«Barikadopēdija.lv» iecerēta kā jauna pieeja vēstures pētniecībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Barikadopēdija.lv» ir jauna pieeja vēstures pētniecībai, šodien jaunās interneta vietnes atklāšanā teica tās galvenais redaktors Andrejs Cīrulis.

«Barikadopēdijā» ir apkopoti būtiskākie notikumi, sākot no 1988.gada 15.marta, kad Padomju Savienības Komunistiskās partijas (PSKP) Centrālās komitejas (CK) ārkārtas plēnumā par PSKP CK ģenerālsekretāru ievēlēja Mihailu Gorbačovu un sākās viņa rosinātais pārbūves un atklātības periods, līdz 1991.gada 21.decembrim, kad beidza pastāvēt Padomju Sociālistisko republiku savienība (PSRS).

«Barikadopēdijā» ir iespējams gūt priekšstatu par to, kādu notikumu attīstība ļāva Latvijas valstij atgūt neatkarību. Šī interneta vietne būs palīgs zinātniekiem, politiķiem, diplomātiem, studentiem un skolēniem jaunāko laiku vēstures izpētē un izpratnē.

Jaunizveidotajā vietnē ir apkopoti un publicēti preses materiāli un aculiecinieku stāsti par 1991.gada barikāžu notikumiem. Plašs materiālu klāsts veltīts latviešu valodas kā valsts valodas ieviešanai, atgādinot, cik tas bija grūts un sarežģīts process. Attēlota Latvijas Tautas frontes (LTF) un citu organizāciju tapšana un darbība.

Katrs varēs pievienot savu stāstu

Jaunā interneta vietne «barikadopēdija.lv» ir pieejama bez maksas, un drīzumā ikviens reģistrēts lietotājs varēs tajā ievietot savas atmiņas, fotogrāfijas un videomateriālus par neatkarības atgūšanas notikumiem. Vietnē publicētā hronika detalizēti apraksta trešās atmodas notikumus. Publicētie materiāli ir sagrupēti pēc vietas, notikumiem, cilvēkiem, tēmām un nozarēm, parādīta dažādo organizāciju loma neatkarības atgūšanas notikumos.

Vietni «barikadopēdija.lv» veidojis «Barikadopēdijas fonds» sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, Latvijas Nacionālo arhīvu, 1991.gada barikāžu muzeju, LTF muzeju un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtu. Šis projekts atver jaunu lappusi pagātnes mantojuma digitālā saglabāšanā un ļaus veikt vēstures materiālu pētīšanu, izmantojot metadatus un semantisko programmēšanu. Tas nākotnē paver plašas iespējas notikumu un procesu vizualizēšanai, iecerējuši vietnes autori.

Varēs arī iedot idejas attīstīšanai un uzturēšanai

Idejas un nosaukuma autors ir bijušais laikraksta «Padomju Jaunatne» redaktors, LTF Domes valdes loceklis un PSRS tautas deputāts Andrejs Cīrulis.

Lai jauno interneta resursu varētu attīstīt, tam ir nepieciešams finansējums, tādēļ atvērts ziedojumu tālrunis 90 067 070, ziedojumu var arī pārskaitīt uz bankas kontu bankā «Swedbank» Barikadopēdijas fondam, reģ.nr. 40008172192, konta Nr. LV16HABA0551030257327.

Šodien tika atvērta arī grāmata «Barikādes barikāžu aizstāvju acīm», kurā publicēta 2011.gada 19.janvāra konferences saīsināta stenogramma. Šī konference bija veltīta 1991.gada barikāžu 20.gadadienai. Konferenci organizēja Latvijas Zinātņu akadēmija, 1991.gada barikāžu muzejs un Latvijas Okupācijas muzejs.

Konferences dalībnieki analizēja Latvijas Augstākās Padomes un Latvijas Ministru Padomes aizsardzības organizēšanu, Latvijas Valsts televīzijas, sakaru torņu un Rīgas tiltu aizsardzības organizēšanu, kā arī milicijas lomu barikāžu laikā.

Grāmatas atklāšanā Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, profesors, politikas zinātnes un tiesību doktors Tālavs Jundzis uzsvēra, ka pērn konferencē viņš uzzinājis virkni jaunu detaļu par barikāžu laika notikumiem, taču joprojām neatbildēts ir jautājums, kas bija tas trešais spēks, kas 20.janvāra vakarā Basteja bulvārī izprovocēja apšaudi. Iespējams, ka to izdosies noskaidrot, kad atvērs Krievijas arhīvus, teica Jundzis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu