Pirmdien: kā saslimt ar putnu gripu? (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Putnu gripas nāvējošā cilpa savelkas arvien ciešāk arī ap Baltijas valstīm. Dāvida bēniņos karstas diskusijas par to, cik patiesas ir šīs lipīgās putnu infekcijas slimības briesmas Latvijai. Padomi, kā nosargāt savu un pie mums audzēto putnu dzīvību.

Cilvēkiem bīstamais vīruss skāris Eiropas un pasaules lielākās putnkopības valstis. Pēdējās nedēļās putnu gripa izplatījusies īpaši strauji, aizsniedzot aizvien jaunus reģionus. Aizvien biežāki ir gadījumi, kad ar putnu gripu saslimst cilvēki. Vīruss līdz Latvijai varētu atnākt jau marta vidū, kad gaidāmi pirmie gājputni.

Ieraugot, ka viņa blondā mājkalpotāja Grieta omulīgajos bēniņos aizrautīgi čubinās ap diviem nezināmas izcelsmes baložiem, Dāvids sāk klaigāt un vaimanāt par drīzo nāvi. Izrādās, viņa kalponei nav ne jausmas, kas tas tāds par bubuli – putnu gripa.

Veterinārārsts Andris Lankovskis skaidro, kā un cik ļoti šis bīstamais vīruss apdraud Latvijā audzētos putnus un to gaļas ēdājus. Kā noteikt, vai mājputns ir slims ar šo infekciju, un vai tiešām drīz visa putnu gaļa būs bīstama dzīvībai?

Putnkopis Pēteris Geks stāsta, cik ļoti tiek sargātas viņa audzētās vistas, lai tām šis vīruss nedraudētu. Pēteris atzīs, ka ļoti negribētu izkaut 80 000 olu devējas, arī tad, ja tiks pieņemti šādi drošības mēri.

Pārtikas un Veterinārā dienesta pārstāvis Edvīns Oļševskis informē par situāciju valstī un lietām, kuras vajadzētu darīt, lai izvairītos no saslimšanas ar putnu gripu.

Pēdējā mēneša laikā vien H5N1 no jauna ir konstatēts aptuveni 20 valstīs. Kopš 2003. gada ar putnu gripas vīrusu inficējies 171 cilvēks, no tiem 93 ir nomiruši. Bojā gājuši vai arī vīrusa novēršanas pasākumu laikā nokauti 200 miljoni putnu.

Infektoloģijas centra pārstāvji no Dāvida baidās vairāk nekā no putnu gripas. Sabiedrības informēšana par šīs lipīgās putnu infekcijas slimības briesmām viņiem nelikās gana nozīmīgs iemesls, lai ierastos „Dāvida šova” bēniņos...

Tiekamies Dāvida bēniņos 22.00 vakarā.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu