Vieta, kur vannot traukus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šķiet, virtuvē visvairāk laika tiek pavadīts pie plīts. Taču, kad pannas un katli ir netīri, to visu vajag nomazgāt. Lai to izdarītu, nepieciešama laba un ērta izlietne.

Izlietņu klases Virtuves izlietnes dalās vairākās klasēs atkarībā no materiāla, dizaina, cenas un citiem apstākļiem. Savukārt cenu nosaka klase - standarta, vidējā ekonomiskā, vidējā vai augstākā, kā arī tehnoloģija - vai tā ir spiestā vai metinātā izlietne. Spiestā izlietne ir izspiesta no vienas loksnes, bet metinātā var būt taisīta, piemēram, no trim detaļām.

Accenta dizaineri uzsver, ka cenu nosaka arī forma un tas, cik lielā skaitā konkrētais modelis ir ražots. Jo mazākā daudzumā izlietne ražota, jo tā ir dārgāka. Tas gan vairāk attiecoties uz augstākās klases izlietnēm. Tajā pašā laikā gan augstākās, gan standarta klases izlietnēm tiek izmantots viens un tas pats metāls. Atšķiras tikai izpildījums un tehnoloģija.

Standarta forma virtuves izlietnei ir kvadrāts. Tām parasti iekšējie stūrīši ir nedaudz noapaļoti. Taču, ja ir vēlme, var atrast izlietni, kurai iekšējie stūri ir tikpat spici kā ārējie. Augstākās klases izlietnēm noapaļoti ir gan iekšējie, gan ārējie stūri. Pieejamas ir arī apaļas, ovālas un noapaļotas trapeces formas.

Iegriežamās un pabūvējamās

Accenta dizaineri uzsver, ka pēdējā laikā cilvēki aizvien vairāk uzmanības pievēršot notekcauruma jeb noplūdes izmēram. Proti, ja ir lielāka noplūde, tajā var ielikt ēdienu atlieku smalcinātāju. Lielajām noplūdēm ir arī siets, kur sakrājas drazas. To var izņemt ārā un netīrumus izbērt atkritumos, un neaizsērēs kanalizācija.

Otrkārt, cilvēki vairāk izvēlas pusotrdaļīgās izlietnes. Tas nozīmē, ka tiek pirktas nevis ar divām vannām vai vienu, bet ar vienu vannu un vienu mazu vanniņu.

„Mazā vanna ir ērta augļiem, dārzeņiem. Proti, tajā ir ieliekama plastmasas vai metāla īpašas formas kastīte, ko vajadzības gadījumā var lietot kā caurduri. Piemēram, lai nokāstu makaronus," stāsta Accenta dizaineri.

Jāpievērš uzmanība arī tam, ka virtuves izlietnēm tiek izmantots gludais un auduma struktūras metāls. Pēdējais ir veidots it kā lina auduma struktūrā - tas ir grubuļains. Gludajam ar laiku parādās skrāpējumi, bet auduma struktūrā tas nav redzams.

Otrkārt, arī pilieni uz grumbuļainā ir mazāk redzami nekā uz gludā tērauda. Un tas arī būs vieglāk kopjams.

Izlietņu materiālā tiek izmantota arī akmens masa jeb smalcināts granīts. „Šā tipa izlietnēm ir iespējami 12 toņi, bet ne visus modeļus ir iespējams izgatavot no akmens masas. Smalcinātā granīta izlietņu pozitīvā īpašība ir tā, ka nav redzami pilieni. To ir arī samērā grūti saskrāpēt," stāsta Accenta dizaineri.

Virtuves izlietnes dalās arī iegriežamajās, iebūvējamajās un pabūvējamajās. Iegriežamai izlietnei ir nepieciešams skapītis, kura galda virsmā veido izgriezumu. Tajā tad arī no augšas ieliek izlietni. Arī uzliekamajai izlietnei ir nepieciešams skapītis, bet nav vajadzīga galda virsma. Taču tajā negriež caurumu - izlietni uzliek virsū.

Skapītis nepieciešams arī pabūvējamām izlietnēm. Tām nepieciešama arī galda virsma, bet šajā gadījumā tai jābūt akmens vai mākslīgā akmens virsmai. Izlietni liek no apakšas un pabūvē.

«Neatkarīgā Rīta Avīze», pielikums «Māja»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu