Nacionālisti sola varu latviešiem (209)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nacionālistiski noskaņotās kustības Visu Latvijai pārtapšana politiskajā partijā notika vienlaikus ar skaļu pieteikumu nonākt pie varas un nodrošināt to, ka "vara piederēs latviešu tautai". Tomēr pat no jaundibinātās partijas biedriem skan atziņa, ka mērķis īstenojams vienīgi tad, ja vēlēšanās izdotos startēt vienotā sarakstā ar citiem nacionālajiem spēkiem.

No aptuveni 300 kongresa delegātiem vairākums bija vecāka gadu gājuma cilvēki, bet pārējie – jaunieši. Starp teju vidusskolu beigušajiem un studentiem, kā arī sirmām galvām tikpat kā nevarēja manīt vidēja vecuma cilvēkus. Pāris stundu pēc kongresa sākšanās par Visu Latvijai (VL) biedriem bija reģistrējušies aptuveni 340 cilvēki, tomēr partijas domes vēlēšanās vēl pēc aptuveni stundas bija nobalsots tikai ar 256 biļeteniem.

"Visu Latvijai būs pie varas, un vara Latvijā piederēs latviešu tautai," deklarēja partijas jaunievēlētais priekšsēdētājs Raivis Dzintars. VL aktīvists Dmitrijs Mironovs partijas attieksmi pret cittautiešu iedzīvotāju daļu raksturoja, piedāvājot viņiem divus ceļus – vai nu "cienīt šo kultūru un asimilēties latviešu sabiedrībā", vai ceļu "kaut kur tālu prom uz mājām".

Vairākums partiju jaunpienācējus ignorē

Uzrunājot partijas biedrus, R. Dzintars atzina, ka saimniecisko varu latvieši jau ir zaudējuši, bet vēl paturot politisko varu, kuru pavisam drīz var zaudēt. Tieši tāpēc kustība VL šobrīd nolēmusi kļūt par politisko partiju. "Es zinu, ka mēs nostāsimies tautas galvgalī un mums sekos," R. Dzintaram piebalsoja VL domē ievēlētais Roberts Klimovičs.

No Saeimā pārstāvētajām partijām uz VL kongresu bija ieradušies vien TB/LNNK un Jaunā laika (JL) pārstāvji, bet Zaļo un zemnieku savienība, Latvijas Pirmā partija un Tautas partija politiskā konkurenta dzimšanu ignorēja. TB/LNNK Saeimas deputātu Juri Dobeli VL delegāti sagaidīja ar skaļiem aplausiem, bet JL Saeimas deputātu Kārli Šadurski – ar nedaudz šķidrākiem. Tomēr tieši viņš izteica glaimojošu prognozi: "Devītajā Saeimā mēs strādāsim kopā, būsim tuvi kolēģi un darīsim kopīgus darbus."

Nepieņemšot varas partiju netikumus

K. Šadurskis arī centās uzsvērt JL un VL līdzīgo nostāju nacionālajos jautājumos, atgādinot, ka JL pārstāvošā izglītības ministre Ina Druviete 12. janvārī parakstīja rīkojumu par priekšdarbu veikšanu, lai nodrošinātu, ka no nākamā mācību gada Latvijas vēsture skolās tiktu pasniegta kā atsevišķs mācību priekšmets. Atsevišķi VL biedri no tribīnes gan vēlāk pauda kritiku, ka I. Druvietes lēmums ir neapmierinošs, jo Latvijas vēstures mācīšanu iecerēts uzsākt tikai atsevišķās īpaši sagatavotās skolās.

TB/LNNK Saeimas deputāts J. Dobelis jaundibinātās partijas delegātus tēvišķi brīdināja, ka VL drīz nonāks "politikas netīrajā virtuvē", kur būs jārēķinās ar tur valdošajiem spēles noteikumiem. VL aktīvists Jānis Iesalnieks uz to atbildēja: "Nē! Mēs šo sistēmu pielāgosim saviem ideāliem," izpelnīdamies skaļākās un ilgstošākās ovācijas visā kongresa laikā.

Mērķis – iegūt visvairāk vietu Saeimā

No kongresa tribīnes vairākkārt izskanēja atziņa par nepieciešamību pirms 9. Saeimas vēlēšanām saliedēt nacionāli noskaņotos politiskos spēkus, lai nodrošinātu to pārsvaru parlamentā. "Meklēt draugus, nevis ienaidniekus, pulcēt ap sevi sabiedrotos," no tribīnes aicināja par VL priekšsēdētāja vietnieku ievēlētais Didzis Liepiņš.

No Tautas partijas izslēgtais Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins, kas gan nav VL biedrs, Neatkarīgo informēja, ka koordinē nacionālo spēku saliedēšanos vienā vēlēšanu sarakstā, kā VL iespējamos sabiedrotos minot TB/LNNK un Tēvzemes savienību, bet iespējams vēl kādu politisko spēku. R. Dzintars vienota nacionālo spēku saraksta veidošanu dēvē par "mazāko ļaunumu". "Varbūt 51 balsi nedabūs," pieļāva A. Kiršteins, bet, viņaprāt, būtiskākais ir sarakstam būt visvairāk pārstāvētajam Saeimā, kas ļautu pirmajiem nominēt premjerministra amata kandidātu. Pēc A. Kiršteina domām, nepieciešams iegūt vismaz 30 mandātus Saeimā, kā tas savulaik izdevās apvienībai Latvijas ceļš, "lai var normāli strādāt". Jautāts, ar kuriem politiskajiem spēkiem vēl netapušais nacionālais bloks būtu gatavs veidot koalīciju, ja neizdosies iegūt kāroto 51 deputāta mandātu, A. Kiršteins norādīja: "Redzēs, kas būs pirmajā trijniekā – Jaunais laiks vai Tautas partija. Ja JL vai TP koalīcijā būs kā mazākais brālis, tad nevarēs ar klaju nodevību nodarboties."

Komentāri (209)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu