Arvīds Plaudis "Slepeno organizāciju vēsture" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slepenās organizācijas kopš saviem pirmsākumiem bijušas aizdomu un spekulāciju objekts, īpaši organizācijā neiesaistītu biedru vidū. Tās izraisījušas satraukumu jau senajā Grieķijā, kad slepenās tikšanās simboliski dēvēja kā tikšanās sub rosa (“zem rozes”).

Grāmatā aplūkotas reliģiskās un politiskās organizācijas un slepenās biedrības dažādos gadsimtos un kontinentos, sākot no senās Ēģiptes līdz pat 21. gadsimtam. Ēģiptes rituāli, druīdi, pitagorieši, templiešu ordenis, vūdū sekta, sātanisti, jezuīti, katoļu ordenis Opus Dei, rozenkreiceri, ilumināti, masoni, - īsumā iepazīsit viņu pasaules uzskatus, ceremonijas, rituālus un teorijas.

Ideja par slepenu darbību un slepenu biedrošanos, lai tiktu pie plašajai pasaulei nepazīstamiem, laužu vairākumam nenovērtētiem dārgumiem, kurus drīkst vēlāk iznest dienasgaismā, ir cilvēces mantojumā kopš neatminamiem laikiem.

Slepeno organizāciju un biedrību izpēte saistās ar ievērojamām grūtībām. Tās nelabprāt atstāj darbības pārskatus, citreiz šie pārskati tiek rakstīti, bet tos iznīcina, tie sadeg, iet zudumā. Gadās, ka slepenās organizācijas rīkojas ar savu dalībnieku starpniecību, ietekmējot sabiedriskās organizācijas vai politiskās partijas. Ja notiek “grēka darbi”, īstie vaininieki gandrīz nekad netiek atklāti.

Slepeno organizāciju vēsture ir bagāta ar leģendām. Tās var izraisīt smīnu, tomēr laiku pa laikam izrādās, ka “pasaciņas” atbilst patiesībai. Reizēm nostāsti pirms uzrakstīšanas ceļo mutvārdos no paaudzes paaudzē. Šajā grāmatā autors ir centies norādīt pilnīgi drošos, iespējamos, apšaubāmos un neticamos faktus par slepenajām organizācijām.

Māksliniece: Arta Ozola - Jaunarāja.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu