Kurš ir visu laiku labākais sporta auto? (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz šo visnotaļ sarežģīto jautājumu atbildi mēģinājis rast viens no ietekmīgākajiem britu auto izdevumiem - Octane.

Pieaicinot vairākas autosporta slavenības, tostarp Kerolu Šelbiju, Deimonu Hilu, Endiju Vollesu, Robiju Rahalu, Braienu Redmenu, Dereku Bellu un Stirlingu Mosu, Octane izvirzīja nominācijas, no kurām uzvarētāju izvēlējās 33 tūkstoši drukātā izdevuma lasītāju un vairāk nekā 100 tūkstoši Octane interneta vietnes apmeklētāju.

Auto sporta faniem nācās izvēlēties starp Auto Union Type C, Lotus 49, Porsche 917, Cobra, Mercedes-Benz W196, Toyota TS010 Group C un Maserati 250F F1 bolīdu. Par visu laiku labāko sacīkšu mašīnu gala rezultātā tika nosaukts Maserati, kuru titulam izvirzīja leģendārais britu autosportists Stirlings Moss.

Roka leģenda, grupas Pink Floyd bundzinieks un autosportists Niks Meisons, kurš cita starpā piedalījies arī Lemānas 24 stundu sacensībās, saka: "Tituls ir pelnīts godam. Maserati 250F ir visīstākais F1 bolīds. Tas vienlaikus ir gan skaistākais, gan arī progresīvākais un vieglāk valdāmais sava laika auto. Kurš gan neatceras vienu no iespaidīgākajiem skatiem autosporta vēsturē - Francijas Lielās balvas izcīņu 1957. gadā un Huanu Manuelu Fandžio pilnā sānslīdē ar automobili, kuram cīņu karstumā nobrāzts purngals."

Maserati 250F sacensībās piedalījās no 1954. līdz 1958. gadam un šajā periodā uzvaru izcīnīja 55 reizes. 250F debijas sacīkstes 1954.gadā Argentīnas Grand Prix ar Huanu Manuelu Fandžio pie stūres. Tieši ar šo auto Fandžio izcīnīja savas divas pirmās uzvaras, bet pēc tam karjeru turpināja ar Mercedes-Benz.

Stirlings Moss ar privātu Maserati 250F nobrauca visu 1954.gada sezonu, bet 1956.gadā izcīnīja Itālijas un Monako Lielo balvu.

1957.gadā Fandžio izcīnīja vēl četras uzvaras, tostarp vēstures grāmatās ierakstītajās sacīkstēs Nirburgringas trasē, kurās Fandžio 50 sekunžu deficītu līdz sacensības līderim spēja nodeldēt 20 apļu laikā un finiša līniju šķērsot kā uzvarētājs.

Stirlings Moss, kurš šogad svinēs 80 gadu jubileju, savas karjeras laikā piedalījies 497 sacīkstēs, no kurām laurus plūcis 194. Tostarp var atzīmēt 16 uzvaras F1 sacensībās.

Pink Floyd bundzinieks Niks Meisons un Maserati 250F pie Karaliskā Automobiļu kluba parādes durvīm
Pink Floyd bundzinieks Niks Meisons un Maserati 250F pie Karaliskā Automobiļu kluba parādes durvīm
Cita autosporta leģenda - Porsche 917

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu