Latvija būšot gatava naftas produktu noplūžu seku likvidēšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekšlietu ministrs Dzintars Jaundžeikars (LPP) ir neizpratnē par vides ministra padomnieka Viestura Silenieka (ZZS) pausto viedokli, ka Latvijai neesot rīcības plāna naftas produktu noplūdes gadījumiem un to seku likvidēšanai.

Ministrs šodien izplatītajā paziņojumā uzsvēris, ka šāds plāns ir apstiprināts un stājies spēkā jau pirms diviem gadiem.

Iekšlietu ministrijas (IeM) Preses un sabiedrisko attiecību departamentā informēja, ka jau 2004.gada 31.martā Ministru kabinets (MK) apstiprināja Nacionālo gatavības plānu naftas piesārņojuma gadījumiem jūrā.

"Šādi nekompetenti izteikumi rada nevajadzīgu paniku iedzīvotājos un ir īpaši nesaprotami, ņemot vērā, ka atbildīga par plāna ieviešanas koordināciju ir Vides ministrijas padotībā esošā Jūras vides pārvalde," norādījis Jaundžeikars.

Ministrijā piebilda, ka nacionālās gatavības plāns detalizēti un precīzi nosaka kārtību, kādā kompetentās valsts un pašvaldību iestādes rīkojas neparedzētas naftas noplūdes jūrā gadījumā. Tajā noteikta trauksmes izziņošanas, piesārņojuma novērtēšanas, situācijas kontroles, operatīvās vadības un avārijas seku likvidācijas pasākumu secība.

Plāns ir piemērojams jebkuram gadījumam jūrā, kas izraisa vai draud izraisīt piesārņojumu Latvijas ūdeņos ārpus ostu akvatorijām, sacīja IeM.

LETA jau ziņoja, ka viesojoties Igaunijā vides ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieks Viesturs Silenieks pauda, ka Latvijai patlaban nav plāna, kā rīkoties, notiekot tādai naftas produktu noplūdei, kāda nesen notika Igaunijas piekrastē.

Silenieks nolēma vērsties pie vides ministra ar ierosinājumu izveidot darba grupu, kas izstrādās rīcības plānu gadījumam, ja kas līdzīgs notiks arī Latvijā. Pēc ministra padomnieka domām, patlaban mūsu valsts nekam tādam nav gatava.

Ministra padomnieks aģentūrai LETA skaidroja, ka viņa teiktais attiecas uz konkrēta plāna trūkumu saistībā ar naftas piesārņojumā cietušo putnu un dzīvnieku glābšanu. Nacionālais gatavības plāns naftas piesārņojuma gadījumiem jūrā nedefinējot vairākus jautājumus, kas attiecas uz šo jomu.

Vējonis jau uzdevis Valsts vides dienestam izveidot darba grupu, kas sagatavos priekšlikumus patlaban spēkā esošajam plānam, lai konkrētāk definētu putnu un dzīvnieku glābšanas kārtību pēc naftas noplūdēm.

Kā ziņots, janvāra beigās Igaunijas ziemeļrietumu piekrastē tika konstatēts naftas piesārņojums, kura dēļ bojā gāja liels skaits putnu. Piesārņojumā tika vainots kuģniecības kompānijas "Hanseatic Shipping Company" piederošais tankkuģis "Flawless", taču kompānija kuģa vainu noliedza.

Lai novērtētu situāciju un iespējamos draudus, Vējonis nolēma uz Igauniju sūtīt divus Latvijas speciālistus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu