Duboks labāks par Paulu? (62)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iekarojis Krievijas mūzikas tirgu — janvāra beigās viņa dziesma titulēta par "Gada dziesmu" šajā valstī.

Sadūšojas un rīkojas pats

Konkursa par 2005. gada labāko dziesmu Krievijā noslēguma koncertā Kremlī par vislabāko atzīta Allas Pugačovas stilista Sergeja Zvereva izpildītā "Radji tebja", kuras autors ir "A–Eiropa" solists Artūrs Duboks. Šo skaņdarbu sava dziedāt uzsākušā stilista un friziera Segeja Zvereva repertuāram izvēlējusies pati Krievijas estrādes primadonna.

"Beidzot sāk piepildīties mans jau kopš bērnības lolotais sapnis," par likteņa pavērsieniem priecājas "A–Eiropa" solists Artūrs Duboks. Pirms aptuveni 30 gadiem, mācoties Emīla Dārziņa mūzikas skolas 1. klasē, Artūrs domrakstā rakstījis, ka vairāk par visu nākotnē gribētu kļūt tāds kā Raimonds Pauls. Komponists.

"Gods iepazīties ar Allu Borisovnu man bija pirms vairākiem gadiem, kad tolaik man piederošā koncertorganizēšanas kompānija rīkoja viņai uzstāšanos Rīgā. Pēc tam tikāmies vēl pāris reižu. Mani mēģinājumi iekļūt lielajā Krievijas mūzikas tirgū ne ar "A–Eiropu", ne kā komponistam neizdevās. Cilvēki, kuri bija solījušies man palīdzēt, piecos gados tā arī neko neizdarīja, līdz beidzot šovasar, konkursa "Jaunais vilnis" laikā, Jūrmalā sadūšojos un pats devos pie Allas Barisovnas.

Stāstīju viņai par savu mērķi kā komponistam iekļūt Krievijas tirgū un ka allaž esmu vēlējies uzrakstīt viņai dziesmu. Tā kā caur paziņām jau pāris gadu garumā vairākkārt biju mēģinājis nosūtīt dziedātājai savas rakstītās dziesmas, jautāju, vai viņa tās saņēmusi. Nevienu viņa nebija saņēmusi! Alla mani uzklausīja, taču ar solījumiem nebārstījās. Teica, ka beidzot varu pats personīgi viņai iedot savas dziesmas, tad jau redzēšot. Toreiz Alla mani iepazīstināja arī ar savu stilistu Sergeju Zverevu, kuram, kāpjot vilcienā, lai brauktu mājup, es iedevu disku ar vairākām savām dziesmām," stāsta Artūrs.

Zverevs ar asarām acīs

Kā viss norisinājies tālāk, "Vakara Ziņām" ekskluzīvā telefonintervijā pastāstīja Krievijas estrādes primadonnas stilists Sergejs Zverevs: "Par manu iepazīšanos ar Artūru esmu pateicīgs Allai Pugačovai. Daudzi komponisti Krievijā man piedāvā savas dziesmas, bet acīmredzot nav pienācis viņu laiks. Dziesmu ir daudz, bet, kā liecina pieredze, labu dziesmu ir maz. Tāpēc es nemetos virsū kurai katrai. Artūrs man iedeva savas dziesmas, un, kad es jau biju vilcienā atpakaļceļā uz Maskavu, noklausījos tās. Biju pārsteigts. Tajā pašā naktī piezvanīju viņam un teicu: "Kā tu varēji kaut ko tādu radīt? Es klausos ar asarām acīs! Dziesma "Radji tebja" ir hits, es to gribu dziedāt. Lūdzu Artūru nekavējoties braukt uz Maskavu, un pēc divām dienām viņš jau bija klāt. Tūlīt pat ķērāmies pie darba. Artūrs piedalījās dziesmas producēšanā, mācīja man, kā pareizi paņemt augšējās notis, elpot. No oriģinālās versijas dziesmu notransponēja toni uz leju, lai man būtu vieglāk paņemt augšējās notis. Atvēlēju Artūram savu otro dzīvokli Tverskajas ielā, kur viņš dzīvoja un strādāja."

Alla noklausās līdz galam

Kā sava stilista pievēršanos dziedāšanai vērtē Alla Pugačova? Sergejs Zverevs lepojas: "Viņai patīk, kā es dziedu. Alla jau nav tā, kas liekuļos, — ticiet man! Ja mana pirmā dziesma "Alla" bija salīdzinoši vienkārša, otrajai vajadzēja būt daudz sarežģītākai. Tai bija jābūt melodiskai, precīzāk, potenciālajam hitam. Cilvēki no manis gaidīja kaut ko nopietnāku, un sabiedrībā tā vien runāja: "Nu, labi, "Alla" — tas ir skaidrs. Bet nez ko Zverevs vēl parādīs? Un vai vispār ko parādīs, vai viņa dziedāšana nebūs vien tauriņš viendienīte..."

Nākamo dziesmu man rakstīja divi pazīstami Krievijas komponisti. Lai viņus neaizvainotu, vārdus atļaušos nenosaukt, jo Alla Pugačova vienpersoniski izvēlējās man Artūra dziesmu "Radji tebja". Tā kā demo versijā dziesmu izpilda Artūrs, Alla gribēja to dzirdēt arī manā izpildījumā. Prasīja, lai dziesma būtu jaunā, spēcīgā aranžējumā ar bekvokāliem, stīgu instrumentiem, ģitārām un citām fiškām. Kad viss bija gatavs, braucām tikties ar Allu Borisovnu, lai parādītu gatavo "māsteru". Abi ar Artūru bijām satraukušies un nobijušies ne pa jokam. Bet, noklausījusies dziesmu līdz galam (tā notiek ļoti reti!), viņa to uzlika vēlreiz no sākuma — klusiņām, ne skaļi — un arī otrreiz noklausījās līdz galam. Tad Alla paziņoja: "Tas ir hits!" Pirmais cilvēks, kam viņa zvanīja, bija viņas meita Kristīna [dziedātāja Kristīna Orbakaite]. "Kristīnīt, iedomājies, Sergejs to izdarīja!" — tie bija viņas pirmie vārdi." Jāpiebilst, ka dziesmas ierakstīšanas laikā Artūrs Duboks kopā ar Zverevu filmējās arī populārajā Krievijas seriālā "Rubļovka" un tuvākajā laikā Duboks būs viesis Sergeja Zvereva realitātes šovā "Polnij fešn" telekanālā "Muz TV". Zverevs neslēpj, ka "Rubļovkā" uz kādas sievietes jautājumu, vai no Rīgas pie viņa atbraukušais komponists esot tāds pats kā Raimonds Pauls, Sergejs ne mirkli nedomājot atbildējis: jā, iespējams, pat labāks.

Netaktisks jautājums

"Kopš aizvadītā gada rudens dziesma "Radji te-bja" aizvien atrodas karstajā rotācijā visās lielākajās radiostacijās, bet videoklipu bieži rāda "Muz TV", "MTV", "NTV" un citos mūzikas kanālos. Videoklipu filmējām Sanktpēterburgā. Tā režisors ir Konstantīns Čerepkovs — tas pats, kas filmēja manu pirmo klipu dziesmai "Alla"," stāsta Zverevs. Runā, ka filmēšana izmaksājusi ap 100 000 ASV dolāru, tāpēc "Vakara Ziņas" jautāja māksliniekam, kāda ir patiesā summa. Netradicionāli vairākumam Krievijas zvaigžņu, kas paradušas skaļi afišēt savu rocību, Zverevs, runājot par videoklipa izmaksām, ir atturīgs: "Šis jautājums ir ļoti personisks, var pat teikt, netaktisks, bet... ja jau tas jūs tik ļoti interesē. Dārgi, ļoti dārgi! Ne katra zvaigzne var tādu klipu atļauties, bet uz tādu dziesmu kā "Radji tebja" es neekonomēju!" paziņoja Zverevs.

Dubokam sola lielu nākotni

Sergejs Zverevs no Artūra Duboka dziesmām sev noskatījis vēl dažas. "Kad iepazinos arī ar citām Artūra dziesmām, sapratu, ka viņš nav pelnījis būt vien Latvijas mēroga komponists. Es droši varu teikt, ka Artūra dziesmas var veiksmīgi izpildīt gan Krievijas, gan citu valstu zvaigznes. Viņa darbi ir melodiski. Ļoti svarīgi ir arī tas, ka viņš pats raksta gan mūziku, gan tekstus. Viņu gaida liela nākotne! Viņš ir talants! Ne velti jau pirmā Krievijā skanošā Artūra dziesma ieguva titulu "Gada dziesma". Esmu noklausījies gan viņa pirmo, gan otro albumu, gan jaunās, klausītājiem vēl neatskaņotās dziesmas. Dažas man ļoti patīk, un domāju, ka tuvākajā laikā tās nodziedāšu. Esam jau sākuši strādāt pie nākamā gabala. Kura? Tas lai pagaidām ir noslēpums," visu Zverevs neatklāj.

Par Duboku kā komponistu nu ieinteresējušies arī citi Krievijas mūziķi. Meiteņu grupa "Basic Instinct" vienu īpaši viņām sarakstītu Artūra dziesmu iekļāvušas savā jaunajā albumā. "Neesmu ne ekstāzē, ne sacerējies uz nez kādiem brīnumiem, taču atzīstu, ka jūtos patiesi gandarīts, ka mans sapnis par Krieviju un to, ka varu komponēt šīs valsts māksliniekiem, sāk piepildīties. Kad nakts vidū man piezvanīja Sergejs un paziņoja: "Artūr, tu pat iedomāties nevari, kas ir noticis — mūsu dziesma ir kļuvusi par gada hitu, atstājot ar garu degunu "t.A.T.u." un "Bratja Grimm" labākās dziesmas," — es biju pārsteigts. Tituli nav bijuši mans pašmērķis, un, godīgi sakot, vēl tagad nespēju formulēt, ko tas viss man nozīmē. Man bija patīkami iepazīties ar tik atzītiem māksliniekiem, gūt tik neatsveramu pieredzi un strādāt kopā ar tik centīgu dziedātāju kā Sergejs. Raugoties uz milzīgo popularitāti, viņš uzcītīgi mācījās, kā labāk un pareizāk nodziedāt, ne reizes neatsakoties pieņemt manas idejas," Artūrs Duboks ir gandarīts par darbu.

Komentāri (62)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu