Paternitātes atvaļinājums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paternitātes atvaļinājumam jābūt piešķirtam tikai 2 mēnešu laikā pēc bērna dzimšanas un uzreiz izmantotam, vai to izmantot var arī vēlāk, piemēram, vēl pēc diviem mēnešiem?

- Bērna tēvam ir tiesības uz šo atvaļinājumu saskaņā ar "Darba likuma" 155. panta 1. daļu, kas nosaka, ka bērna tēvam 10 kalendāra dienas ilgu bezalgas atvaļinājumu piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Atvaļinājums jāizmanto tajā laikā, par kuru tas piešķirts, bet paternitātes pabalstu var pieprasīt 12 mēnešu laikā no dienas, kad piešķirts bezalgas atvaļinājums.

Mani interesē, kā ir no uzņēmuma puses ar atvaļinājuma piešķiršanu tēvam uz 10 dienām pēc bērna piedzimšanas, kas apmaksā šo atvaļinājumu - valsts vai uzņēmums?

- Paternitātes pabalstu piešķir un izmaksā valsts bērna tēvam par 10 kalendāro dienu atvaļinājuma laiku. Bērna tēvam ir tiesības uz šo atvaļinājumu saskaņā ar "Darba likuma" 155. panta 1. daļu, kas nosaka, ka bērna tēvam 10 kalendāra dienas ilgu bezalgas atvaļinājumu piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā savā dzīvesvietā jāiesniedz: iesniegums pabalsta piešķiršanai; bērna dzimšanas apliecība ar ierakstu par bērna tēvu; darba devēja apstiprinājums par bērna tēva atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu.

Vija Ūbele, Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras Rīgas pilsētas Centra rajona nodaļas Apdrošināšanas pakalpojumu daļas vadītāja

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu