Lingita: Lai būtu latvietis, nav obligāti jābūt baltam

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

LNT šova «OKartes skatuve» otrajā sezonā viena no dalībniecēm ir 18 gadus vecā afrolatviete Lingita Lina Bopulu. Viens no mērķiem, piedaloties šajā šovā, ir arī panākt Latvijas iedzīvotāju sapratni par to, ka galvenais ir nevis ārējais izskats un ādas krāsa, bet gan cilvēka iekšējā būtība, tā trešdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

«Es sevi uztveru kā latvieti,» tā par sevi intervijā «Tauta balsij» saka Lingita Lina Bopulu.

«OKartes skatuves» otrās sezonas dalībniece ir dzimusi Latvijā. Viņas māte ir latviete, savukārt tēvs – no Kongo Āfrikā.

«Esmu audzināta pēc latviešu tradīcijām,

esmu gājusi gan folkloras kopā, gan kādu laiku latviešu tautas dejās,»

stāsta Lingita, kura lielāko savas dzīves daļu pavadījusi Zemgales mazpilsētā – Bauskā. Tur viņa gājusi skolā.

Viņas tēvs patlaban dzīvo Kongo. Uz Latviju viņš savulaik atbraucis, lai studētu maģistratūrā inženierzinātnes. «Viņš iepazinās ar manu mammu, apprecējās, un tad piedzimu es,» savas dzimtas saknes atklāj Lingita.

Šova dalībniece raidījumam atzīst, ka visu savu dzīvi cenšas pierādīt to, ka ir tikpat latviska kā visi pārējie šeit dzīvojošie. Taču tas viņai nenāk viegli.

«Īstenībā mazpilsētā no sākuma jau ir tā, ka visi tik – vau, vau, vau! Tad, kad tu visu laiku skrien pa mēģinājumiem, tevi jau iepazīst un cilvēki ir pieraduši. No sākuma jau ir visādi cilvēki - citi tur sauc: šokolādes meitenīte, šokolādes meitenīte, man tas kaut kā tā! Es gribu būt tā kā visi pārējie. Tāda pati,» uzsvēra Lingita.

Pēc jaunietes domām, visi cilvēki ir vienādi un jāvērtē pēc viņu iekšējās būtības, nevis ārējā izskata. Lingita vērš uzmanību:

«Vai nu citam tur garākas rokas vai kājas, mēs jau to neizvēlamies būtībā.»

Atšķirīgās ādas krāsas dēļ Lingita ne vienu reizi vien esot pārdzīvojusi cilvēku netaisnu attieksmi. Cilvēku nepatiku izjutusi, ne vien sākot skolas gaitas, bet arī šobrīd. Tā, piemēram, pieauguši cilvēki mēdz uz viņu rādīt ar pirkstu.

«Tad kādas divas trīs nedēļas pirms ienākšanas šovā mana mamma saņēma tādu vēstuli, lai visa mūsu ģimene nomirst, un vēl mums nāvi tikai ārējo atšķirību dēļ,» pārdzīvoto stāsta Lingita.

Tāpēc līdz ar savu dalību «OKartes skatuvē» viņa cer sasniegt ne vien panākumus muzikālajā jomā, bet arī panākt cilvēku sapratni, ka visi cilvēki ir vienādi neatkarīgi no ādas krāsas.

Latvijā esot vēl daudz mazāki bērni, kurus viņa pazīst un tādēļ negrib, lai viņiem nāktos ciest atšķirīgās ādas krāsas dēļ.

«Man varbūt ir jāparāda - lai būtu latvietis, nav obligāti jābūt baltam!

Mēs varam būt savādāki. Galvenais jau ir, kas tev ir sirdī, kā tu pret to attiecies,» sacīja viņa.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu