Meklējam ideālu darbinieku!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gatavs strādāt gandrīz 24 stundas diennaktī, nedīc pēc algas pielikuma un citām ekstrām, iztapīgs un veselīgs, neslimo arī viņa ģimenes locekļi vai tādu vispār nav – tāds būtu ideāla padotā portrets. Diemžēl skaudrā realitāte darba tirgū šo ainu zīmē pavisam citādu.

Paša audzināts

Britu personāla eksperti, aptaujājot vairākus desmitus darba devēju, noskaidrojuši, ka mūsdienās atrast ideālu darbinieku praktiski ir neiespējami. Reālā situācija ir tāda, ka noteikumus diktē darbinieks, izvēloties ideālu šefu.

Stīvs Elbruks, personāla jautājumu eksperts no Londonas, ziņu kanālam BBC stāsta, ka iegūt ideālu darbinieku ir nereāli. Reāli ir tādu izveidot pašiem. Ja uzņēmuma vadība ir saprotoša, tad par labu kadru trūkumu varēs nesūdzēties. Proti, ja priekšnieks redz, ka darbinieki izrāda iniciatīvu, nāk klajā ar radošām un inovatīvām idejām, tad viņus nevajadzētu nodzīt kā darba zirgus, bet tomēr pasaudzēt un arī nedaudz palutināt.

Praktiski padomi priekšniekam nr. 1

  • Neskopoties ar labiem vārdiem un uzslavām par labi padarīto.
  • Tos, kas vairojuši uzņēmuma slavu un peļņu, novērtēt arī materiāli.
  • Atcerēties savus darbiniekus viņu svētku dienās.
  • Vismaz reizi pusgadā saviem darbiniekiem «uzrīkot kādu ballīti» vai sporta pasākumu.
  • Padomāt, vai par izciliem sasniegumiem kāds darbinieks nav pelnījis dienesta auto vai citas ekstras.
  • Priekšniekam tomēr jāatceras, ka draudzība ir draudzība, bet darba attiecības - pavisam kaut kas cits. Izlaists darbinieks nekad nebūs ideāls.

Svarīgs ir vēl kāds aspekts. Iespējams, ka uzņēmumam ir paveicies atrast gandrīz ideālu darbinieku. Ja vadības pozīcijas tomēr būs augstprātīgas, tad darbinieks nekad nestrādās ar pilnu atdevi vai ātri šādu uzņēmumu pametīs.

Kur un kā meklēt?

Tā kā personāla atlases firmu pakalpojumi nav lēti, parastos darbiniekus tomēr ieteicams meklēt pašu spēkiem. Bieži vien tīri subjektīvs spriedums, pieņemot darbā jaunu cilvēku, spēs radīt patīkamu mikrovidi jebkurā kolektīvā.

Ja nu gadījumā vajadzīgais darbinieks ir no vidējā vai augstākā menedžmenta loka, tad speciālisti tomēr iesaka meklēšanai izmantot profesionālas personāla atlases kompānijas pakalpojumus. Objektīva cilvēka spēju novērtēšana vairākos atlases posmos dos lielāku garantiju nekā subjektīvs viena cilvēka spriedums.

Praktiski padomi priekšniekam nr. 2

  • Jau sākumā vadībai ir jāvienojas par to, KĀDS cilvēks tiek meklēts.
  • Ja meklēšanā neiesaistāt profesionāļus, tad atlases procesā jāpieaicina arī struktūrvienību, nodaļu vadītāji, kuru tiešajā pakļautībā šis cilvēks atradīsies.
  • Potenciālajam darba devējam noteikti jāsastāda amata apraksts jeb, kā tagad saka - profils. Tajā jānorāda: darba pienākumi, atbildība, garantijas, atalgojums, priekšrocības. Protams, arī personības apraksts - ideāls modelis tam, ko meklējat.
  • Atkarībā no amata profila jāizvēlas meklēšanas metode. Iespējams, tas būs darba sludinājums presē; mērķtiecīgā meklēšana jeb t.s. darbinieku vervēšana; klienta ieteikto kandidātu atlase.
  • Atceries: veci dati par potenciālajiem strādāt gribētājiem, kas atrodas uzņēmuma datu bāzē, meklētajam ideālam neder! Tie ātri noveco. Iespējams, šis cilvēks jau sen darbu atradis vai izkritis kādā konkursā. Tātad - nav ne tuvu ideāls.

Viedokļi

Pēteris, pārdošanas komandas vadītājs:

- Ideālu darbinieku nav, tāpat kā nav ideālu priekšnieku. Man kā komandas vadītājam ir svarīgi, lai cilvēki labi savā starpā saprastos. Ja arī kādam varbūt gadās profesionāla neveiksme, tad pārējiem viņš ir jāpastutē, nevis jāatgrūž. Mūsu uzņēmumā vērtē tieši komandas darbu un melnā strīpa var uznākt katram. Jā, es gribētu, lai visi mani padotie ir pārdošanas ģēniji, lai viņi neslimotu, bet tikpat labi apzinos, ka manas vēlmes ir utopiskas.

Aivars, būvuzraugs, meistars:

- Ideāls darbinieks mūsu nozarē? Tāds, kas nedzer vai dara to tikai ārpus darba laika; nepazūd pēc pirmās algas dienas. Viņš kaut ko saprot arī no celtniecības un remonta darbiem vai ir gatavs mācīties. Skarbi skan, bet tāda šodien ir realitāte celtniecības nozarē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu