Kalnozols: Valsts pasūtījumos kukuļos apgrozās miljoni (237)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts pasūtījumos patlaban ir uzpūstas cenas, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzīst uzņēmējs Valdis Kalnozols.

"Virs normas ir vismaz par 5 - 10%. Vēl 5 - 15% ir tā summa, kas ir jāatdod atpakaļ cilvēkiem - politiskām partijām un tā tālāk. Jēdzīgāk būtu, ja visi varētu cīnīties normālā konkurencē un darboties tirgū," saka Kalnozols.

Viņam šķiet, ka šobrīd ceļu būvē jau viss ir skaidrs, kurš kuru tiltu būvēs, jau 10 gadus uz priekšu.

"Domāju, arī celtniecībā lielos objektos - ja nemainīsies politiskā vara, tad var runāt par gadiem 2-3 uz priekšu, kas, kur potenciālos objektus būvēs," saka Kalnozols.

"Mēs taču visi zinām, ka kukuļi tur ir! Ja tā godīgi - skatoties, ka KNAB aiztur Raimondu Janitu ar 60 000 latu, man liekas, ka tā ir ņirgāšanās. Tur apgrozās miljoni, nevis tūkstoši. Vismaz, cik es atceros Rīgas domi un cik zinu, kā tur viss notiek. Mēs visi to zinām. Un pret to jau nevar cīnīties. Ja viens cilvēks cīnīsies, tad cīņa būs pret kādu konkrētu peronu. Es, piemēram, negribu cīnīties, lai kāds nedabūtu miljonu, - man to nevajag. Es zinu, kā tas viss notiek, esmu tur bijis," intervijā saka Kalnozols, norādot, ka teiktais attiecināms uz visām iestādēm, kas saistās ar pašvaldību un valsts pasūtījumiem.

"Tikai tagad runā par partiju sponsorēšanu no valsts, ko jau sen vajadzēja sākt darīt. Bet tagad jau tā sistēma ir ielaista, shēma jau ir, un to sistēmu izsist ir ļoti grūti. Dažkārt jau ir saprotams, ka projektu vadītājam tev ir jādod daļa," saka Kalnozols.

Atbildot uz jautājumu, kas tieši ņem kukuļus, Kalnozols norāda, ka neviena amatpersona vai deputāts kukuļus nav ņēmis un neņem, vai arī tie ir izņēmumi. Shēma ir ar neiesaistītiem starpniekiem, kas lielākoties nav ne amatpersonas, ne deputāti, bet uzticības personas, dažreiz pat uzņēmēji, skaidro uzņēmējs.

Savukārt runājot par Rīgas koncertzāles projektēšanas līgumu, Kalnozols norāda: "Baumas ir tādas, ka Tautas partijai ir grūti ar naudām, nu tā problēma kaut kā jārisina."

"Vienā sapulcē pie KNAB es biju, un tur cilvēki kaismīgi uzstājās, ka nevar ļaut uzņēmumiem partijas sponsorēt, jo tas ir bīstami, partijas ir atkarīgas no šiem uzņēmumiem. Tās ir muļķības. Neviens uzņēmums negrib sponsorēt partijas - ja, piemēram, "Kalnozols celtniecība" būs sponsoru sarakstā, tad pēc tam visos iepirkumos, kur uzvarēs šis uzņēmums, rādīs ar pirkstu un teiks, ka Kalnozols ir uzpircis kādu partiju," saka uzņēmējs.

"Neviens necenšas sponsorēt. Maksā konkrēti, piemēram, firma X iegūst pasūtījumu par 10 miljoniem, un tad katru mēnesi no ienākošās summas kaut daļa tiek aizskaitīta kasiera norādītā virzienā. Tur apgrozās krietni lielākas summas nekā tie 10 - 20 tūkstoši. Ir uzņēmumi, kas neko nav sponsorējuši, bet patiesībā partijas kasēs aizskaitījuši miljoniem," saka Kalnozols.

Uzņēmējs arī domā, ka ar to neviens negrib cīnīties.

Komentāri (237)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu