Viens brīdis, un trauki - tīri! (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kā tas notiek, ka mēs trauku mazgājamajā mašīnā ievietojam netīrus traukus, bet izņemam tīrus un spodrus? Īsti brīnumi? Patiesībā nē. Ierīces darbības principi ir samērā vienkārši.

Mašīnas galvenās sastāvdaļas ir nerūsējoša tērauda korpuss, sūknis, elektrodzinējs, filtri, ūdeni smidzinošās lāpstiņas, jonu mainītājs, ar kura palīdzību tiek mīkstināts ūdens, un, protams, trauku ievietošanas grozs.

Augšējo grozu, kas paredzēts šķīvjiem, krūzītēm un glāzēm, parasti var regulēt atbilstoši priekšmetu augstumam. Apakšējā grozā ievieto katlus, pannas, paplātes u.tml. To var viegli izņemt, tāpēc tajā nav grūti ievietot arī lielus priekšmetus.

Sākumā trauku mazgājamā mašīna no kopējās sistēmas paņem noteiktu daudzumu siltā vai aukstā ūdens, samazina tā cietību, no speciāla konteinera pievieno mazgāšanas līdzekli un visu sasilda līdz nepieciešamai temperatūrai. Pēc tam šķidrums ar spiedienu tiek padots ūdens smidzinātājiem - augšējam, kas atrodas virs augšējā groza, un mazgāšanas kameras sānos esošajiem. Ūdens strūklas pašas griež smidzinātāju lāpstiņas, un ūdens virpuļo kopā ar mazgājamo līdzekli. Tas atmiekšķē ēdienu atlikumus, kas notek apakšā. Te šķidrums izplūst caur speciālo filtru un atkal nokļūst smidzinātājos. Tā tas turpinās līdz mazgāšanas cikla beigām. Pēc tam ūdens aizplūst kanalizācijā un sākas priekšmetu skalošana.

Taču tas vēl nav viss. Tehnika savu lietu novedīs līdz galam un traukus arī nožāvēs.

Kā trauki kļūst sausi?

Trauku mazgājamo mašīnu modeļiem ir vairāki žāvēšanas varianti. Vienkāršākais un lētākais (nav nepieciešama papildu elektroenerģija) izskatās šādi. Mitrums iztvaiko no silto trauku virsmām, kondensējas uz mazgājamās kameras vēsajām sieniņām, notek lejup un aizplūst kanalizācijā. Eksistē arī sistēmas, kas ar ventilatora palīdzību iepūš kamerā speciāli sasildītu gaisu (pēc fēna principa) vai vienkārši pievada sauso telpas gaisu. Tad mitrums uzkrājas uz kameras sieniņām un notek lejup.

Mazgāšanas cikls var ilgt 25-160 minūtes atkarībā no programmas iestatījumiem.

Ieprogrammētā tīrība

Mazgāšanas ierīcēm var būt pat vairāk nekā desmit dažādas darbības programmas. Iesākumā darbojas programmas iepriekšējā mazgāšana un atmērcēšana. Tās kalpo, lai atdalītu atdzisušās ēdienu paliekas, taukus u.c. Tehnika tās atmērcēs un noskalos pat bez tīrīšanas palīglīdzekļiem. Šo funkciju galvenā priekšrocība ir tāda, ka tiek ekonomēti mazgāšanas līdzekļi un pamatrežīmā vēlāk traukus vieglāk apstrādāt. Tomēr, neraugoties uz mūsdienu tehnikas spējām, speciālisti iesaka pirms ievietošanas mašīnā traukus tomēr noskalot zem krāna vai pamērcēt ūdenī.

Kad šis process beidzies, varam pāriet pie nākamā etapa. Ja trauki ir ļoti netīri, tad vajadzētu izvēlēties intensīvās mazgāšanas programmu. Vairumā gadījumu šajā procesā ūdens temperatūra svārstās 65-70 grādu robežās. Savukārt normālajā mazgāšanas režīmā temperatūra ir pie 65 grādiem. Šo programmu var izmantot arī tikko lietotiem katliem un pannām.

Ja gribas ietaupīt, tad noderīgākā būs ekonomiskā programma, kas ūdeni uzsilda līdz 55 grādu temperatūrai. Savukārt steidzīgiem ļaudīm derēs ātrās mazgāšanas programma. Tiesa, tā ir derīga tikai nedaudz nosmērētiem traukiem. Arī šajā ciklā ūdens sasilst līdz 55 grādiem. Izmantojot tauku mazgājamās ierīces, saimnieces dzīve kļūs vieglāka.

multiprese.eu

www.virtuves.lv

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu