Trīs kroņi - olimpiskie čempioni! (59)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par Turīnas Ziemas olimpisko spēļu čempioniem hokejā ir kļuvuši Zviedrijas hokejisti, kas dramatiskā finālmačā svētdien ar 3:2 pārspēja Somijas izlasi. Uzvaras vārtus zviedriem guva pieredzējušais aizsargs Niklass Lidstrēms.

Četras olimpiādes, divi čempiontituli

Panākumiem bagātajā Zviedrijas hokeja vēsturē šis ir tikai otrais olimpiskais zelts. Pirmoreiz par olimpiskajiem čempioniem skandināvi kļuva 1994. gada spēlēs Lillehamerē, kur tomēr nepiedalījās vairums labāko NHL spēlētāju.

Somijas izlasei šī ir otrā reize, kad komanda ir tikusi pie olimpisko spēļu sudraba medaļām - pirmoreiz tas notika 1988. gadā Kalgari, kad somi finālā zaudēja PSRS izlasei.

Viņi patiešām ir pelnījuši vislielākos komplimentus, jo cīnījās un reāli apdraudēja zviedru vārtus burtiski līdz spēles pēdējiem mirkļiem. Zaudējums finālā somiem bija pirmais Turīnas olimpiādē, tāpēc vēl jo vairāk sāpīgāks.

Nenotikušais Jokinena varoņdarbs

Henriks Lundkvists kļuva par Zviedrijas izlases varoni finālmača pēdējās sekundēs.
Henriks Lundkvists kļuva par Zviedrijas izlases varoni finālmača pēdējās sekundēs. Foto: EPA/AFI

Pusotru minūti pirms spamatlaika beigām somi nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju un bija ļoti tuvu izlīdzinājumam. Fortūna tomēr izrādījās "Tre Kronor" sabiedrotā, turklāt izcils pēdējās sekundēs sakurinātajā "somu pirtī" izrādījās Zviedrijas izlases vārtsargs Henriks Lundkvists.

20 sekundes pirms beigām 100% vārtu gūšanas izdevība bija Olem Jokinenam, taču ripas priekšā nez no kurienes iznira Lundkvists...

Gan viņš, gan Somijas izlases pēdējais balsts Antero Nītimeki finālmačā atvairīja pa 25 metieniem. Metienu attiecība: Zviedrija - 28, Somija - 27, soda minūtes - pa 14.

Zviedrijas izlases labā pa vieniem vārtiem guva Henriks Zeterbergs, Niklass Kronvals un Niklass Lidstrēms - spēlētāji, kas visi trīs kopā spēlē arī Nacionālās hokeja līgas komandā Detroitas "Red Wings".

Somijas izlases rindās pa reizei šodien precīzi bija Kimo Timonens un Ville Peltonens.

Somu vārtsargs Nītimeki tika atzīts ne tikai par olimpiādes hokeja turnīra labāko vārtsargu, bet arī par vērtīgāko hokejistu. Arī labākā uzbrucēja lauri tika somam Tēmu Selanē, bet labākais starp aizsargiem - zviedrs Kenijs Jūnsons.

Rūgtās atmiņas un revanša alkas

Neskaitāmo Zviedrijas un Somijas izlašu savstarpējo spēļu bilance ievērojami labāka ir zviedriem, un vienu no zaudējumiem somi joprojām nav aizmirsuši un neaizmirsīs kamēr vien nebūs izcīnījuši kādu spožu uzvaru, piemēram olimpisko spēļu finālā.

2002. gada pasaules meistarsacīkstēs, kas notika Somijā, pārpildītajā Helsinku "Hartwall" arēnā somi ceturtdaļfinālā bija izvirzījušies vadībā ar 5:1, tomēr zviedri ne tikai atspēlējās, bet pat uzvarēja šajā mačā ar 6:5...

Varbūt tagad?

Mats Sundins (no kreisās) olimpiskajā zelta medaļā iekožas pirmoreiz, kamēr viņa cīņubiedram Peteram Forsbergam šis ir jau otrais čempiontituls.
Mats Sundins (no kreisās) olimpiskajā zelta medaļā iekožas pirmoreiz, kamēr viņa cīņubiedram Peteram Forsbergam šis ir jau otrais čempiontituls. Foto: EPA/AFI

Turīnas olimpisko spēļu finālmača pirmā perioda 15. minūtē no Tēmu Selanē piespēles rezultātu skaitliskajā vairākumā atklāja aizsargs Kimo Timonens - 1:0. Otrā perioda piektajā minūtē, arī izmantojot viena vīra pārsvaru, Henriks Zeterbergs atjaunoja līdzsvaru - 1:1.

14. minūtē pēc kārtējās skaitliskā vairākuma realizācijas pirmoreiz vadībā izvirzījās jau zviedri. Zeterberga piespēli vārtu guvumā pārvērta Niklass Kronvals.

Jau pēc pusotras minūtes vārtus guva soms Ville Peltonens, un pēc divām trešdaļām rezultāts atkal bija neizšķirts - 2:2.

Jau trešā perioda desmitajā (!) sekundē Lidstrēms pēc Matsa Sundina un Petera Forsberga piespēlēm ar tālšāvienu pārspēja Somijas izlases vārtsargu Antero Nītimaki, un tie arī izrādījās uzvaras vārti, kas Zviedrijas izlasei atnesa olimpisko čempiontiulu.

Par divkārtējiem olimpiskajiem čempioniem Zviedrijas izlases rindās ir kļuvuši Peters Forsbergs, Kenijs Jūnsons un Jorgens Jūnsons.

Komentāri (59)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu