Grupa re:public ir atbrīvota!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.eirovīzija.lv)

Grupai re:public šobrīd divi lieli notikumi – viņi ar dziesmu "Home" ir tikuši Eirodziesma 2007 finālā un pavisam drīz gatavojas izdot otro albumu "Atbrīvots". Lasi interviju un uzzini: kā re:public puiši pelnīja naudu agrāk?

re:public nozīmē regarding to public, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē attiecībā uz sabiedrību.

Jānis Rībens Iesauka: Džonijs Vecums: 99 (Joko.) Grupā: vokāls Hobiji: pamperu mainīšana Īpaša pazīme: čirkaini mati Sapņu zeme: Latvija

Grupas biedri par Jāni: Dikti atbildīga personība. Viņš visiem ir kā tētis, kas visu saorganizē. Ja kāds nenoved darbu līdz galam, tad to izdara Jānis. Dažreiz viņš aizraujas ar savām idejām un aizmirst, ka citos arī ir jāieklausās. Tomēr ļoti foršs cilvēks!

Dināra Rudāne Vecums: 21 Grupā: vokāls Hobiji: mūzika Īpaša pazīme: bez pazīmēm!

Grupas biedri par Dināru: Dinārai bieži patīk aizgulēties. Mīl vārdu punktuāla, bet nezina – ko tas nozīmē. Patiesībā viņa ir ļoti jauka un mīļa meitene, tomēr pie vietas nenoliksi. Nedaudz mežonīga, un tas piešķir šarmu. Viņa ļoti labi dzied, bet to jau visi zina.

Pēteris Sadovskis Iesauka: Pele Vecums: 25 Grupā: ģitārists Hobiji: ķert adrenalīnu – braukt ar auto, lēkt ar gumiju... Īpaša pazīme: daudzkrāsains tetovējums uz rokas Sapņu zeme: Latvija. Vēl gribu aizbraukt uz Austrāliju – paskatīties sarkanās smiltis!

Grupas biedri par Pēteri: Pēcis ir Pēcis – vienkārši ideāls. The best of! Ļoti atraktīvs, tāpēc bieži piesaista apkārtējo uzmanību. Ļoti dzīvespriecīgs un idejām bagāts. Ar viņu viegli sastrādāties.

Šogad Eirovīzijā piedalāties ar dziesmu Home. Par ko tā ir?

Pēteris: Par ilgām pēc mājām. Jānis: Stāsts par to, cik katram cilvēkam svarīga ir ģimene. Vienalga, vai viņš ir izbraucis no Latvijas tikai paceļot vai devies strādāt uz Īriju, – cilvēks vienmēr ilgojas pēc mājām. Domas par mājām silda sirdi.

Pagājušajā Eirovīzijā spilgti atšķīrāties no pārējiem dalībniekiem. Kas šoreiz padomā?

Jānis: Atkal visi seši būsim uz skatuves, tomēr vienu no mums aizklās ekrāns.

Kuru no dalībniekiem uzskatāt par lielāko konkurentu?

Jānis: Neesmu klausījies citu dalībnieku dziesmas. re:public nav vēlme sacensties, bet gan parādīt dziesmu. Ja pagājušajā Eirovīzijā mūsu dziesma bija asa, skarba, roķīga, tad šogad tā ir akustiska balāde. Pilnīgs pretstats! Pēteris: Vienīgā konkurentu dziesma, ko dzirdēju, tika ierakstīta tajā pašā studijā, kur mūsējā. Un tā ir grupas Red Bee dziesma "Can`t Buy Good Lovin’". Teikšu godīgi – man tā dziesmiņa iepatikās!

Jānis: Eirovīziju vispār neuzskatu par dziesmu konkursu, jo visiem sen jau ir skaidrs, ka tur nevērtē dziesmas. Tā ir šovu un to mūziķu sacenšanās, kuri tobrīd ir popularitātes epicentrā. Pēteris: Galvenais ir tajās trīs minūtēs balsotājiem palikt atmiņā, lai viņi spiež pa telefonu pogām. Vēl svarīgi – kāda ir konkurence! Pagājušā gada uzvarētāji Latvijā – grupa Cosmos – tobrīd bija uz popularitātes viļņa. Un viņu uzvara bija pilnīgi loģiska! Jānis: Pusfinālā esam tikuši, tagad ar to jātiek galā! Kaut kā tā putra jāstrebj! (Smejas.) Pašiem sava dziesma patīk, bet, kur mēs tiksim, – grūti teikt.

Kad klajā nāks otrais albums Atbrīvots?

Jānis: Albums ir pabeigts, tagad notiek darbs pie vizuālā noformējuma. Tas varētu iznākt februārī vai marta sākumā.

Kāds tas ir?

Jānis: Šobrīd tas ir mūsu labākais albums. (Smejas.) Pēteris: Ir sanācis pietiekami spēcīgs. Jānis: Ja pēc pirmā albuma iznākšanas mums pārmeta, ka tas ir eklektisks, dziesmas krasi atšķiras, tad šis noteikti ir labāks. Dziesmu temati ir visdažādākie, piemēram, dziesma Dari, ko liek stāsta par cilvēkiem, kuri katru dienu darbā pavada no deviņiem līdz sešiem. Un dara, ko liek. Tajā pašā laikā ir dziesma Tu mani kontrolē, kas stāsta par greizsirdīgajām meitenēm. Dziesmu ir daudz, un tās visas apvieno albuma nosaukums "Atbrīvots". Pēteris: Ir dažādas lietas, no kurām cilvēks vēlas atbrīvoties, – stereotipi, kompleksi, rutīna...

re:public bija vienīgā grupa, kas kopā devās vēlēt.

Jānis: Ja rūp sava valsts, tad ir jādodas balsot, un mēs parādījām savu uzskatu – ja ir notikumi, ar kuriem valstī var ietekmēt notikumu gaitu, tad tas ir jādara. Pēteris: Ir jābalso, citādi oponenti sabalsos to, ko viņi vēlās, un tad rezultāts varētu būt vēl nelāgāks.

Ko vēl darāt kopā?

Jānis: Tagad mums ir jaunas mēģinājuma telpas Rīgā, kur pavadām daudz laika, tās iekārtojot un muzicējot. Pēteris: Aizejam uz Vecrīgu patusēt.

Vai esat Valmieras patrioti?

Jānis: Grupa vēsturiski sākās Valmierā. Tagad ir pamainījies grupas sastāvs un vairs nevar teikt, ka esam izteikta Valmieras grupa. Bet tajā pašā laikā Valmieras atbalsts mums ļoti palīdz. Tā ir viena no retajām pilsētām, kas attīstās un domā par nākotni. Pēteris: Es esmu no Rīgas! (Smejas.)

Trakākais piedzīvojums, kam esat ļāvušies?

Jānis: Šobrīd trakākais piedzīvojums ir mājās. Jau divi mēneši tā turpinās. Jā, mans šā laika lielākais piedzīvojums ir Andris Rībens. Pēteris: Grupas trakākie piedzīvojumi ir tad, kad dodamies koncertēt ārpus Rīgas un pa nakti paliekam viesnīcā. Tad notiek dažādi viesnīcas nakts piedzīvojumi! Jānis: Dauzījuši neko neesam, izkāvušies neesam, bet grūstījušies gan! (Smejas.) Pēteris: Esam gājuši prom no mēģinājumiem. Jānis: Atšķirībā no pirmā albuma (Strēlniece), kas vairāk bija tieši mans radošais darbs, jaunajā albumā ņēmām talkā visu grupu un visi dalībnieki piedalījās. Pamanījām, ka visi ir radoši cilvēki! (Smejas.)

Bija strīdi?

Jānis: Nu, protams, kā bez tiem! Vienam patīk tāds skanējums, citam – pavisam citādāks. Dīvainākais veids, kā esat mēģinājuši nopelnīt naudu?

Jānis: Varu atbildēt par Dināru! Dināra Jaunajā gadā pelnīja naudu, dziedot un reizē karājoties desmit metru augstumā. Dināra: Uzstājos Jaungada šovā, kas norisinājās naktsklubā La Rocca. Jānis: Es skolas laikā kaplēju bietes. (Smejas.)

Daudz izdevās nopelnīt?

Jānis: Biju pirmrindnieks – ātri kaplēju cukurbietes! Biju topa trijniekā katru dienu. (Smejas.) Skolā bija izveidota speciāla komisija, kas gāja un pārbaudīja – vai kārtīgi izkaplēts!? Tomēr, kad saņēmu naudu, biju gandarīts. Pēteris: Trakākais, ko es esmu darījis? Dejoju striptīzu, bet par to man nesamaksāja. (Smejas.) Vēl 13 gados strādāju autoservisā par 15 latiem mēnesī. Tomēr bija viens labums: man pašam bija mocis, un tajā servisā varēju tam sataisīt kapitālremontu. Tikai tāpēc gāju uz turieni strādāt!

Tīņa gadi ir vistrakākie. Kādi tie bija jums?

Pēteris: Vecākiem tie noteikti bija visbriesmīgākie. Jānis: Biju neapturams! Gāju uz visādām ballītēm, nakts pastaigām, sportoju... Tas ir laiks, kad daudz kas notiek pirmo reizi – pirmais skūpsts, pirmā mīlestība, pirmais sekss... Līdz ar to esi izslāpis pēc jaunām emocijām. Vēl joprojām nesēžu mierā! Pēteris: Man tīņa gadi sākās laikā, kad vecāko draugu iespaidā nopirku moci. Kolīdz tiku pie finansēm – sākās mans rokera dzīvesveids. Jānis: Tīņa gadi ir laiks, kad pirmo reizi aizej no mājām. Pēteris: Jā, no rīta sadusmojas, salasa mantas un aiziet, bet vakarā atkal ir atpakaļ. Vēl tīņa gados laidos no policijas. Braucu ar motociklu, kuram nebija lampu. Jebkurā gadījumā, ja mani apstādinātu policija, viņiem būtu tiesības manu braucamrīku konfiscēt. Braucu uz mājām – un metru aiz tās vārtrūmes, kur man jābrauc iekšā, stāvēja priecīgs policists. Viņš, pacēlis zizli, nāca man pretī, bet es iegriezu pagalmā un aizlaidos. Tur bija stabiņi, lai mašīnas neizbrauc, – tā viņi ar savu mentu žigulīti palika gaidīdami. Jānis: Noilgums jau ir beidzies? Citādi pēc intervijas tevi savāks!

Kāds ir mulsinošākais jautājums, kas jums jebkad uzdots?

Pēteris: Precēsi mani? (Smejas.) Tas joprojām ir aktuāli. Jānis: Mani ir grūti samulsināt!

Trakākais, kas ir darīts meitenes dēļ?

Jānis: Kāvies! Kāds puisis aizskāra meitenes godu – un es viņu aizstāvēju. Pēteris: Meiteņu dēļ var izdarīt daudz traku lietu. Ir arī skriets pakaļ tramvajam, kur iekāpj meitene! Reiz nakts vidū pamodos un sapratu, ka gribu viņu redzēt, tāpēc stopoju pie viņas. Viņa dzīvoja citā pilsētā! Diemžēl viņu nesatiku. Toreiz man bija 15 gadu.

Lietas, bez kurām nav iedomājama grupa re:public?

Pēteris: Tās nav lietas, bet gan seši cilvēki, kuri ir sastāvā. Jānis: Bez re:public dziesmām!

Ko vēlaties sasniegt tuvāko desmit gadu laikā?

Jānis: Svarīgi, lai mūsu dziesmas cilvēkiem kaut ko nozīmē un viņi tās atceras. Lai nebūtu tā – tiek izdots albums, bet to neviens nezina un neatceras.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu