Veikala dilles var būt kaitīgas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/113566

Lai arī aiz loga ir ziema, tomēr veikalu plauktos bieži gozējas kārdinoši lociņi un smaržīgi diļļu saišķi, ko bieži iegādājas tieši vitamīnu dēļ. Taču cik šie ievestie zaļumi ir veselīgi un vai tiešām ar ķīmiju apsmidzinātie garšaugi ir nekaitīgi, portāls TVNET jautāja Starpaugstskolu akadēmiskās maģistra studiju programmas «Uzturzinātne» 2.kursa studentei Līgai Prieciņai.

Vai tagad (ziemas laikā) veikalā nopērkamos zaļumus būtu ieteicams pirkt saistībā ar iespējamo lielo ķīmijas (piemēram, nitrīti un nitrāti) daudzumu, lai zaļumus izaudzētu un saglabātu svaigā izskatā vairākas nedēļas?

Zaļumus vislabāk svaigus iegādāties laika posmā no maija līdz oktobrim, kad Latvijā audzē zaļumus. Liela daļa Latvijas audzētāju izmanto maz minerālvielu (nitrātus u.c. mēslojumus), audzējot stādus. Tādēļ arī nitrātu un nitrītu saturs būs mazs vai vispār nebūs.

Pēc savas pieredzes varu teikt, ka Latvijas zaļumi svaigi ledusskapī vai sagriezti labi izskatās apmēram pusotru nedēļu. Pēc tam tie apvīst, nav pievilcīgi.

Iepriekš sacījāt, ka pirms zaļumu transportēšanas uz Latviju tos apstrādā ar ķīmiju, lai ilgāk saglabātu tos svaigus. Pēc atvešanas uz Latviju ķīmija tiekot noskalota. Kas notiek, ja ķīmiju tomēr pilnībā nenoskalo? Cik kaitīga tā ir cilvēku veselībai?

Lai piegādātu uz Latviju zaļumus un citus produktus, ir nepieciešams kaut kādā veidā saglabāt to pievilcīgo izskatu. Tādēļ tos apstrādā ar dažāda veida ķimikālijām pret mikrobiem un sēnītēm.

Mazgājot ūdenī, liela daļa ķimikāliju tiek noskalotas no auga. Mazgāt vislabāk ir siltā ūdenī un

vismaz pāris stundas pirms lietošanas uzturā mērcēt aukstā ūdenī,

lai pilnīgi noskalotu ķimikālijas. Jebkura ķīmiska viela atstāj ietekmi uz organismu - dažas nedaudz, dažas vairāk.

Kuros zaļumos nevēlamās ķīmijas varētu būt mazāk, kuros - vairāk (varbūt ir zaļumi, kuri ķīmiju vienkārši uzsūc vairāk un tādējādi nodara lielāku kaitējumu cilvēka veselībai)? Kuri zaļumi šo iemeslu dēļ šajā sezonā būtu ieteicamāki, kuri - nē? Kāpēc?

Ja cilvēki vēlas iegādāties zaļumus ziemas laikā, ir jāizvērtē, cik dabisks izskatās zaļums. Uzskatu, ka

visdrošāk uzturā var lietot puravus

- tie ir zaļumi, kurus var saglabāt svaigus visu gadu arī Latvijā audzētus, kā arī sīpolus un ķiplokus.

Dilles, selerijas, sīpolloki un pētersīļi ir tie, kuri aug vasaras periodā un ziemas periodā tiek ievesti visvairāk no citām valstīm.

Kā pircēji paši varētu noteikt, vai zaļumos ir daudz nevēlamo vielu (piemēram, ja dilles saglabā svaigu izskatu vairākas nedēļas)?

Svaigu izskatu zaļumi saglabā līdz divām nedēļām, ja produkts nopirkts tikko sagriezts no dārza vai audzētavas.

Latvijā audzētiem zaļumiem un tiem, kas nav apstrādāti ar ķimikālijām, ir bālāka un neizteiksmīgāka krāsa nekā tiem zaļumiem, kam audzējot tiek izmantoti lielos daudzumos minerālmēsli.

Varbūt tad labāk ziemas laikā izmantot kaltētos, saldētos zaļumus, nevis svaigos no lielveikalu plaukta?

Iespējams, ka tiešām

vislabāk ziemā izmantot kaltētus vai saldētus zaļumus,

lai samazinātu iespējamību ar uzturu uzņemt palielinātu ķīmisko vielu daudzumu.

Gadatirgos, tirgū ir iespējams nopirkt nelielos daudzumos svaigus zaļumus, bet ekoveikalos var iegādāties kaltētus un arī svaigus Latvijā audzētus zaļumus no saimniecībām.

Vai šobrīd lielveikalos nopērkamos zaļumus būtu ieteicams, varētu dot maziem bērniem? Vai tie nekaitē veselībai?

Varbūt labāk izvairīties no zaļumu došanas maziem bērniem ziemas laikā. Bet var izmantot uzturā sīpolus un puravus, un ķiplokus, īpaši kad sākas vīrusu un gripas epidēmiju laiks.

Ja vēlas lietot uzturā arī citus svaigus zaļumus, tad katrai ģimenei ir jāapsver plusi un mīnusi lietošanas efektivitātei.

Mazu bērnu uzturā ietverot zaļumus, ir jākonsultējas ar ģimenes ārstiem vai pediatriem, cik daudz un kādus zaļumus vislabāk lietot.

Speciāliste arī sagatavoja praktisku pārskatu par dažādu garšvielu un garšaugu specifiku un lietošanas īpatnībām. To portālā TVNET varēsiet izlasīt tuvākajā laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu