Meklēs jaunu Dziesmu svētku rīkotāju (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad Tautas mākslas centrs žurnālistiem aizvakar pēcpusdienā stāstīja par 2008. gada Dziesmu un deju svētku iecerēto norisi, uz kultūras ministres galda no rīta jau bija nogūlis Tautas mākslas centra direktores Annas Jansones atlūgums.

Kas gan pēkšņi bija noticis dažas dienas pēc tam, kad Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku mākslinieciskā padome ar priekšsēdētāja amatā nule ievēlēto Juri Karlsonu priekšgalā apstiprināja 2008. gada jūlijā paredzēto svētku māksliniecisko koncepciju un norisi ne vien pa dienām, bet arī stundām?

Anna Jansone man vakar sacīja: "Faktiski tieši tajā mākslinieciskās padomes sēdē manī nobrieda šis nopietnais lēmums. Es varu uzņemties atbildību par svētku saturisko, māksliniecisko norisi, taču nevaru atbildēt par norises vietām. Nelāga ir situācija ar Mežaparka estrādi, nav skaidrības, vai svētki varēs notikt Daugavas stadionā. Bet jau tagad no manis prasa (un tas ir gluži loģiski) iesniegt Dziesmu svētku paredzētās izmaksas. Bet es to nevaru izdarīt, jo nav skaidrības, vai Deju svētki varēs notiks Daugavas stadionā. Nav skaidrs, kāda pēc atjaunošanas izskatīsies Mežaparka estrāde. Tās veidols ietekmēs gan noformējumu, gan apgaismojumu, gan apskaņojumu. Un tās ir milzīgas summas. Varbūt Tautas mākslas centra direktora amatā jānāk kādam menedžerim, kas spēs šos jautājumus atrisināt."

Arī diriģents Romāns Vanags atgādināja, ka jau tūlīt pēc 2005. gada Skolēnu dziesmu un deju svētkiem Rīgas domē visnotaļ autoritatīvu personu sanāksmē tika apsolīts, ka 2008. gada Dziesmu svētki notiks nevis uzlabotā vai atsvaidzinātā, bet gan jaunā, rekonstruētā estrādē. "No jaunām mazmājiņām skanējums estrādē neuzlabosies," visai sarkastiski teica diriģents, "mēs jau sen neesam dzirdējuši estrādē īstu, dzīvu balsi."

Kultūras ministre Helēna Demakova vakar sacīja, ka Anna Jansone kā mākslinieciskā vadītāja ir ļoti laba: "Esmu ārkārtīgi apmierināta ar svētku mākslinieciskās koncepcijas sagatavošanu. Un šeit lieli nopelni ir gan Annai Jansonei, gan diriģentam Mārim Sirmajam. Vēl nekad Dziesmu svētku vēsturē mākslinieciskās koncepcijas nav bijušas zināmas tik savlaicīgi kā patlaban. Vēl nekad tik agri kori un dejotāji nav varējuši sākt mācīties jauno repertuāru."

Kā man sacīja A. Jansone, viņa varētu uzņemties atbildību par svētku mākslinieciskajiem jautājumiem, ja Tautas mākslas centra direktora amatā stātos cilvēks ar pieredzi administratīvo jautājumu risināšanā.

Šodien Kultūras ministrijā H. Demakova tiksies ar A. Jansoni. Respektējot pašreizējās Tautas mākslas centra direktores viedokli, Kultūras ministrija nedēļas laikā izsludināšot atklātu konkursu uz Tautas mākslas centra vadītāja amatu, par būtisku kritēriju izvirzot kandidāta pieredzi pārvaldības jautājumos.

Anna Jansone Tautas mākslas centra direktores amatā stājās tūlīt pēc iepriekšējiem Vispārējiem dziesmu un deju svētkiem 2003. gadā.

UZZIŅA

Kultūras ministrija informē, ka finansējums Dziesmu un deju svētku sagatavošanai un Tautas mākslas centra darbībai esot būtiski palielinājies:

- 2005. gadā tas kopā bijis Ls 245 392,

- 2006. gadā – Ls 548 605,

- 2007.gadā – Ls 4 650 439, no kuriem 3,8 miljoni latu ir paredzēti Mežaparka estrādes rekonstrukcijai.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu