Eduards Veidenbaums "Dzeja" (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izdevniecībā “Nordik” Veidenbaumam un viņa laikam tik atbilstošā mākslinieciskā ietērpā ir izdota populārā dzejnieka labi zināmu un ne tik pazīstamu dzejoļu izlase, kurā ir ievietoti arī mūsdienu dzejnieku veltījumi Veidenbaumam.

“Lai nedomā cilvēks, ka otrs ir slikts, Ikkatram gods vienāds ir debesīs likts; Tik debesu vara virs pasaules spriež, Gan slavenus dara, gan neslavā sviež.

Lai apdomā cilvēks, mums mūža laiks īss, Kas dzīvojot nīdies, lai saderas drīz. Cik daudz nav tādu, kas draudzību lauž Un mierā tik dodas, zem smiltīm kad snauž.”

Eduarda Veidenbauma dzeja ir asa, skaudri ironiska, šaustoša – simboliem, metaforām un vārdu spēlēm blīva. Arī mūsdienās dzīves realitātes un ideāla neatbilstība joprojām baro dzeju. “Galēji nospriegotais jūtu un sajūtu lādiņš neļauj šai dzejai novecot,” grāmatas veltījumu daļā raksta Knuts Skujenieks. “Acī trāpīta ironija ir prātā paliekoša. Par to Veidenbaums cauri laikiem arī ticis cienīts.”

Līdzās Eduarda Veidenbauma dzejoļiem grāmatā ir lasāmi 20. un 21. gadsimta dzejnieku (U. Bērziņa, K.Skujenieka, M.Čaklā, J. Petera, I. Ziedoņa J. Rokpeļņa) veltījumdzejoļi, kā arī Knuta Skujenieka pēcvārds “Katram savs un visiem viens”.

Izdevniecība “Nordik”, 112 lpp. Māksl. R. Delvers.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu