Privātmāju īpašnieki aktīvi apgūst šaušanas mākslu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Biznesa cilvēki un lielo privātmāju īpašnieki pēdējā laikā izrāda lielu interesi par iespējām apgūt šaušanas mākslu, lai pēc ieroča iegādāšanās nepieciešamības gadījumā varētu aizsargāt sevi un savu īpašumu, atzina Valsts policijas Personālvadības biroja Profesionālās izglītības koordinācijas nodaļas vecākais inspektors kapteinis Arturs Bratuškins.

Bratuškins, kurš ikdienā apmāca šaušanā ne tikai policistus, bet arī sportistus un citus interesentus, atzina, ka drošības situācija valstī tikai pasliktināsies. "Sliktākie laiki vēl nav iestājušies," prognozēja šaušanas treneris, norādot, ka drošība iet ciešā solī ar ekonomisko situāciju valstī.

Valsts policijā aģentūrai LETA apliecināja, ka iedzīvotāju interese par ieroču iegādi ir palielinājusies, pieaudzis ir arī no nelegālās aprites izņemto ieroču skaits.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas vecākā inspektore Linda Neimane-Zobena aģentūru LETA informēja, ka pagājušajā gadā reģistrēti 270 gadījumi, saistīti ar šaujamieroču nelikumīgu izgatavošanu, iegādi un glabāšanu, bet 2007.gadā - 227 šādi gadījumi.

Vaicāts par labākajiem pašaizsardzības līdzekļiem, Bratuškins nevarēja atbildēt viennozīmīgi, jo katram no šiem līdzekļiem ir sava loma. Turklāt kā svarīgāko pašaizsardzībā speciālists minēja psiholoģisko sagatavotību un noturību, jo 97% šaušanas mākslas sastāv no domāšanas un tikai pārējais ir tehniskais darbs.

Kā vienkāršāko un lētāko pašaizsardzības līdzekli Bratuškins iesaka lietot gāzes vai piparu gāzes baloniņus, kas maksā aptuveni sešus latus. Lai tie būtu efektīvāki, tiek ieteikts skatīties tā stipruma iedarbību. Piemēram, ja uzbrucējs ir narkotisko vielu vai alkohola reibumā, viņa sāpju slieksnis ir pazemināts, kas nozīmē, ka gāzes baloniņš neiedarbosies tik spēcīgi kā vajag, tādēļ jālieto stiprāka deva.

Bratuškins norādīja, ka šie baloniņi ir vienreizējas lietošanas. Pat ja liekas, ka baloniņā vēl kaut kas ir iekšā, nākamajā lietošanas reizē var nākties vilties. Baloniņu pa dienu var nēsāt somā, taču, ejot pa tumšiem nostūriem un pieļaujot kādas reālas briesmas, tas jātur rokā, bet roka - kabatā. Pretējā gadījumā uzbrukuma laikā vairs nevar pagūt šo līdzekli atrast somā. Baloniņa saturs jāizpūš tieši uzbrucēja virzienā, pēc iespējas tālāk atvirzot roku no sevis.

Uzbrucējs, kuram iepūsts sejā baloniņa saturs, būs šokā, viņam birs asaras un tecēs deguns.

Stiprākas iedarbības ir paralizējošās gāzes un sinepju gāzes baloniņi, taču šie līdzekļi parastam cilvēkam nav pieejami. Paralizējošās gāzes baloniņus izmanto tikai atsevišķu drošības iestāžu specvienībās, kur esot ļoti stingra šo līdzekļu uzskaite. Bratuškins aicina iedzīvotājus neticēt, ka daži nelegālie tirgoņi piedāvā tieši šīs gāzes baloniņus, jo tas esot apmāns.

Baloniņu nēsāšanai nekādas atļaujas nav nepieciešamas, tos nedrīkst izmantot vienīgi bērni. Tā kā laupīšanās uz ielas ļoti bieži cieš tieši bērni, kuriem tiek atņemta nauda vai mobilais tālrunis, viņu vecākiem tiek ieteikts skaidrot, ka labāk pieprasītās mantas atdot labprātīgi. Bērni nekādus pašaizsardzības līdzekļus nevar lietot, tādēļ jācenšas izvairīties staigāt pa tumšiem un klusiem nostūriem.

Nereti iedzīvotāji domājot, ka gana labi pašaizsardzības līdzekļi ir pneimatiskie ieroči, kas ir gandrīz identiski īstajiem, turklāt daudz lētāki. Bratuškins apstrīdēja šo domu, norādot, ka pneimatiskie ieroči nav domāti pašaizsardzībai, bet gan tikai un vienīgi šaušanas treniņiem. No pneimatiskajiem ieročiem izbīšoties vien godīgi ļaudis, bet nevienu nopietnu uzbrucēju ar tiem neiebaidīšot, turklāt, izšaujot no šāda tipa ieroča, uzbrucēju var ievainot tikai tad, ja no tuva attāluma iešauj acī vai kaklā.

Par gana labu pašaizsardzības ieroci Bratuškins atzīst nazi, taču, lai to nēsātu un varētu lietot, ir jāapgūst naža lietošanas māksla. To var apgūt atsevišķās kaujas mākslas skolās. Lai nazi izmantotu pašaizsardzībai, nevajagot pat garu asmeni, galvenais nosacījums - lai tas fiksējas. Bratuškins minēja piemēru - ja uzbrucējam iedur kājā, tas radot lielu sāpju un asiņu šoku.

Lauku viensētu saimniekiem kā labāko pašaizsardzības līdzekli šaušanas treneris iesaka manuāli pārlādējamu gludstobru bisi, kas rada ļoti lielu troksni. Ikdienā bise varētu būt pielādēta kaut vai ar sāli vai gumijas lodēm, taču, ja notiek nopietns apdraudējums, to var pielādēt ar īstajām patronām. Bises glabāšanai gan būs jāiegādājas atļauja, kā arī speciāls seifs. Bratuškins minēja, ka kopējās izmaksas bises iegādei, apmācībai, seifam un atļaujas saņemšanai varētu būt 250-300 latu.

Svarīgākais par pašaizsardzības līdzekļa iegādi un nēsāšanu ir tas, cik labi psiholoģiski sagatavots ir cilvēks to lietot ekstremālā situācijā. Lai ieroci varētu lietot paaugstināta stresa stāvoklī, ir nepieciešami treniņi sevis izzināšanā, domāšanas attīstīšanā. "Pie jebkura pašaizsardzības līdzekļa iegādes jāapzinās paša rīcība ekstremālā situācijā," norādīja Bratuškins.

Lai rīkotos ar jebkādu ieroci, ir nepieciešams mentālais treniņš, savu emociju aplūkošana, modelējot dažādas situācijas. Šajos treniņos ir jāvērtē sava stāvokļa izmaiņas, mēģinot noskaidrot, kad un no kā ir vislielākās bailes. Bratuškins atzīst - ja cilvēkam ir bailes lietot ieroci, tad nav jēgas tam, ka viņš iepriekš varbūt ir apguvis 1000 paņēmienu pašaizsardzībai. "Bailes ir visspēcīgākais iedarbības līdzeklis, taču jāmācās sarunāt ar savām bailēm," sacīja šaušanas treneris.

Patlaban likumdošana neparedz, ka, iegādājoties ieroci, ir jāiziet speciāla apmācība. Bratuškins pieļauj, ka varētu rosināt izmaiņas, nosakot, ka šāda apmācība būtu obligāta, jo ierocis, ja to nemāk lietot, var apdraudēt arī pašu.

Viena šaušanas nodarbība, kas ilgst stundu, maksā vidēji desmit latu, piemaksājot par izlietotajām patronām papildu naudu. Šaušanas mākslu izklaidei apgūstot arī sievietes, turklāt viņas mācoties ātrāk nekā vīrieši. Bratuškins atzina, ka sievietes piecas lietas darīt vienlaikus var daudz veiksmīgāk nekā vīrieši.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu