Emīla Zolā romāns "Terēza Rakēna"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Franču rakstnieka un viena no spožākajiem 19. gadsimta novelistiem Eiropas literatūrā Emīla Zolā romāns „Terēza Rakēna” ir pirmais darbs, kura tēlu veidojumā tik tieši izmantoti naturālisma estētikas pamatprincipi.

Romāns stāsta par kādu jaunu sievieti, kura ir nelaimīgi precējusies ar egoistisku cilvēku un, izmisuma dzīta, metas juteklības pilnās un traģiskās attiecībās ar sava vīra draugu. Šo romānu īpaši saistošu dara vēstījuma tiešums un ekstravagance.

Emīls Zolā (1840–1902) dzimis inženiera ģimenē Parīzē. Pēc tēva nāves paliekot bez iztikas līdzekļiem, viņš iekārtojas pastāvīgā darbā kādā lielā grāmatu izdevniecībā un vaļas brīžos raksta dzeju un literāras kritikas. Līdz tam franču literatūrā nepieredzētu popularitāti Emīls Zolā gūst, pievērsdamies romāna žanrā sava laika zinātnes un filozofijas teorijām. Viņa romānu tirāžas sasniedza vairākus simtus tūkstošus eksemplāru. Par romānu „Terēze Rakēna” kādā no vēstulēm Emīls Zolā rakstīja: „[..] Man šķiet, esmu ielicis šajā romānā visu savu sirds kaisli un dvēseli. Baidos pat, ka par daudz sirds kaisles un tas satrauks valsts prokurora kungu. Nu un kas par to! Daži mēneši cietumā mani neiebiedēs.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu