Ainas Zemdegas dzejoļu krājums „Nakts dzejoļi"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izdevniecība Pētergailis un apgāds Karogs ir laiduši klajā dzejnieces Ainas Zemdegas dzejoļu krājumu „Nakts dzejoļi” un ceļojumu piezīmju grāmatu „Septiņjūdžu zābakos”.

(Aina Zemdega (1924-2006) ir viena no izcilākajām latviešu trimdas prozistēm un dzejniecēm. Dzimusi Latvijā, 1944.gadā devusies uz Zviedriju, no piecdesmito gadu vidus dzīvojusi Kanādā, studējusi mūziku un vēlāk strādājusi par mūzikas skolotāju Toronto. A.Zemdegai publicēti dzejoļu krājumi un romāni, no kuriem pazīstamākie – atmiņu stāsts Toreiz Laubes dzirnavās un romāns par trimdas gaitu aizsākumiem Maruta. Par darbību rakstniecībā Aina Zemdega saņēmusi Zinaīdas Lazdas balvu un PBLA Kultūras fonda Goda balvu.

Dzejoļu krājums „Nakts dzejoļi” ir dzejnieces pēdējā grāmata, kurā valda dzejnieces intensīvās dzīves alkas, kuras ietvertas nemitīgā laika un telpas riņķojumā. „Viss ir jāpaspēj, kamēr „Vēl dzeguze tavus/pirmos pavasarus skaita,/un ābeles plaukst/ceļa malā”, jo „nekas vairs nav mans/nekas netur un nepieder” Pulkstenis perona galā atgādina par dzīves īslaicīgumu, par to, ka, izejot ielās puķes un kalnus meklēt, ir spēkā atgādinājums, ka „pacelt sevi pie matiem - /ir tas, ko vajaga varēt”, ja grib palikt „pāri laika varai”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu