Fotogrāfiju izstāde "Meistars. Gunārs Binde. Fotogrāfija"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Fotogrāfs Gunārs Binde uzrunā klātesošos Latvijas Fotogrāfijas muzejā, izstādē "Gunārs Binde - Kolekcionārs".
Fotogrāfs Gunārs Binde uzrunā klātesošos Latvijas Fotogrāfijas muzejā, izstādē "Gunārs Binde - Kolekcionārs". Foto: Edijs Pālens/LETA

"Rīgas mākslas telpā" 29. janvārī plkst.18 notiks fotogrāfa Gunāra Bindes fotogrāfiju izstādes "Meistars. Gunārs Binde. Fotogrāfija" atklāšana, informēja Rīgas Kultūras aģentūras mārketinga vadītājs Ivars Jakovels.

Kā pastāstīja Jakovels, pagājušā gada 27.decembrī fotogrāfam apritēja 75 gadi. Rīgas pilsētas izstāžu zāle šo nozīmīgo notikumu svinēs ar plašu mākslinieka retrospektīvu izstādi, kas Lielajā zālē būs skatāma līdz 8.martam.

Izstāde sniegs unikālu iespēju plašākam skatītāju lokam iepazīt no jauna vai atkal redzēties ar Bindes darbiem, izprast meistara fenomenu, atklāt maz zināmas viņa daiļrades šķautnes - no pirmajiem šedevriem un vēl neredzētiem arhīva materiāliem līdz pēdējos gados tapušām jaunām foto sērijām.

Izstādes materiālus paredzēts grupēt vairākās tematiskās sadaļās - teātris un kino, fotogrāfa Bindes un mākslinieka Arnolda Plauža radošais tandēms, meistars un modeļi, portreti vai "cilvēki, kurus es satiku", aktu sērija ar mākslas zinātnieci un modeli Sarmīti Sīli, darbu sērija "Lidojums" un pavisam nesen pabeigtā un Latvijā vēl neeksponētā darbu sērija "Erotika".

Mākslinieka autordarbi jau kļuvuši par fotogrāfijas klasiku. Savā daiļradē mākslinieks konsekventi ir uzticīgs klasiskajai melnbaltajai fotogrāfijai un optiskajai fotokamerai, nepārstājot eksperimentēt ar formu un gaismu iespējām.

Viena no Bindes galvenajām tēmām vienmēr ir bijusi sieviete. Tā ir tēma, kas izvijas cauri visai mākslinieka daiļradei un kurā viņš arī šodien rod arvien jaunas radošās ierosmes. Šī tēma ir arī kinorežisores Ināras Kolmanes, kas ir arī šīs izstādes projekta idejas autore un iniciatore, jaunākās dokumentālās filmas "Akts" pamatā.

Filma ir stāsts par mākslas darba tapšanu, par modeli un foto mākslinieku, par Sarmīti Sīli un Bindi, par unikālu akta fotogrāfiju sēriju, kas joprojām tiek turpināta. Filmas pirmizrāde notika pagājušā gada novembrī kinoteātrī "Rīga". Īpaši filmas seansi bagātinās arī meistara izstādes norisi "Rīgas mākslas telpā".

Tāpat arī izstādes laikā paredzēts demonstrēt Bindes un Arnolda Plauža 1960.gados tapušās eksperimentālās filmas, kā arī organizēt speciālas tikšanās ar mākslinieku un viņa domubiedriem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu