Āfrikas etnostilā ieturēta virtuve (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no iecienītākajiem etnisko stilu piekritēju vidū ir Āfrikas stils - spilgts un kaislīgs. Turklāt realitāte (gandrīz pirmatnējā) afrikāņu stilā caurvij visas detaļas - apdares materiālu faktūru, krāsu gammu, dabīgos audumus u.c.

Accenta dizaineri uzsver, ka Savannas un Āfrikas tuksnešu vēsmu interjerā atveido pareizi izraudzītās krāsas. Visvairāk izmantojamas uguns liesmu krāsas - sarkanā, dzeltenā, oranžā, ķieģeļkrāsa, kā arī visi brūnās krāsas toņi, kas simbolizē zemi, - sākot ar smilšu, bēša un terakotas krāsu līdz pat apdeguša koka krāsai. Koši melna krāsa (Āfrikas nakts krāsa) arī tiek izmantota, taču galvenokārt tikai dekoram un interjera fragmentārai piepildīšanai. Atdzīvināt virtuves dizainu ar Āfrikas košumu un sulīgumu palīdzēs „garšīgās" krāsas - spilgti dzelteni gaismas ķermeņi, dedzināta cukura krāsas sienas. Sulīgi brūnā krāsa asociēsies ar koka mizu vai aromātisko kanēli. Silto dzelteno krāsu gamma veicinās tvīkstošā miera gaisotni. Accenta dizaina speciālisti norāda, ka „garšīgu" noskaņu virtuves interjeram sniedz intensīva apelsīnu krāsa - dzīvespriecīgā oranžā vide asociējas ar saulaino reģionu, kurā aug sulīgie tropu augļi. Olīvu un karsētā piena krāsas savukārt līdzsvaros karstās saulainās, "dedzinātās" plaknes un apjomus.

Īpaša loma afrikāņu kolorītā ir "krakle" efektam, kas imitē plaisas apdares materiālu faktūrā. Harmoniski apvienot spilgtas, možas krāsas ar mierīgajiem naturālajiem toņiem palīdzēs daži Accenta dizaina speciālistu padomi:

- virtuves telpas apdarei jāizvēlas siltas, maigas, pieklusinātās krāsas - smilšu, terakotas, bēša, karsētā piena, koka mizas vai okera toņi; - uz mierīgā fona ļoti glīti izskatīsies dekora priekšmeti, aizkari un drapējumi piesātinātās krāsās: sārta vai citronkrāsas mīksto mēbeļu apdare, apelsīnu toņu lampas un raibi paklāji ar Āfrikai raksturīgajiem ornamentiem; - Āfrikas stila krāsu gammā jāņem vērā vienīgais ierobežojums - nedrīkst izmantot izteikti sintētiskās, fluorescējošās krāsas.

Dabīguma sajūtu Āfrikas stilā ieturētajam virtuves interjeram nodrošinās mēbeles un dekora elementi no dabiskiem materiāliem - palisandra, sandalkoka, venges, melnkoka un sarkankoka, māliem, bambusa un rotanga (tropisko liānu paveids, ko izmanto pīto mēbeļu izgatavošanai). Dažādas dekora detaļas iespējams izrotāt ar visneiedomājamākajiem eksotiskajiem elementiem - ziloņkaulu, dzīvnieku ilkņiem, zivju zvīņām, eksotisko putnu spalvām, reptiļu ādu utt.

Vēl vairāk akcentēt šo eksotisko krāšņumu palīdzēs parkets (taču nevis luksus kategorijas lakotā grīda, bet gan parastais, viendabīgi ieklātais dēļu parkets). Stila eksotiskumu uzsvērs arī kaltas mēbeles, mēbeles no rotanga un palmu mizas, raksti ar savvaļas dzīvnieku attēliem. Krēslus var pārvilkt ar bizona ādu vai rupju drānu, vertikālie mēbeļu elementi var būt "apausti" ar virvi.

Āfrikas stilā ieturētā virtuves interjera pabeigšanai Accenta dizaineri iesaka izmantot dažnedažādas figūriņas, amatnieku izstrādājumus, šamaņu maksas, māla, koka vai pat akmens traukus, nacionālos mūzikas instrumentus, šķēpu uzgaļus un, protams, arī savvaļas dzīvnieku ādas. Stāvlampu noformēšanai var izmantot zebras svītru rakstu, krēslu pārvalkiem - leoparda, spilventiņiem - žirafu plankumus. Visas šīs krāšņās detaļas vai nu atrodas uz grīdas, vai rotā stūrus utt. Accenta speciālisti uzsver, ka galvenais tomēr ir just robežu. Ar dažām detaļām pilnīgi pietiks, lai interjeru atsvaidzinātu ar Āfrikas kaislībām. Interesanti izskatās sienas daļa, ko rotā grafiti stilā veidoti afrikāņu cilšu alu uzraksti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu