Tautas skaitīšanas dati atklāj lielāku bezdarba līmeni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Reģistrējot Latvijā mazāku iedzīvotāju skaitu, var secināt, ka reģistrētā bezdarba līmenis ir augstāks - patlaban ziņoto 11,6% vietā šis rādītājs varētu būt 12,8% līdz 13%.

Pievienots LM viedoklis un video.

Šādu viedokli, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskos datus, pauda «SEB bankas» sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Kā ziņots, Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati.

Pēc Rudzīša sacītā, mazāks iedzīvotāju skaits nozīmē to, ka neprecīzi ir arī vairāki ekonomiskie rādītāji, kas tika attiecināti uz lielāku cilvēku skaitu. «Piemēram, iedzīvotāju dzīves līmenis vidēji tomēr varētu būt augstāks nekā statistikā atspoguļotais - iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju sanāk par aptuveni 7% lielāks nekā iepriekš aprēķinātais, ienākumi, izdevumi un patēriņš uz iedzīvotāju ir lielāki,» sacīja eksperts.

Tautas skaitīšanas rezultāti apliecina, ka emigrācija notikusi daudz lielākos apmēros, nekā līdz šim tika atspoguļots oficiālajā statistikā, un CSP publiskotais iedzīvotāju skaita samazinājums emigrācijas rezultātā par 190 000 cilvēku ir tuvu novērtējumam, ka no Latvijas pēdējo desmit gadu laikā emigrējuši vismaz 200 000 cilvēku, sacīja Rudzītis.

«Nedaudz mazāk nekā emigrācija, tomēr Latvijas iedzīvotāju rindas turpina mazināt arī negatīvais iedzīvotāju dabiskais pieaugums, mirstībai pārsniedzot dzimstības rādītājus. Šo faktoru ietekmē var vērot strauju sabiedrības novecošanos, palielinoties vecu ļaužu īpatsvaram un dramatiski sarūkot bērnu īpatsvaram kopējā iedzīvotāju skaitā. Mazāks iedzīvotāju skaits nozīmē arī mazāku ekonomikas potenciālu, jo vietējais tirgus ir mazāks, ar mazāku patērētāju skaitu, mazāka darbaspēka izvēle,» sacīja Rudzītis.

Eksperts patlaban nemana pazīmes, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās tendence varētu mainīties, jo jaundzimušo skaits pērn bija otrs mazākais kopš 1998.gada, un arī šogad dzimstības bums netiek prognozēts, savukārt emigrācijas procesi turpinās, lai arī, visdrīzāk, ka mazākos apmēros nekā 2008. un 2010.gadā.

«Emigrācija un zemais dzimstības līmenis negatīvi ietekmēs Latvijas tautsaimniecības attīstības dinamiku nākotnē, un šo jautājumu nerisināšana jau patlaban pēc pieciem vai desmit gadiem var izmaksāt daudz dārgāk, turklāt šo nelabvēlīgo demogrāfisko procesu rezultātā pensionāru īpatsvars turpinās palielināties un uz vienu strādājošo būs arvien vairāk pensionāru - tas jau tagad liek domāt ne tikai par dzimstības veicināšanu un emigrācijas viļņa apturēšanu, bet arī par sociālās sistēmas ilgtspējas jautājumu,» uzsvēra eksperts.

Jau ziņots, ka Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina CSP 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati.

Bezdarba līmenis varētu pieaugt viena procentpunkta robežās

Pārrēķinot bezdarba līmeni, ņemot vērā jaunākos tautas skaitīšanas datus, tas varētu pieaugt viena procentpunkta robežās, šādu viedokli pauda Labklājības ministrijas (LM) Darba departamenta direktors Imats Lipskis.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) operatīvie dati liecina, ka bezdarba līmenis patlaban ir 11,6% un pēc pārrēķina tas varētu pārsniegt 12%, uzskata Lipskis. Pārrēķināt bezdarba datus varēs tikai tad, kad Centrālās statistikas pārvalde (CSP) oficiāli noteiks ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu, bet, kamēr tas vēl nav zināms, nevarot precīzi pateikt, par cik procentpunktiem pieaugs bezdarba līmenis, piebilda LM pārstāvis.

Bezdarba līmenis pēc pārrēķina pieaugs, jo to aprēķina, bezdarbnieku skaitu salīdzinot ar ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitu, skaidroja Lipskis. Viņš gan uzsvēra, ka tas nenozīmē, ka mainīsies reģistrēto bezdarbnieku skaits, līdz ar to šīs jomas politiku un dažādas aktivitātes šogad turpinās plānot, vērtējot reālo cilvēku skaitu, kas ir reģistrējušies NVA.

LM varētu precizēt arī bezdarba līmeņa prognozi šim gadam, kas patlaban ir 10,1%, taču tas būšot atkarīgs no CSP datiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu