Sniega ķēdes (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mēs bieži aizmirstam par lietām, kuras ikdienā nelietojam. Viena no tādām, ko nepieciešamības gadījumā autobraucējs lieliski var ziemā izmantot, ir sniega ķēdes.

Pats nosaukums jau atklāj, kur un kad tās lietojamas. Ķēdes kalpo kā tehniskais nodrošinājums, sniegotā ziemā dodoties ciemos pie lauku radiem vai paslēpot uz kādu no Eiropas kūrortiem. Dzīve pierādījusi šī pieņēmuma pareizību. Vairumā Eiropas valstu drošības apsvērumu dēļ pat ir prasība šādos maršrutos lietot sniega ķēdes. Ilgstoši braucot pret kalnu, jebkura riepa var ar laiku izbuksēt, radot draudus kustības drošībai, kā arī iespējai pārvarēt kāpumu. Atšķirība ir tā, ka vienas firmas riepas spēj veikt lielāku ceļa gabalu nekā citas firmas ražojumi. Daļēji sniega ķēžu labās īpašības tika pārbaudītas novembra otrajā pusē Valmieras rajonā, kad Vidzemi pārsteidza stihija. Biezā sniega kārta daudzus lauku ceļus padarīja neizbraucamus vieglajam transportam.

Droši pat kupenās

Dodoties pie radiniekiem Matīšu pagastā, nolēmu paņemt līdzi arī sniega ķēdes. Sniegs tiešām bija kārtīgi sasnidzis. Daudzviet riepas to vēl nebija skārušas, tāpēc, nogriezies no galvenā ceļa, uzliku ķēdes. Līdz galamērķim bija atlicis kāds kilometrs, taču lielgabarīta transporta iebrauktā sliede izrādījās mazliet par platu un tā centās auto ieraut sniega valnī ceļa vidū. Ar parastām ziemas riepām braucot, auto ilgi nespētu pretoties valnim un riteņi palēnām sāktu buksēt, līdz ieraktos pavisam. Turpretī ar sniega ķēdēm aprīkotie riteņi ļāva automobilim saglabāt kustību. Galvenais, jābūt uzmanīgam, stingri jātur stūre, lai noturētu vajadzīgo virzienu. Sāku jau aprast ar visurgājēja īpašībām, te pēkšņi manu pašpārliecinātību gandrīz iedragāja no kaimiņu pagalma izbraukušais pelēkais kadetiņš. Ātrumā prātā pazibēja vairāki varianti, kā varētu ar kaimiņa auto samainīties, kurš, situācijas mulsināts, apstājies ceļa malā. Atlikusī ceļa daļa vairs neļāva izmantot iebraukto sliedi, vajadzēja paļauties tikai uz pieredzi un ķēdēm. Tās sevi parādīja lieliski, un, kaut arī riteņi buksēja, sniega šķērsli izdevās pārvarēt pārliecinoši. Mani pārņēma viegla, bet pamatota pašapziņa. Radinieku viensētas pagalmā bez piepūles nokļuvu pa vēl neiebraukto mājas ceļu, tur veicu apgriešanās manevrus, un ne mirkli galvā nepavīdēja doma – vai tik nebūs jāmeklē lāpsta?

Pēc šādām epizodēm pārņem pasakaina drošības sajūta, tādēļ nākamajā rītā nolēmu vēlreiz pārbaudīt ķēžu iespējas. Devos uz vietējām darbnīcām, kur iespējams nokļūt pa diviem ceļiem. Skaidrs, ka izvēlējos grūtāko – ar stāvu kāpumu. Šis ceļš jau bija nobraukāts, bet ne noledināts, kāpums nav pārāk garš, taču samērā stāvs (ziemas apstākļiem), turklāt uzkalna pakājē esošais pagrieziens neļauj izmantot ieskrējienu. Tā nu, turoties vēlamajā trajektorijā, ar vidējiem apgriezieniem raujos augšup. Reizēm riteņi izbuksē, taču auto, gaitu nesamazinot, ir kalnā!

Tas ir lieliski. Izbraucot ziemā ārpus pilsētas, vairs nav jācenšas bagāžniekā iestūķēt neērto lāpstas kātu, bet rezerves riteņa diska iekšpusē var noslēpt mazo, smuko čemodāniņu (gluži kā instrumentu somiņu).

Kur un kad lietot

Skaidrs, ka sniega ķēdes nav visvarenas. Ja iebrauksiet pārāk dziļā sniegā un auto sāks peldēt uz vēdera, tad arī ķēdes vairs nebūs glābējas. Tāpat tās nav domātas radžoto riepu aizstāšanai, lai gan ķēžu izvietojums uz riteņiem ļauj diezgan droši justies arī uz ledus. Pārvarot labāk izbraucamus ceļa posmus, kustības ātrumam nevajadzētu pārsniegt 50 km/h. Nav ieteicams ar ķēdēm pārvietoties pa cietu segumu (asfaltu, bruģi u. c.). Šādi iespējams sabojāt gan automobili, gan ķēdes. To stiprinājumi un savienojumi nav paredzēti kustībai pa šādām brauktuvēm.

Ķēžu uzmontēšana ir ļoti vienkārša. Abiem velkošajiem riteņiem tas aizņem 10 minūtes. Komplektā ir arī uzskatāma instrukcija.

Kur nopirkt un cik maksā?

- Ķēdes atrodamas visu izmēru riepām. Piemēram, konkrētajā testā izmantoju zviedru firmas "Biltema" ražojumu, un šo modifikāciju var uzmontēt 18 dažādu izmēru riepām. Sniega ķēdes paredzētas gan kravas auto, gan busiņiem.

Ķēžu cenas svārstās no 19 līdz 80 latiem atkarībā no tipa, izmēra un stiprinājuma veida. Pie mums tirdzniecībā ir somu, zviedru un austriešu ražojumi. Ar šo ķēžu pārdošanu nodarbojas lielie rezerves daļu tirgotāji – "Autofavorīts", "Gros Auto". Piemēram, AUDI A4 izmantojamās ķēdes maksā 23 latus. Ķēdes nav pirmās nepieciešamības prece, tāpēc parasti tās var iegādāties, iepriekš pasūtot. Piegāde notiek ne ilgāk kā divu dienu laikā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu