Ivars Sīlis "Nabagi pilīs". Latviešu bēgļu zēns pēckara Dānijā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Autors ir dzimis Latvijā, 1944. gadā viņa ģimene devās bēgļu gaitās un nokļuva Dānijā. Vairākus gadus Ivars Sīlis dzīvojis dažādās filtrācijas nometnēs, pēc kara palicis Dānijā. Vēlāk viņš devās uz Grenlandi. Tur strādājis par inženieri, veidojis dokumentālas filmas, bijis lāču un ziemeļbriežu mednieks, kā arī zinātnisko ekspedīciju vadītājs Grenlandē, Kanādā un Norvēģijā.

Ivars Sīlis fotografē un raksta grāmatas. 2003. gadā izdevniecība “Nordik” laida klajā viņa grāmatu “Vēstules no Arktikas”.

Grāmatā “Nabagi pilīs” ir publicētas viņa bērnības atmiņas – laiks, kad no dzimtās Vestienas 1944. gadā viņš kopā ar māti un brāli devās bēgļu gaitās. Ar kuģi uz Frīhavnu Dānijā, dzīve filtrācijas nometnē Hillerēdē, no 1945. gada Ziemeļzēlandē – Gurres pilī, kuru savā starpā dalīja 311 latviešu bēgļi, vēlāk arī citās nometnēs. Gurrē tika nodibināts “Zemūdens” klubs, kurā pieredzējušu vīru stāstos kāri ieklausījās arī Ivars, tika iestudētas izrādes, nodibināts koris.

Ap mazo zēnu mutuļo nemierīga, krāšņi tēlaina pasaule, ko veido personības viņam apkārt – dēkaiņi, godavīri, talanti, skaistas un apgarotas sievietes. Tie visi bijuši viņa pirmie audzinātāji, kas savulaik palīdzējuši veidoties Ivara Sīļā meistara acij, humora izjūtai un stāstītāja talantam.

Tulkojusi D. Deniņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu