Astoņu gadu vecumā krāsoties un ar mammu apmeklēt solāriju - vai tas ir normāli? video (142)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT

Mūsdienās daudzas meitenes jau no mazotnes krāsojas un kopā ar vecākiem pat apmeklē solāriju. Vai tas ir pareizi? No kāda vecuma bērnam ļaut lietot kosmētiku?

Astoņus gadus vecā Daniela dekoratīvo kosmētiku lieto kopš četru gadu vecuma, jo krāsoties taču ir tik forši. Daniela, 1. klases skolniece: "Es krāsoju acis, parasti ar zilām ēnām, krāsoju nagus parasti, lūpas. Mamma man atļauj krāsoties, pasaka, kāds tonis būtu labāks, un to es lietoju."

Lai gan meitenei ir bail, ar mammu Daniela apmeklē pat solāriju. Daniela: "Man patika, tikai es baidījos no zilās gaismas solārijā. Es viena pati negribu iet. Eju, jo gribu būt smuka, brūna."

Pirmās klases skolniece atzīst, ka kosmētiku lietu visas klasesbiedrenes. Kad meitenes krāsojas, ko es sēdēšu malā, nosaka Daniela.

Vairākas mammas ir satraukušās, ka meitas aizvien agrākā un agrākā vecumā pieprasa lūpukrāsu, acu ēnas un vēlas līdzināties pieaugušām sievietēm. Sindija Melluškāne, portāla mammam.lv galvenā redaktore: "Viedokļi ir dažādi, bet dominējošais viedoklis ir tāds, ka var pamēģināt. Ir jautājums par samērību - ikdienā nevajadzētu pirmās, otrās, trešās klases skolniecei iet uz skolu ar pilnu meikapu un akrila nagiem. Pieaugušai sievietei jau ir grūti nosēdēt pāris stundas un izturēt visas tās mocības, kas jāiztur, lai uzliktu mākslīgos nagus, kur nu vēl mazai meitenei."

Vai sabiedrība ir vainīga, ka aizvien jaunākas un jaunākas meitenes pāragri vēlas kļūt pieaugušas? Sindija Melluškāne: "Visi šie priekšstati par to, ka skaista sieviete ir uzkrāsojusies, skaista sieviete ir saposusies, tie visi stimulē to, ka meitenes aizvien agrāk grib būt pieaugušas, līdzināties saviem elkiem."

Četrus gadus vecās Evas māmiņa Zane ir pārliecināta, ka meitai jāļauj pucēties, bet viss jādara ar mēru. Zane Kļaviņa, divu bērnu māmiņa: "Evucim nav tik traki, patīk pucēties, kad nāk ciemiņi, jāuzvelk kleita, šīs mīļākās krelles. Bet principā viss ir normas robežās - lūpu krāsas es, protams, nedodu krāsainās, tikai higiēniskās. Viss ir kārtībā. Ēnas, solārijs - tas man šķiet nedaudz par traku. Solārijs bojā arī mums, mammām, to ādu, tas nav nekas labs. Kur nu vēl astoņu gadu vecumā. Manuprāt, tas ir galīgi garām."

Visas mazas meitenes vēlas kļūt par princesēm, bet vai tiešām kroni var iegūt tikai ar uzkrāsotām lūpām? Elita Drāke, konkursa „Latvijas Talantīgā Princese” rīkotāja: "Pasaules konkursos ir aizliegts krāsoties, lietot spēcīgus aksesuārus un notiek diskusija, vai var staigāt septiņus centimetrus augstos papēžos, jo tas nav meitenīgi - meitenei no 7 līdz 13 gadu vecumam jābūt bērnam, viņa ir bērns."

"Ikdienā nelietoju kosmētiku, matus nekrāsoju, cenšos neko tādu nedarīt, bet uz skatuves ir tā, ka es krāsojos. Acis vai lūpas, uzlieku pūderi," atzīst 11 gadus vecā Paula, „Latvijas Talantīgā Princese 2008”.

Profesionāli grima speciālisti atzīst, ka nav veselīgi pāragri sākt lietot dekoratīvo kosmētiku. Indra Salceviča, stiliste: "Krāsojas, mākslīgie nagi, balināti mati astoņu gadu vecumā? Man liekas, ka tur ir lielas ģimenes problēmas. Principā esmu no tiem, kuri piekrīt, ka jāsāk no pilngadības. Tu esi reāli pieaudzis, reāli saproti, kas tā kosmētika ir, esi izpētījis sastāvu. Vispār jauniem cilvēkiem iesaku aizķerties bērnībā, tas ir fenomenāls laika posms, kad esi bērns."

Komentāri (142)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu