Kā sagatavoties ķeizargrieziena operācijai?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/ugaldew

Tas, ka bērniņa ienākšanai pasaulē jāgatavojas, ir skaidrs. Bet vai zināji, kā psiholoģiski gatavoties arī ķeizargrieziena operācijai? Kā sagatavoties plānotam ķeizargriezienam, lasi psiholoģes Diānas Zandes ieteikumos.

«Plānots ķeizargrieziens zināmā mērā ir izdevīgāka pozīcija, jo sieviete zina, kam gatavoties, salīdzinot ar vaginālām dzemdībām,» atklāj psiholoģe Diāna Zande. «Plānots ķeizargrieziens parasti tiek noteikts medicīnisku apsvērumu dēļ, lai māmiņai un bērniņam dzemdības būtu sekmīgas un jaundzimušais piedzimtu sveiks un vesels.»

Ar šo domu arī sākas gatavošanās plānotam ķeizargriezienam. Ikvienai topošajai māmiņai, kurai ārsts ir noteicis plānotu ķeizargriezienu,

vajadzētu it kā sevi nostādīt fakta priekšā un saprast: «Jā, man šī operācija ir nepieciešama,

lai bērniņš piedzimtu sveiks un vesels.» Un sievietei ir jāapzinās, ko viņa var darīt, lai operācija būtu sekmīgāka un lai pēcdzemdību periods būtu vieglāks.

Topošajai māmiņai ir jāļauj sev pabēdāties. Reizēs, kad sievietes grib dzemdēt dabiski, bet viņām pasaka, ka tas nav iespējams, viena no svarīgākajām lietām ir raudāt par to un izsāpēt šo sāpi, nepaturot neko sevī, jo brīdī, kad ārsts pasaka: «Nē, tu nevarēsi dzemdēt pati», sabrūk kāds māmiņas sapnis.

Kad ārsts saka: «Tev noteikti vajadzēs ķeizargriezienu!» - vienmēr topošajai māmiņai vajag izsvērt:

varbūt ir plāns B, kas ļautu dzemdēt pašai,

tāpēc ieteicams uzklausīt ne tikai viena ārsta viedokli un apskatīt šo situāciju plašāk.

Ārstam vajadzētu topošajai māmiņai atbildēt uz šādiem jautājumiem:

* kādi ir ieguvumi šīm dzemdībām, veicot ķeizargriezienu?

* kādi ir riski šīm dzemdībām, veicot ķeizargriezienu?

* kādas ir alternatīvas ķeizargrieziena operācijai?

* kas notiks, ja nekas netiks darīts un dzemdībām ļaus ritēt dabiskā gaitā?

Kad ir atbildēts uz šiem jautājumiem, tikai tad drīkst pieņemt lēmumu par labu vaginālām dzemdībām vai ķeizargriezienam.

Arī fakts, ka pirmais bērniņš dzimis ar ķeizargriezienu,

nenozīmē, ka otrs mazulis nevar nākt pasaulē vaginālās dzemdībās.

«Ja ārsts, uzzinot, ka pirmais mazulis ir nācis pasaulē ķeizargrieziena operācijā, uzreiz automātiski nozīmē ķeizargriezienu arī nākamajām dzemdībām, iespējams, arī šajā gadījumā ir vērts padomāt par vēl kāda ārsta viedokļa uzklausīšanu,» iesaka psiholoģe Diāna Zande.

Ja gaidāms pirmais bērniņš, svarīgi izrunāt ar ārstu visu par ķeizargrieziena operācijas norisi - kā tas notiks; kas jāņem vērā; cik ilga būs uzturēšanās slimnīcā, un iegūt atbildes uz citiem jautājumiem, kas tevi interesē.

Tu neesi vienīgā, kurai dažādu iemeslu dēļ ir jāveic plānots ķeizargrieziens.

Pārrunā ar savām draudzenēm vai paziņām internetā savas bažas, šaubas,

kas saistītas ar ķeizargriezienu! Tomēr atceries, ka sveša pieredze ir un paliek sveša pieredze - katra dzemdību, arī ķeizargrieziena, pieredze ir unikāla.

Ievācot informāciju, neidealizē ķeizargriezienu kā vieglāku, ātrāku veidu, laižot bērniņu pasaulē, jo atlabšanas laiks ir ilgāks nekā pēc parastām dzemdībām. Tāpat neizdari pārsteidzīgus secinājumus un nefantazē, ka ķeizargrieziens būs kaut kas šausmīgs.

«Ja vaginālām dzemdībām mēs gatavojamies tieši dzemdībām, tad, gatavojoties ķeizargrieziena operācijai, lielāka uzmanība jāpievērš arī pēcdzemdību periodam, jo ir ilgstošāks atgūšanās periods,» atzīmē psiholoģe Diāna Zande. «Lai sekmīgāks būtu pēcdzemdību periods, liela loma ir arī partnera iesaistīšanai.»

No partnera iesaistīšanās ir atkarīgs, cik ātri sieviete atgūsies: ja partneris palīdzēs, būs iejūtīgs un saprotošs, tad viņš varēs palīdzēt sievietei ātrāk atgūt spēkus. Savukārt, ja partneris pārmetīs, kāpēc jaunā māmiņa tikai gulšņā pa gultu un neko nedara, pēcdzemdību atlabšanas periods var būt diezgan smags gan fiziskā, gan emocionālā ziņā.

«Plānojot, kā notiks atlabšana pēc ķeizargrieziena, laikus jānoorganizē, kas palīdzēs mājās; kuri cilvēki palīdzēs sagādāt pārtiku. Iespējams, ka mājās ir saldētava, arī tas var būt noderīgi un vajadzīgi, lai sagādātu pārtiku ilgākam laikam,» iesaka psiholoģe.

«Tāpat jāiekārto mājas vide tā, lai pēc ķeizargrieziena sieviete varētu vairāk atpūsties un nebūtu jārūpējas par mājas soli.»

Atceries! Ja, izsverot visus «par» un «pret», tomēr tiek noteikts ķeizargrieziens, acīmredzot tas ir labākais risinājums, šai topošajai māmiņai un šim mazulim!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu