Drīz uz tiesu tiks virzīta ST tiesneses Muižnieces lieta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Drīz uz tiesu tiks virzīta Satversmes tiesas (ST) tiesneses Vinetas Muižnieces lieta.

Kā šorīt Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā «900 sekundes» teica Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kad decembrī Muižniecei tika izsniegta apsūdzība, viņa un viņas aizstāvis lūdza laiku, lai varētu sagatavoties liecību sniegšanai.

Šis laiks, kad apsūdzētajai jāsniedz liecības drīz beigsies un pēc tam lieta tiks nosūtīta uz tiesu. Šajā lietā viss esot izdarīts un lietas virzība uz tiesu ir dienu jautājums, skaidroja ģenerālprokurors.

LETA jau ziņoja, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors pagājušā gada decembrī par dokumenta viltošanu uzrādījis apsūdzību Muižniecei.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne, apsūdzība Muižniecei uzrādīta par to, ka viņa, būdama valsts amatpersona - Saeimas deputāte, vienlaikus arī Juridiskās komisijas priekšsēdētāja, viltojusi dokumentu - Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.

Muižniece tiek apsūdzēta pēc Krimināllikuma 327.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona. Par šādu noziedzīgu nodarījumu var sodīt ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām (4000 latu).

Prokuratūra jau oktobra sākumā lūdza izdot kriminālvajāšanai Muižnieci. Tad par šo jautājumu lēma ST, kas piekrita Ģenerālprokuratūras ierosinājumam, tomēr prokuratūra vēl uzskatīja, ka nepieciešams Saeimas akcepts šajā jautājumā.

Savukārt Saeima 3.novembrī apstiprināja Juridiskās komisijas sagatavoto lēmumu par to, ka lieta par piekrišanas došanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Muižnieci pēc būtības nav apspriežama Saeimā.

Muižnieces ST tiesneses pilnvaras patlaban ir apturētas.

Pēc apsūdzības uzrādīšanas Muižniece ar ST priekšsēdētāja palīdzes Līgas Pauliņas starpniecību aģentūrai LETA darīja zināmu, ka viņa «paļaujas uz taisnīgu šīs lietas risinājumu un uzskata, ka neviena persona nevar tikt uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina nav pierādīta taisnīgā tiesas procesā».

No plašākiem komentāriem Muižniece atturas.

Kriminālprocess tika sākts, pēc 10.Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētāja Alekseja Loskutova (V) iesnieguma par iespējamu Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokola viltojumu.

Kā skaidroja Loskutovs, gadījums saistīts ar 2009.gada 1.septembra Juridiskās komisijas sēdi. Tās audioieraksts liecina, ka deputāti Krimināllikuma grozījumus nolēmuši virzīt izskatīšanai pirmajā lasījumā, savukārt protokolā norādīts, ka likumprojektu nepieciešams pilnveidot. Līdz ar to likumprojekta tālāka virzīšana nobremzēta. Pēc deputāta teiktā, Juridiskās komisijas konsultantes atzinušas, ka Muižniece devusi norādījumus, ko rakstīt protokolā. Šo protokolu parakstījusi Muižniece un toreizējais Juridiskās komisijas sekretārs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu