Jūtu cilvēks Marts Kristiāns Kalniņš

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristaps Kalns, "Diena"

Ar viņu ir neparasti viegli sarunāties, bieži pieķeru viņu ieskatāmies man acīs.

Un ne jau velti! Viņš uzskata, ka acis ir cilvēka spogulis. Viņš bieži lieto vārdu jūtas un nedara to, kas nav saskaņā ar sirdsbalsi. Tas ir Marts Kristiāns Kalniņš, kurš šogad ar dziesmu Sai It Is piedalās Eirovīzijā.

Kāpēc Eirovīzijā piedalies ar instrumentālo čellu rokgrupu Melo-Mania, nevis ar savējiem – Autobuss Debesīs dalībniekiem?

Nav noslēpums, ka šajā konkursā liela loma – vismaz 60 procenti – ir šovam jeb vizuālajam baudījumam un tikai 40 procenti ir mūzika, teksts. Jo šis laiks, kad dziesmai ir jāpaliek cilvēku atmiņā, ir ļoti īss, apmēram, trīs minūtes. Ņemot vērā visus šos kritērijus, izlēmām, ka ir jābūt kaut kam jaunam, Latvijā nebijušam. Būtu jāizskatās labi – bungas, trīs čelli un solists.

Vai Autobuss Debesīs dalībnieki neapvainojās?

Nē! Vienmēr pirmo roku esmu devis grupai – un šoreiz bija tāpat. Mēs kopīgi izrunājāmies un secinājām, ka šāds būs labākais risinājums Eirovīzijai.

Kurš, tavuprāt, no Eirovīzijas dalībniekiem dosies uz Grieķiju pārstāvēt Latviju?

Protams, ka es un Melo-Mania. (Smejas.)

Cik gadus ir pieklājīgi piedalīties Eirovīzijā?

Pieklājībai jau nav novilktas robežas. Katram tās atšķiras! Galvenais, lai cilvēks būtu saskaņā ar sevi, ar savu sirdsbalsi un ar to, ko dara. Un, ja cilvēkam šī saskaņa ir, tad lai viņš piedalās kaut vai divdesmit gadu pēc kārtas. Svarīgi ir justies labi, tad arī pārējie tā jutīsies. Bet, ja cilvēks iet un piedalās tikai tāpēc, ka ir jāpiedalās, un ja viņam nav nekādu emociju, tad, protams, to var just un panākumi arī izpaliek.

Autobuss Debesīs šobrīd aktīvi strādā pie jaunā albuma. Ar ko tas būs īpašs?

Tas jau ir piektais albums, kas mums ir iznācis kopš 1998. gada, kad Autobuss Debesīs uzsāka savu gājienu. Tas ir vēl viens darbs, kas top sadarbībā ar Imantu Kalniņu. Speciāli mums ir uzrakstīts desmit dziesmu cikls. Šoreiz jo īpaši skaista ir dzeja. Jāatzīmē, ka dažām dziesmām būs citāds skanējums. Visu laiku esam jaunu skaņu meklējumos. Kāds būs nosaukums?

Ko gan es varu tev pasacīt? Tas ir nosaukums, kas sevī ietver kodolu. Turklāt to katrs var traktēt citādāk.

Cik lielu dienas daļu tev aizņem mūzika?

99 procentus. Varbūt tas nav tīri fiziski, bet domās tas noteikti tā ir. It īpaši pēdējā gada laikā, kad esmu pievērsies arī akadēmiskajai mūzikai.

Kā tev liekas – tava muzicēšana atkarīga no tevis vai arī tas ir Dieva pirksts?

Tas noteikti ir Dieva pirksts tajā ziņā, ka man ir dots šis talants. Vienīgais, ko es arī pats apzinos, – man ir jāpiestrādā pie savas mērķtiecības. Man dzīvē viss nepārtraukti mainās, notiek šīs gradācijas – no augšas uz leju un atkal no lejas uz augšu.

Kādi tev vēl ir talanti?

Man ir dots arī komponēšanas talants, kam pēdējā laikā esmu arī pievērsies. Katram cilvēkam ir doti daudz un dažādi talanti, tikai rodas jautājums – vai viņu sapratīs?!

Pret ko tev ir vislielākais respekts?

Laikam jau pret savām jūtām, pret sirdsbalsi, kas vienmēr pasaka, kā rīkoties.

Tad jau piekrīti teicienam: žogam, ko prāts uzceļ, jūtas viegli kāpj pāri!

Neesmu prāta cilvēks! Ja dala procentuāli, tad lēmumu pieņemšanā man nostrādā 60 procenti jūtu un tikai 40 procenti – prāta.

Vai nerodas problēmas?

Protams! (Aizdomājas.) Par problēmu var nosaukt situāciju, kad, piemēram, mašīnai saplīst riepa. Šādos gadījumos tie ir pārdzīvojumi, kas dod baigo pieredzi. Turklāt brīdī, kad kļūdies, padomā: Varbūt nākamreiz virsroku ņems prāts? Bet es tāpēc nekožu pirkstos un nesaku – ārprāts, ārprāts. Tā tiešām nav!

Kā tu dali – kas ir draugs, paziņa... Un mīlestība?

Ja godīgi, tad man ir ļoti daudz paziņu, bet draugu – tāda, kā es viņu iztēlojos, – ir ļoti maz. Var pat teikt – vispār nav. Jo draugu un paziņu attiecības atšķiras ar to, ka tās ir neviltotas un nav balstītas uz kaut kādiem nosacījumiem. Attiecības ar paziņām mazāk vai vairāk, bet tomēr saistītas ar kādām interesēm, vajadzībām utt. Bet draudzība ir beznosacījumu attiecības! Kas tev ir mīlestība – sajūta, stāvoklis?

Sajūtas.

Kā plāno svinēt Valentīndienu?

Īpaši neizprotu šīs dienas nozīmi. Arī Valentīndiena, tāpat kā citi svētki, ir komercializējusies. Ieejam lielveikalā, un – tāpat kā Ziemassvētkos – viss ir nopērkams, tikai Valentīndienā netirgo ne eglītes, ne mantiņas, bet gan mīlestību. Bet mīlestību jau nevar nopirkt!

Kāds ir tavs sievietes ideāls?

Sarežģīts jautājums! (Ilgi domā.) Pats neesmu ideāls, tāpēc arī nevaru raksturot ideālu sievieti. Cilvēks jebko vērtē, raksturo caur sevi, caur savu pieredzi, bet katrs cilvēks ir citāds. Citāds ir arī viņa ideāls!

Un tavs?

(Izvairās no šā jautājuma.) Te atkal var runāt par sajūtām! Daudz var saskatīt sievietes acīs!

Kas ir pirmais, ko pamani cilvēkā?

Tās noteikti ir acis! Acis pasaka uzreiz – praktiski visu, ko es gribu zināt par cilvēku.

Grēks ir salds vai rūgts?

Kā kuram? (Smejas.) Protams, tam ir jābūt rūgtam. Tas atkarīgs no tā, kāds tas grēks ir! Atkal svarīgi saprast, vai grēkojot esi saskaņā ar sevi vai ne. Ja izvērtē vārdu grēks, tad tas ir jāuztver kā rūgts. Tomēr katrs mēs grēkojam! Ir jau arī grēki, kuros ir daļa saldumiņa.

Kādu tu sevi iedomājies pēc gadiem 30?

Tad man būs 55! Sēdēšu, runāšu – un mani fotogrāfēs. (Pasmaida.) Viss būs tāpat kā tagad! Ceru, ka nekas nemainīsies, ja nu vienīgi man būs vairāk krunciņu. Laiks iet, bet negribas zaudēt to, kas ir. Man patīk arī radošajā jomā atgriezties pie pārbaudītām lietām. Ceru, ka nobriedīšu mūzikā tik tālu, ka varēšu dot padomus un tajos kāds arī ieklausīsies.

Novēlējums sev un citiem Eirovīzijas dalībniekiem?

Sev un kolēģiem novēlu nezaudēt jūtas, emocijas, kas ir ieliktas katrā dziesmā, priekšnesumā, un lai skatītāji spētu dziesmu uztvert tā, kā to ir domājuši paši mūziķi.

Marts Kristiāns vērtē pats sevi: (max – 5 zvaigznes.)

Dziedāšana: * * * plus pusīti Dejošana: * * * Ēst gatavošana: * * * * Gludināšana: * * * * Melošana: * * * * ja, protams, vajag! Auto vadīšana: * * * * *

Personas kartīte:

Vārds, uzvārds: Marts Kristiāns Kalniņš Iesauka: Martuks (kopš bērnības) Vecums: 25 Horoskops: Zivs (tic tikai pozitīvajiem horoskopa vēstījumiem) Hobiji: kalnu slēpošana Sevī patīk: Grūti nodarboties ar pašanalīzi! Talants uz daudzām lietām. Trīs lietas, kas tevi raksturo: Izpalīdzība, par maz mērķtiecības un mīlestība pret cilvēkiem. Nevaru ciest: Draugu nodevību. Mīļākais izteiciens: Neuztraucies, viss būs nekas! (Neattiecas uz tagadni un realitāti.)

Audio:

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu