"Sinfonietta Rīga" un "Silvesteri Orkesteri" festivālā "Saxophonia"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

6. starptautiskā saksofonmūzikas festivāla "Saxophonia" ietvaros "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē piedāvās saviem klausītājiem īpaši veidotu koncertprogrammu kopā ar džeza kvintetu "Silvesteri Orkesteri", kurš ir viens no šobrīd spilgtākajiem džeza mūziķu sastāviem Latvijā.

Koncerts "Parallel Sounds" notiks sestdien, 21. februārī, pl. 20 Rīgas Mākslas telpā, un tajā skanēs Kārļa Vanaga un Ritvara Garozas mūzika džeza kvintetam un kamerorķestrim.

"Koncerts būs interesants, jo mūzika, kuru atskaņosim, ir speciāli rakstīta šai "Silvesteri Orkesteri" un "Sinfonietta Rīga" sadarbībai. Šo mūziku nevarētu klasificēt kā kādu konkrētu stilu, jo tā apvieno ļoti daudz dažādu elementu. Mūzika ietver gan epizodes orķestrim, gan improvizāciju, dažādus stilus un noskaņas. Arī orķestrim būs jāiejūtas dažādos stilos un skanējumos. Kompozīcijās ir iekļauta bigbendu muzicēšanas specifika, dažādi interesanti metroritmiski elementi, kā arī tembrālās kombinācijas, kas veidojas ar elektronisko un akustisko instrumentu palīdzību," stāsta viens no "Silvesteri Orkesteri" līderiem un koncertprogrammas autoriem Kārlis Vanags.

Jāteic, ka "Sinfonietta Rīga" koncertsezonā šis ir viens no nozīmīgākajiem koncertiem tieši tādēļ, ka šī ir iespēja parādīt orķestra vēlmi un spēju darboties dažādos mūzikas žanros, kā arī atrast kopīgu valodu ar dažādas mūzikas mīļotājiem. Šis koncerts attaisno vienu no orķestra izvirzītajiem radošajiem kredo, kas skan – būt gataviem eksperimentēt akadēmiskos un neakadēmiskos mūzikas virzienos, spēlēt frakā un T-kreklā!

Par "Silvesteri Orkesteri" sadarbību ar "Sinfonietta Rīga" Kārlis Vanags saka: ""Sinfonietta Rīga" ar Normundu Šnē, manuprāt, ir viens no radošākajiem kolektīviem šobrīd, jo viņu darbībā netiek novilktas nekādas robežas, netiek dalīts, vai tas ir džezs vai akadēmiskā mūzika, vai avangards. Prioritāte ir mūzika, nevis tās klasificēšana. Kvintets ar nepacietību gaida šā projekta sākumu, jo vismaz Latvijas mērogā nav zināmi citi džeza mūziķu kolektīvi, kas būtu realizējuši šāda veida projektus sadarbībā ar orķestriem."

Džeza kvintets "Silvesteri Orkesteri" ir viens no spilgtākajiem džeza mūziķu sastāviem Latvijā, kā arī viens no nedaudzajiem ansambļiem, kam raksturīgs savs skanējums. Ansamblis dibināts 2004. gadā, un tā nosaukums "Silvesteri Orkesteri" radās kādas somu grupas ietekmē (Hurmio-orkesteri), kurai ir līdzīgs stils un priekšstats par muzicēšanu. Džeza kvintetā apvienojušies tādi progresīvi mūziķi kā Kārlis Vanags (saksofoni, flauta, EWI), Renārs Lācis (saksofoni), Ritvars Garoza (taustiņinstrumenti), Toms Poišs (bass) un Andris Buiķis (bungas). Patlaban "Silvesteri Orkesteri" darbības prioritāte ir oriģinālmūzika, ko komponē un aranžē paši ansambļa dalībnieki. Uzsvars tiek likts uz ritmiskām niansēm, tembru kombinācijām, krāsainu harmonisko valodu un formas īpatnībām. Par svarīgāko savas darbības kritēriju džeza kvintets izvirza skanējuma kvalitāti un mūziķu profesionālismu. K. Vanaga, R. Lāča un R. Garozas profesionālā darbība vērsta arī uz sabiedrības izglītošanu un pusaudžu talantu attīstību, izveidojot Valsts akreditētu ritmiskās mūzikas apmācības sistēmu Latvijā. (www.silvesteriorkesteri.lv)

Jāpiebilst, ka 2008. gada martā orķestris "Sinfonietta Rīga", kas dibināts 2006. gadā, jau saņēma savu pirmo nozīmīgo valsts apbalvojumu mūzikā – Lielo mūzikas balvu 2007 nominācijā par izcilu un daudzveidīgu koncertdarbību, bet nu jau 2008. gada Lielās Mūzikas balvas četrām nominācijām izvirzīts ne tikai Sinfonietta Rīga izcilais sniegums koncertos, bet arī orķestra mūziķi individuāli. Sīkāka informācija www.sinfoniettariga.lv un www.latvijaskoncerti.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu