tukšs. Ēdienu nedrīkst izmest. Šie ir divi stereotipi, kas liek mums ēst vairāk, nekā tas vajadzīgs mūsu organismam.

Šādu attieksmi pret ēdienu mūsos radījušas senas tradīcijas, kuru rezultātā jau no bērnības esam mācīti izēst porciju līdz galam. Vecāki, vecvecāki, aukles, vai bērnudārza audzinātāji nelaiž bērnu no galda, līdz tas neapēd līdz galam savas pusdienas, tai pašā laikā neļaujot bērnam pašam izvēlēties, cik lielu porciju tas vēlas. Šādu rīcību bērnam argumentē ar to, ka ēdienu nedrīkst izmest, jo tā ir slikta rīcība, ja ēdienu izmetīsi, tad nākotnē ēdiena var aptrūkties, un tamlīdzīgi. Bērns tiek kritizēts un nosodīts par to, ka klausa sava organisma vēlmēm. Protams, ir saprotama vecāku vēlme pēc tā, lai bērns būtu paēdis, lai tas saņemtu augšanai un attīstībai nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas, taču šādā veidā cilvēkam jau bērnībā tiek vājināta spēja pašam apzināties, cik daudz ēdiena nepieciešams viņa organismam.

Bērnam pieaugot, porcijas obligātā apēšana vairs nav veids, kā izpelnīties vecāku vai audzinātāju pozitīvo attieksmi vai izvairīties no to kritikas. Vēlāk šī rīcība kļūst par normu un tiek nodota tālāk nākamajām paaudzēm.

Taču tikai mūsu organisms ir tas, kurš vislabāk zina, cik un kāda pārtika tam ir nepieciešama. Un par to, ka ēdiena ir par daudz, tas signalizē ar sāta sajūtu. Saprotams, ka, apēdot vairāk, nekā gribas, organismam nākas rīkoties ar lielāku daudzumu pārtikas, nekā vajadzīgs. Rezultāts - izstaipīts kuņģis, enerģija, kas var tikt novirzīta citiem mērķiem, tiek novirzīta nevajadzīgā ēdiena pārstrādei, liekais svars. Tātad - ja ēst vairs negribas, nav nekādas vajadzības to darīt.

Vēl kaitīgāka par mēģinājumu iedabūt sevī pārāk lielu ēdiena porciju ir vēlme izēst ledusskapī stāvošo pārtiku, kurai drīz beigsies derīguma termiņš. Šai gadījumā būs ne tikai par daudz pārtikas, bet, iespējams, - nesvaigas pārtikas.

Piespiežoties un apēdot porciju līdz galam, pirmām kārtām tiks izstaipīts kuņģis, bet pēc tam:

- ēdiens tiks pārstrādāts un izvadīts ārā - labākajā gadījumā; - tiks pārstrādāts un noglabāts organismā tauku veidā - sliktākajā gadījumā.

Tātad - ēdiena izmešana miskastē ir vismazākais ļaunums!

Risinājums - likt uz šķīvja mazāku ēdiena porciju, nekā liekas, ka gribētos apēst. Ja tomēr uzliktās porcijas izrādījies par maz - vienmēr taču var uzlikt papildporciju! Gadījumā, ja ēdiena tomēr bija par daudz , un visas porcijas izēšana draud ar pārēšanos - aizmirsti par nevajadzīgi ieaudzinātajām normām un izmet ēdienu miskastē, vai, ja iespējams, - atpakaļ pannā, katlā vai kur nu tas tiks glabāts.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu