«Meitene ar pūķa tetovējumu» ir skaista un biedējoša

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Stīga Lārsona romāna «Meitene ar pūķa tetovējumu» («Girl With the Dragon Tattoo») ekranizējums no šodienas skatāms arī uz Latvijas kino ekrāniem. Holivudas kino adaptāciju režisējis Deivids Finčers (David Fincher), kurš plašāk pazīstams ar filmām «Se7en», «Fight Club», «Social Network» un «The Curious Case of Benjamin Button».

Filmas uzņemšana ilga gadu, iztērēti tika apmēram simts miljoni ASV dolāru. Bija tā vērts? ! «Meitene ar pūķa tetovējumu» ir divas ar pusi stundas lieliska un neaizmirstama kino.

Apraksts. Filma, uzņemta pēc Stīga Larsona romāna, kas ir pirmā grāmata triloģijā «Millenium», stāsta par meiteni, kas pazudusi pirms 40 gadiem un kuras liktenis nedod mieru kādam sirmam vīram. Pēdējā mēģinājumā atklāt meitenes pazušanas noslēpumu viņš noalgo žurnālistu, kas spējis atrisināt vissarežģītāko noziegumu detaļas.

Filma "Meitene ar pūķa tetovējumu" IMDB portālā

Pārdomas. Viena no manām gaidītākajām filmām nu ir klāt. Par «Meiteni ar pūķa tetovējumu» priecājos divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, Deivids Finčers ir mans mīļākais režisors un es nespēju nosaukt nevienu no viņa filmām, kura man nebūtu patikusi. Otrkārt, lai arī es neesmu lasījis Stīga Lārsona romānus, es biju sajūsmā par 2009. gada zviedru triloģijas ekranizāciju. Lai cik dīvaini un neierasti tas šķistu, šoreiz rimeiks ir labāks par oriģinālajām filmām. Paldies par to teiksim režisoram. Nē, zviedru versijas nebija sliktas, vienkārši Nīla Ardena Opleva (Niels Arden Oplev) režisētā versija ietur vairāk tādu kā televīzijas formātu un, kino krēslā to skatoties, tā nešķistu nekas īpašs.

Foto: REUTERS/ScanPix

Ja kādam nav ne jausmas, kas šis ir par stāstu, paskaidrošu. «Meitene ar pūķa tetovējumu» stāsta par pētnieciskās jomas žurnālistu Blūmkvistu, kuru atveido Daniels Kreigs (Daniel Craig). Blūmkvists zaudējis tiesas prāvā pret Zviedrijas oligarhu Vennerstrōmu, jūtas izsmelts un zaudējis pamatu zem kājām. Negaidīti ar viņu sakontaktējas ietekmīga koncerna vadītājs Vangers, kas lūdz žurnālistu atšķetināt viņa dzimtas lielāko noslēpumu - brāļameitas Harietas pazušanu, kas norisinājusies pirms 40 gadiem. Blūmkvists lūdz palīdzību talantīgai, ļoti savādai un garīgi cietušai hakerei Līzbetei Salanderei. Salanderes lomu atveido Rūnija Mara (Rooney Mara).

Lai sajustu filmas noskaņu, noskaties astoņas minūtes garo reklāmas rullīti. Nebaidies, tas priekšā nepasaka neko lieku un nebojās skatīšanās prieku.



Deivids Finčers ir viens no spējīgākajiem un prasmīgākajiem režisoriem. Viņš ir uzņēmis vairākas kulta filmas un tas viņam visu pamatīgi sarežģī, jo no viņa vienmēr gaidīs ko vairāk nekā no parastiem meinstrīma režisoriem. Tomēr Finčers neliek vilties arī šoreiz, viņš pievērš uzmanību katrai mazākajai detaļai filmā un katram kadram, neliekot akcentu uz specefektiem, bet gan filmas tīrību vai apzinātu tās netīrību un krāsām. Finčera tipiskais rokraksts ir filmas pasaule, kuru viņš uzbur, tās vide un noskaņa, kura burtiski ievelk skatītāju tajā un nelaiž ārā līdz filmas beigām un varbūt drusku ilgāk. Kameras filmēšanas leņķi, savādās krāsas, montāža un, protams, mūzika, viss iet roku rokā, un skatītājs gribot negribot notic visam tajā notiekošajam. «Meitene ar pūķa tetovējumu» nav izņēmums.

Finčers nav muļķis viņš ir redzējis zviedru filmas, kuras slavēja kino kritiķi visā pasaulē, domājams, viņš darīja visu, lai neviens nepateiktu, ka oriģinālā versija tomēr ir labāka par viņa šedevru un tas patiesi ir izdevies. Viss ir dzīvāks, Zviedrija ziemā pasniegta tik auksta un skaista, ka aizmirstās, ka pie mums decembra vidū lietus gāž. Daži aktieri ir zviedru aktieri, bet daži runā ar vieglu zviedru akcentu un laiku pa laikam izskan daži pazīstami zviedru vārdi, piemēram «skål» (priekā) un «tack» (paldies).

Vēlos uzsvērt, ka Finčers nav skopojies ar seksa ainām un brutālie kadri ir tiešām biedējoši, un daudziem tas var šķist pretīgi.

Tāpēc brīdinu: grūtnieces, bērnus, opīšus, sunīšus, kaķīšus un cilvēkus ar vājiem nerviem uz kino līdzi neņem!

Par šo tēmu trāpīgi izteicās «Kinokults.lv» - izskatās, ka Finčers & Co apņēmās izpildīt kaut kādu Holivudas vardarbības un seksa ainu gada kvotu. Tiesa, mēs režisoram šīs biedējošās ainas pārmest nevaram, kurš tad teica, ka izvarošana ir skaista?

Neskatoties uz drūmo vidi un pašu stāstu, scenārija autors Stīvens Zeilians (Steven Zaillian) ir mācējis vairākās vietās prasmīgi iepīt dialogus vai notikumus, kas skatītājam liek pasmaidīt. Par to nav arī brīnums, šis scenārists ir strādājis ar tādām filmām kā «American Gangster», «Moneyball» un par filmu «Schindler's List» pat saņēmis Oskaru. Izcila un līdz smiekliem vājprātīga bija ideja spīdzināšanas ainā iepīt Enjas dziesmu «Sail Away», bet tā esot bijusi Daniela Kreiga ideja, kura Finčeram iepatikusies. Pēc šīs filmas noskatīšanās apsolu, ka tu uz to dziesmu skatīsies mazliet savādāk.

Nevēlos iedziļināties visu personāžu aktierspēlē, tā bija lieliska un, atklājot pārāk daudz, varu sabojāt skatīšanās prieku. Tomēr nedrīkst ignorēt mūsu galvenos varoņus, par kuriem arī ir stāsts. Finčers arī necentās izcelt neko lieku, Blūmkvists un Līzbete Salandere, viņu dzīves, viņu zināšanas, iepazīšanās un attiecību veidošanās. Tas ir filmas trumpis. Neviens nespētu šo filmu sabojāt vairāk kā šo lomu atveidotāji Kreigs vai Rūnija Mara. Šonedēļ speciāli vērsos pie vairākiem paziņām, kas lasījuši grāmatas un jau paspējuši redzēt filmu,

visi apgalvo, ka tēli ir it kā no viņu iztēles izrauti, tātad - viss ir pareizi.

Kreigs ir pieredzējis aktieris un par viņa spēju nospēlēt Blūmkvistu šaubas neradās, bet par Rūniju Maru pārliecības nebija. Par laimi, jāatzīst - viņas pārvērtība par gotisko, nenormālo un skaisto «moderno Pepiju Garzeķi» ir lieliska. Jo īpaši atriebības ainā, viņa to nospēlē tik biedējoši un ticami, ka kino krēslā jebkuram vīrietim paliks neomulīgi.

Rūnija Mara Stoholmā
Rūnija Mara Stoholmā Foto: ap/scanpix

Rūnijai Marai, lai tiktu pie šīs lomas, nācās iziet cauri ellei. Producenti viņai lika piedzerties līdz nemaņai, tikai lai paskatītos, kāda viņa izskatās paģiraina un mazliet paburzīta. Aktrise arī nokrāsoja savus gaiši brūnos matus melnus, caurdūra krūšu galus kailskatiem.

Līdzīgi, kā bija ar iepriekšējo Finčera filmu «Sociālais tīkls» («Social Network»), arī «Meitenē ar pūķa tetovējumu» par mūziku un skanīgo atmosfēru rūpējas industriālā roka pamatlicējs, grupas «Nince Inch Nails» radītājs, nebīstos šā vārda, leģenda Trents Reznors (Trent Reznor). Šajā sakarā man lika pasmaidīt nevainīga atsauce, kad vienam no tēliem uz brīdi mugurā bija redzams «NIN» krekliņš. Trents vienmēr muzikāli urķējies pa mūsu smadzenēm, viņš māk uzburt tādu noskaņu un iebiedēt skatītāju, ka tad, ja ekrānā vienkārši spēlēsies mazs kaķēns, visiem tas liksies drusku biedējoši ar Trenta mūziku fonā. Starp citu, par sarakstīto mūziku «Sociālajam tīklam» viņš saņēma Oskaru.

«Meitene ar pūķa tetovējumu» ir skaists, vizuāli iespaidīgs trilleris, kuru caurvij neskaitāmas mīklas un mistērija. Šī filma jāredz visiem, kam patīk detektīvromāni, trilleri, un jo īpaši, ja patika Lārsona grāmatas. Turklāt, ja tev patika filmas «Se7en» un «Zodiak», neticu, ka smādēsi «Meiteni ar pūķa tetovējumu». Es zinu, ka daudziem patīk kritizēt Holivudu par sasteigtām un absurdām filmām, kas veļas uz mūsu kino ekrāniem kā no pilnības raga, bet šī nav viena tām. Izbaudi Holivudu augstākajā kvalitātē un noteikti kinoteātrī.

Vērtējums: 9.5/10

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu