Skolēniem ir tiesības izvēlēties skolotāju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ir gadījumi, kad vienu vai pat vairākus skolēnus neapmierina skolotāja darbs. Taču skolēni nezina, ka viņiem ir tiesības pieprasīt skolotāja maiņu, atgādina Izglītības valsts inspekcija.

Izglītojamie skolotāja maiņu var prasīt dažādos gadījumos, piemēram, ja skolēni uzskata, ka netiek pilnvērtīgi pasniegtas stundas, neapmierina skolotāja attieksme pret skolēniem, un citos. «Par katru gadījumu skolēni var prasīt skolotāja maiņu pat visniecīgākajā problēmā, ja tā ietekmē mācību procesu,» skaidro Izglītības valsts inspekcijas Vispārējās un profesionālās izglītības kontroles departamenta direktors Vairis Ļaudams. Ierosināt skolotāja nomaiņu var pat viens skolēns. Sūdzība un pamatojums, kāpēc skolotājs ir jāmaina, skolas direktoram jāiesniedz rakstiski. Direktoram atbilde jāsniedz rakstiski neatkarīgi no tā, vai skolēna prasība tiks apmierināta vai ne. Ja direktors uzskata, ka skolotājs nav jāmaina, tad tas jāpamato.

Vairis Ļaudams uzsver, ka būtu labāk, ja skolotāja nomaiņu ierosinātu vairāki klases skolēni. Tas nozīmētu, ka problēma tiešām pastāv. Ja mainīt skolotāju vēlas viens skolēns, tad, iespējams, tās ir savstarpējās problēmas, kas neietekmē mācību procesu. Ja skolas direktors skolotāju mainīt nevēlas, taču jaunieti šī atbilde neapmierina, tas var vērsties Izglītības valsts inspekcijā, kas savukārt vērsīsies ar jautājumu pie skolas direktora. Ja skolēna prasība būs pamatota, pati inspekcija var ierosināt skolotāja maiņu. Vairis Ļaudams gan piebilst, ka nav vērts ar sūdzību vērsties uzreiz inspekcijā, jo tik un tā vispirms šis iesniegums tiks pārsūtīts skolas direktoram. Izglītības inspekcijā vērts vērsties tad, ja skolēnus neapmierina direktora atbilde vai tas nepieņem iesniegumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu