Gripa klāt!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jā, negantais gripas vīruss ir sācis rosīties visā Latvijā: pārdesmit slimnieku liecina par to, ka šī lipīgā elpošanas orgānu vīrusu infekcija sākusi nolūkot savus upurus.

Diemžēl klāt ir ne tikai gripa. Krietni vairāk ir to cilvēku, kuri saslimuši arī ar citām elpceļu infekcijas slimībām. Latvijā visaugstākais saslimstības līmenis ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām ir Rīgas reģionā, bet vismazākais – Valmierā. Piemēram, Rīgā, salīdzinot ar 2006. gada pēdējo nedēļu, no 29. janvāra līdz 4. februārim gan gripas, gan citu elpceļu slimību skaits palielinājies četras reizes! Turklāt ar gripu saslimuši galvenokārt bērni.

Tā kā gripa izraisa nopietnas komplikācijas, vājina imunitāti un nopietni saasina hroniskas slimības, nedrīkst uzskatīt: gan jau pāries! Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa izplatās daudz ātrāk, tā biežāk izraisa komplikācijas, kuras ir smagas, brīdina Sabiedrības veselības aģentūras Rīgas filiāles epidemiologs Jānis Miglāns. Viņš arī piekodina vērsties pie ģimenes ārsta, tiklīdz sajūtat saaukstēšanās simptomus, jo saaukstēšanās slimības izraisa vīruss vai baktērijas un tām ir daudz izraisītāju. Pārslimojot viena vīrusa izraisīto slimību, cilvēks iegūst imunitāti pret to, bet nākamajā reizē saslimst ar citu.

Der atcerēties – ja saaukstēšanās turpinās ilgāk nekā nedēļu, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta! Un pilnīgi noteikti ārsts jāuzmeklē, ja ir gripas pazīmes:

pēkšņs sākums; galvassāpes; drudzis; paaugstināta temperatūra; kaulu "laušanas" sajūta; aizlikts deguns bez iesnām, sauss, rejošs klepus.

Gripas infekcijas avots ir slims cilvēks. Viņam klepojot, runājot, šķaudot, apkārt veidojas aerosola mākonis, kas satur augstu vīrusu koncentrāciju. Pēc kārtīgas nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat sešu metru attālumā. Cilvēki inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus, vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti. Tāpēc šķavājot degunam priekšā aizlieciet kabatlakatiņu vai salveti!

***

Iesaka mediķis

Sabiedrības veselības aģentūras Rīgas filiāles epidemiologs Jānis Miglāns:

– Lietojiet uzturā skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūno sistēmu! Dzeriet daudz šķidruma! Iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus! Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir:

svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos.

Potēties? Nepotēties?

Vakcinācija pret gripu nav ieteicama cilvēkiem, kuriem ir putnu olbaltumvielu nepanesamība.

Gripas vakcīna ieteicama cilvēkiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu; pieaugušajiem un bērniem, kas slimo ar hroniskām elpceļu, sirds, asinsvadu, nieru u.c. slimībām; personām, kurām ir cieša saskare ar augsta riska grupas slimniekiem: medicīnas darbiniekiem un ģimenes locekļiem.

Ja nevēlaties vakcinēties, gripas epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk apmeklējiet tādas vietas, kur uzturas daudz cilvēku; regulāri vēdiniet telpas; iespējami biežāk mazgājiet rokas!

Der zināt!

Šogad cirkulē A un B gripas vīrusa varianti. RB vairākās medicīnas iestādēs noskaidroja, ka vakcīna maksā no Ls 4,5 līdz Ls 5,5. Dažviet vajadzīgs ģimenes ārsta vai terapeita norīkojums, citur var potēties uzreiz.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu