Pumpa, ar kuru «salaulāts» uz mūžu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavasaris tuvojas, saulīte sāk sildīt, organisms pēc ziemas ir mazliet apjucis, un, skat, uz lūpas vienudien uzmetas maza, nepatīkama čulga. Daudziem atliek nopūsties: atkal aukstumpumpa!

Un, ja reiz aukstumpumpa jeb herpe ir vienreiz izlīdusi uz āru, esiet gatavi to sagaidīt vēl un vēl. Dažkārt pat īsti nav iespējams atrast izskaidrojumu, kad un kāpēc tā notiks. Infekcija, ko izraisa "Herpes Simplex" vīruss, ir gan bīstama, gan viltīga, un mūsu organismā, ja reiz ieviesusies, tad uz mūžu. Izārstēt pilnībā to nevar.

Ja aukstumpumpas metas salīdzinoši reti un vienkāršais herpes vīruss parasti bojā ādu un gļotādas uz lūpām un mutē (bet ne vairāk!), tās uzskatāmas par kosmētisku defektu.

Ja ar pūslīšiem uz lūpām nekādi nespējat samierināties, mierīgi nogaidot, kad tie pazudīs paši, tad jādodas uz aptieku pēc kāda pretvīrusa medikamenta. Tas jālieto nekavējoties, tiklīdz sajūtat kniešanos vai pamanāt apsārtumu. Tāpēc drošības dēļ pretvīrusu preparātus vajadzētu nēsāt līdzi, jo herpe veidojas ļoti ātri – dažu stundu laikā. Un kā tu, cilvēks, sastrēgumā sēžot, sāksi apkarot riebīgo čūliņu, ja pa rokai nekā nebūs?

Vispieprasītākās laikam gan ir ziedes, kurās aktīvā pretherpes viela ir aciklovirs ("Acic", "Zovirax"), bet ir nopērkams arī gēls ("Silicea Lippenherpes-Gel"), kura sastāvā ietilpst silīcijs savienojumā ar skābekli un ūdeni. Parasti šie preparāti jāziež uz aukstumpumpas piecas reizes dienā ar četru stundu intervālu un, vēlams, ne ilgāk kā piecas dienas.

Krēmi novērš sāpes un niezi, savukārt gēls uzsūc pūslīša saturu, tāpēc to var sākt smērēt arī tad, kad herpe uzliesmojusi pilnā plaukumā. Tomēr, pirms pērkat kādu pretvīrusa medikamentu, noskaidrojiet, ko konkrētajā situācijā labāk iegādāties! Varbūt nav jēgas tērēt naudu tad, kad uz lūpas jau izveidojusies krevele. Vai arī grūtniecības laikā, iespējams, nav atļauts izmantot kuru katru preparātu.

Tāpat noskaidrojiet, ko drīkst un ko nedrīkst lietot jūsu bērni! Taču, ja psiholoģiski ērtāk jūtaties, ziežot uz aukstumpumpas kādu smērīti, kaut arī skeptiķi teic, ka nav vērts, dariet to, ievērojot lietošanas instrukciju! Jo herpi, kā zināms, stress un diskomforts nemazina...

Vislabāk šos medikamentus uzziest, izmantojot vates kociņu, turklāt jārīkojas uzmanīgi, lai "neizsmērētu" infekciju vairāk nekā vajadzīgs (tikai uz vietas, kur ir apsārtums vai pūslītis). Protams, neaizmirstiet nomazgāt rokas!

***

Tautas līdzekļi

Gribi – mēģini, negribi – nemēģini!

Ar aukstumpumpām cilvēki centušies tikt galā dažādi, izmēģinot arī tā dēvētos tautas līdzekļus. Ja uz lūpas uzmetusies viena vai dažas ar šķidrumu pildītas pumpiņas, tad pamēģināt var arī to, ko citi atzinuši par labu esam. Tomēr, ja vīruss skāris ģenitālijas vai muguru, tad nekavējoties jādodas pie ārsta un par pašārstēšanos jāaizmirst!

Pret lūpu un gļotādu herpi palīdzot:

ausu sērs (uz gļotādām, protams, neturēsies),

ķiploks,

propoliss (vispirms spirtā, ar kuru piededzina, pēc tam – eļļā),

kliņģerītes ar propolisu,

dižegļu eļļa,

tējas koka eļļa,

stipra zobupasta,

virs liesmas sakarsēta koka karote, kuru piespiež aukstumpumpai un patur.

***

Der zināt!

Vīruss izplatās, tieši saskaroties ar infekcijas avotu, piemēram, skūpstoties, dzerot no vienas glāzes. Kaut arī herpes vīruss ārējā vidē ātri iet bojā, inficētajam ieteicams lietot atsevišķus traukus, pat ja tie tiek rūpīgi nomazgāti.

Vīruss uzliesmo periodiski dažādu iemeslu dēļ. Reizēm vainojams stress eksāmenu laikā, citreiz - temperatūras svārstības pēc solārija apmeklējuma, bet kādreiz aukstumpumpa uzmetas pēc kašķa ar kaimiņu.

Ja droši zināt situācijas, kuras herpi provocē tieši jums, iespēju robežās izvairieties no tām! Piemēram, neapmeklējiet infrasarkano staru kabīni vai neēdiet šokolādi stresa situācijā!

Herpes vīrusam "patīk" zemesrieksti, rozīnes, šokolāde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu