Andris Grūtups: spriedums nav pasludināts

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

"Es jau varbūt tikai izskatos švaks, bet spēka man pietiek," saka viens no Latvijas ietekmīgākajiem advokātiem Andris Grūtups. Vakar Nacionālā teātra Aktieru zālē notika viņa grāmatas Beilisāde literārais lasījums.

Runā atklāti

Andra Grūtupa Beilisāde pie saviem lasītājiem devās jau 2005. gada nogalē. Grāmata skata vienu no 20. gadsimta Krievijas tiesu procesu vēstures visjūtīgākajām lietām: tā risina savdabīgu "krievu un ebreju dialogu", kurā redzamu vietu ieņem rasu naida un ebreju nīšanas motīvi.

Beilisāde parāda aizspriedumu lomu konkrētu apsūdzību tapšanā un attīstībā, un par šiem jautājumiem grāmatas autors runā atklāti un godīgi, parādot abu konflikta pušu viedokļus. Jau drīz pēc grāmatas prezentācijas pasākuma dramaturgs Jānis Jurkāns ieminējās, ka no šā darba varētu uztaisīt literāru lasījumu. "Protams, šis priekšlikums bija negaidīts, taču sapratu, ka grāmata, ielikta veikala plauktā, sākusi dzīvot patstāvīgu dzīvi.

Nekādas lielas cerības gan neloloju, līdz pērnā gada novembrī viņš man paziņoja, ka dialogi ir sataisīti un lasījums gatavs," atminas Andris Grūtups. "Viņš atlasījis dialogus un paņēmis personāžus, kas viņam šķituši interesanti, un salicis tos kopā pēc sava prāta. Kā tas viss izklausīsies, nezinu, taču es uzticos Jānim Jurkānam, jo viņam tādās lietās pieredze ir milzīga, bet man nekādas," saka slavenais advokāts. Viņš Beilisādes lasījumā būs vien skatītājs zālē, kurš ar milzu interesi to klausīsies no malas. "Kad es rakstu, man arī skan dialogi, tāpēc būs jo interesantāk – vai aktieriem tie skan līdzīgi kā man," viņš spriež.

Tagad Beilisāde tiek tulkota un gaida krievu izdevumu mūsu austrumu kaimiņvalstī.

Atzīstas grēkā

Pavisam Andris Grūtups sarakstījis astoņas grāmatas – piecas no tām veltītas praktiskai jurisprudencei, pēdējās trīs ir plašākam lasītāju lokam, bez priekšzināšanām tieslietās. "Skatījos Valterā un Rapā, ka pārdotāko grāmatu topā, ietverot visus da vinči kodus un poterus, Beilisāde ir 14. vietā. Labs rezultāts, esmu apmierināts. Tātad cilvēkiem interese ir."

Bet viņam pašam no advokāta prakses un grāmatu rakstīšanas brīvajā laikā ir interese par teātri un mūziku. Viņš bieži sastopams klasiskās mūzikas koncertos, operā un teātru muzikālajās izrādēs. "Atzīšos grēkā, ka pēdējos gados maz esmu bijis teātrī. Agrākos gados vairāk gāju. Tagad gaidu Zigmara Liepiņa Adatu Nacionālajā teātrī, to gribētu redzēt," stāsta advokāts un uzsver, ka viņa hobijs ir mūzika. "Operā un baletā galvenais ir mūzika, viss pārējais ir otršķirīgi – sižeti un libreti ir tikai pielikums. Bet mūzika, ja tā forši uzrakstīta, dzīvo mūžīgi."

Nelasa sēnes

Vēl savā no darba brīvajā laikā Andris Grūtups nodarbojas ar vēstures pētniecību. "Darbs, tieslietu vēstures pētīšana un pa retam kāds koncerts – man nekā vairāk nav, bet man pietiek! Bez klīrības to saku. Ne es makšķerēju, ne sēnes lasu, ne uz ārzemēm atpūsties braucu. Turp braucu tikai ar vienu mērķi – uz arhīviem. Pērn biju Vācijā, Krievijā un Lietuvā. Es nebraucu uz Kipru, un es nebraucu uz kalniem slēpot. Es nepiedalos modernās aktivitātēs, un mani neinteresē pilsētu peizāžas un pludmales," viņš lietišķi nosaka un atklāj, ka šobrīd vāc un pēta materiālus atkal jaunai grāmatai. Par ko tā būs, tas vēl pagaidām tiek turēts noslēpumā.

Taču tas, ka advokāts visu savu apzinīgo mūžu nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, gan nav noslēpums. "Man ir visi tam nepieciešamie rīki visās iespējamās vietās – darbā, mājās, vasaras rezidencē. Vasarā, kad man ir sešu nedēļu atvaļinājums, es skrienu krosu, katru rītu divus kilometrus, bet pārējā laikā vingroju ar dzelžiem – gan mājās, gan darbā. Un domāju, ka varu izpildīt visus vingrojumus kādas 3. sporta klases līmenī..." Andra Grūtupa nopietnajā sejā iezogas smaids. "Es varbūt tikai izskatos švaks, bet spēka man pietiek!" viņš vēl smaidot piebilst.

***

Imants SKRASTIŅŠ, aktieris:

– Ir cilvēki, kas pa dzīvi rakņājas, un ir cilvēki, kas dziļi rok. Andris vienmēr un visur rok dziļi un pamatīgi. Ne tikai savā profesijā, bet arī jomās, kur saskata problēmas raudzi. Tā ir Dieva dota dāvana, kas izveidojusi viņa personības spēku. Ne velti ir pretspēki, kuri gatavi aprakt viņu pašu. Kā savā laikā teica Edgars Liepiņš: "Rej man" suņi, skauž man" skauģi, nevar mani nozūmēt ! Es zināju to eglīti, kur saulīte naktī guļ..." Meistarīgi atklātas zemūdens klintis jurisdikcijas jomā – tā ir viņa stihija, bet pieteikt sevi kā izcilu grāmatnieku – tas ir cildeni! Man bijis tas gods piedalīties visu līdz šim iznākušo viņa grāmatu piedzimšanas svētkos ar fragmentu lasījumiem, un vienmēr no tā esmu guvis radošu gandarījumu.

Andris Grūtups

- Zvērināts advokāts, A. Grūtupa advokātu biroja vadītājs (kopš 1991)

- Dzimis 1949. gada 5. maijā Dobelē

- Beidzis Dobeles 1. vidusskolu (1966), ar izcilību absolvējis LVU Juridisko fakultāti (1977), beidzis šīs universitātes aspirantūru (1985)

- Studiju laikā strādājis par krāvēju un kurinātāju

- Kā LTF pārstāvis ievēlēts par Augstākās Padomes deputātu (1990–1993)

- Apbalvots ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi; ieguvis Juristu dienu balvu un titulu Gada jurists 2002

- Iekļauts žurnāla Klubs Latvijas 150 miljonāru sarakstā

- Līdztekus advokāta darbam pildījis Latvijas Valsts prezidenta G. Ulmaņa un Ministru prezidenta A. Šķēles padomnieka pienākumus

- Precējies. Divi bērni

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu