Nozaudēts Mocarta skaņdarbs Francijā piedzīvo pirmatskaņojumu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Kāds Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarbs, kas gadiem ilgi aizmirsts gulēja franču bibliotēkas plauktos, nupat piedzīvojis savu pirmatskaņojumu.

Nelielam klausītāju lokam šo divas minūtes garo muzikālo darbu Francijas pilsētā Nantē atskaņojis vijolnieks Daniels Kijē.

Skaņdarbu atrada bibliotēkas darbinieki, un pagājušā gada septembrī tas tika atzīts par autentisku austriešu komponista oriģināldarbu. Nepublicētā partitūra, kuras izmēri ir 16x29 centimetri, sarakstīta aptuveni 1787.gadā.

Līdz 22.februārim to iespējams noklausīties Nantes pilī.

Doktors Ulrihs Leizingers no Zalcburgas Mocarta universitātes, kurš apliecināja partitūras autentiskumu, atzīst, ka tas ir ļoti nozīmīgs atklājums.

"Mocarta rokraksts ir ļoti vērtīgs. Ļoti daudz tādu glabājas Šveices banku seifos," norādīja arī Francijas muzikālā mantojuma izpētes centra vadītājs Mišels Nuarē.

Darbs sastāv no divām daļām, un tam trūkst sākuma.

"Mēs uzreiz sapratām, ka tas ir Mocarta rokraksts. Tomēr pagāja zināms laiks, līdz atskārtām, ka tas ir kaut kas pilnīgi jauns. Tas bija milzīgs pārsteigums un ļoti priecīgs notikums," stāstīja Leizingers. "Pirmās četras rindas veido visu skaņdarbu, tieši tas ir ļoti interesanti."

Pēc speciālistu domām, otrā daļa ir nepabeigta un sasteigta.

"Trūkst trīs rindu," atzina Leizingers. "Var redzēt to pēdas, taču mēs nezinām, kur šodien atrodas trūkstošā daļa."

Mocarts bija viens no produktīvākajiem klasiskās mūzikas komponistiem. Viņš nomira 35 gadu vecumā 1791.gadā, atstājot 600 zināmus skaņdarbus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu