2005.gada koncertdzīves notikumi Latvijā (26)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2005. gada laikā Latvijā bijusi plaša un daudzveidīga koncertdzīve ar pasaulē un Eiropā slavenu mūziķu koncertiem.

Viens no gada pirmajiem lielajiem koncertdzīves notikumiem bija pasaulē slavenās grupas "R.E.M." koncerts Ķīpsalas hallē. Tas bija iekļauts grupas turnejā "Around The Sun". Latvijai tas bija īpašs, jo kopā ar "R.E.M." 10 Eiropas valstīs kā iesildītāji muzicēja pašmāju grupa "Prāta Vētra".

Februārī Ķīpsalas hallē atkārtoti viesojās gregoriāņu mūzikas stilā dziedošais ansamblis "Gregorian", iepazīstinot ar jaunā albuma "The Dark Side" dziesmām.

Aprīļa sākumā Latvijas Nacionālajā operā uzstājās slavenā grupa "Dead Can Dance". Pirms koncerta tika plaši ziņots, ka daudzu valstu koncertaģentūras sīvi cīnījās par iespēju rīkot grupas koncertu, bet daudziem mūziķi atteica.

Nedaudz vēlāk aprīlī Rīgā viesojās pasaulslavenais kino režisors Emirs Kusturica. Tiesa, filmu meistars Rīgu apciemoja mūziķa statusā, jo kopā ar grupu "The No Smoking Orchestra" muzicēja Ķīpsalas hallē. Kusturicas koncerts Rīgā bija iekļauts "Life is a Miracle" (Dzīve ir brīnums) koncertturnejā. Tajā skanēja arī mūzika no slavenajām filmām "Melnais kaķis, baltais kaķis" un grupas iepriekšējā albuma "Unza Unza Time".

Vēl aprīlī Rīgas klausītājus aplaimoja slavenais un ierakstu skaita ziņā ļoti ražīgais pianists Ričards Klaidermans. Viņš Kongresu namā sniedza divus koncertus kopā ar stīgu kvartetu.

Maijā Rīgā viesojās bijušais grupas "Dire Straits" solists Marks Noflers un Kubas kolektīvs Afro-Cuban All Stars.

Savukārt maija nogalē "Salsa Comunidad" pasākumā Sapņu fabrikā viesojās slavenais Kubas mūziķis un "Buena Vista Social Club" projekta dalībnieks Eliadess Očoa.

Nākamais lielais koncerts bija jūnija sākumā, kad Ķīpsalas hallē viesojās viens no pasaulē ievērojamākajiem deju un elektroniskās mūzikas izpildītājiem Mobijs. Viņš Rīgā uzstājās sava jaunākā albuma "Hotel" koncertturnejas ietvaros.

Vēl jūnija sākumā "Skonto" hallē viesojās slavenā somu čellistu grupa "Apocalyptica", kurai šī bija jau trešā uzstāšanās Rīgā.

Jūnija beigās pārsteidza pavisam aktuālu mūziķu koncerts Rīgā, proti, Sapņu fabrikā viesojās viena no tobrīd aktuālākajām mūzikas grupām "The White Stripes". Savdabīgi, bet no vairākām koncerta rīkotāju piedāvātajām koncerta norises vietām "The White Stripes" izvēlējās uzstāties tieši Sapņu fabrikas telpās. Tas nodrošināja nepieciešamo atmosfēru, bet koncertu varēja noskatīties tikai 2000 skatītāju.

Vēl jūnija beigās Latvijas Nacionālajā operā koncertēja slavenā britu izcelsmes franču aktrise Džeina Birkina, dziedot sava bijušā vīra Serža Geinsbūra dziesmas.

Jūlija sākumā Rīgu apciemoja rokmūziķis Lenijs Kravics. Viņš "Skonto" hallē uzstājās "Electric Church" turnejas ietvaros. Vēl tajā pašā laikā Dzelzceļa vēstures muzejā viesojās pasaulē slavenā "electro gothic" grupa "The Crüxshadows", kas Latviju apmeklēja savas pasaules koncertturnejas ietvaros. Savukārt Latvijas Nacionālajā operā koncertēja vokālās mūzikas meistars Bobijs Makferins.

Festivāla "Rīgas Ritmi" ietvaros muzicēja Kubas kolektīvs "Septeto Nacional", savukārt konkursā "Jaunais vilnis" blakus daudzām Krievijas estrādes zvaigznēm, uzstājās arī virtuozais ģitārists Al Di Meola.

Septembra sākumā Mežaparka Lielajā estrādē notika festivāls "re:load”, kas ievadīja rudens sezonu. Šajā pasākumā kopā ar vairākiem Latvijas mūzikas kolektīviem un krievu grupu "Splin" uzstājās slavenās grupas "Moloko" soliste Roizina Mērfija. Viņa jūnijā izdeva savu pirmo soloalbumu "Ruby Blue".

Septembrī elektroniskās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" ietvaros viesojās Vīnes eksperimentālās mūzikas viens no spilgtākajiem projektiem - Fennesz.

Septembra beigās Sapņu fabrikā jau otro reizi Rīgā viesojās modernā džeza grupa "De – Phazz". Koncerts bija iekļauts kolektīva jaunā albuma "Natural Fake" turnejas ietvaros.

Oktobra sākumā Sapņu fabrikā ar koncertu viesojās franču mūzikas projekts "Nouvelle Vague", piedāvājot pasaulē pazīstamu skaņdarbu versijas elegantā franču mūzikas izpildījumā.

Vēl oktobra sākums bija svētku brīdis rokenrola faniem, jo Rīgu apciemoja leģendārās grupas "The Rolling Stones" bijušais basģitārists Bils Vaimens. Viņš uzstājās kopā ar savu grupu "Rhytm Kings". Vaimens pazīstams kā "The Rolling Stones" basģitārists vairāk nekā 30 gadus. Viņš no grupas aizgāja 1993. gadā. Kopš tā laika "The Rolling Stones" nav pastāvīga basģitāras spēlmaņa.

Oktobris ievērojams ar gadskārtējo mūzikas festivālu "Arēna", kuras spilgtākā zvaigzne šogad bija elektroniskās mūzikas ierakstu izdevniecības "Warp" māksliniece Mira Calix, kas uzstājās kopā ar slaveno "London Sinfonieta".

Savukārt oktobra vidū svētki bija daudziem ģitārmūzikas cienītājiem, jo Ķīpsalas hallē koncertēja viens no pasaulē virtuozākajiem ģitāristiem Stīvs Vejs.

Oktobra beigās Rīgu jau otro reizi apciemoja slavenais Balkānu dziesminieks Gorans Bregovičs. Pērn, kad viņš Rīgā uzstājās pirmo reizi, mūziķis solīja atgriezties ar iespaidīgu koncertu kopā ar stīgu orķestri un vīru kori. Bregovičs solījumu turēja un oktobra beigās Ķīpsalas hallē uzstājās kopā ar vairāk nekā 40 mūziķu lielu kolektīvu.

18. novembrī klubā "Pulkvedis" viesojās pasaulē atzītais dīdžejs Džeisons Forests (Jason Forest) un Kongresu namā - basģitārists Rišārs Bona.

Savukārt novembra nogalē Ķīpsalas hallē Eiropas turnejas ietvaros viesojās grupa "Vaya Con Dios". Nedaudz vēlāk prieka brīdis pienāca smagās mūzikas faniem, jo decembra pirmajās dienās Ķīpsalas hallē uzstājās leģendārā smagās mūzikas grupa "Judas Priest", koncertu Rīgā sniedzot pasaules koncerttūres "Retribution 2005" ietvaros. Vēl decembra sakumā Latviešu biedrības namā uzstājās vācu kulta grupa "Deine Lakaien". Koncertu varēja uzskatīt par ekskluzīvu, jo grupa šogad koncertējusi reti un Rīgā uzstājās pilnā pavadošā sastāvā.

Šogad iecienītu mākslinieku koncerti priecēja arī pavisam smagas mūzikas cienītājus, proti, festivāla "Black Death Night" ietvaros novembra beigās Latvijā viesojās starptautiski slavenās metāla mūzikas grupas "Hypocrisy" no Zviedrijas un "Exodus" no ASV.

Decembra sākumā Ķīpsalas hallē tradicionāli notika disko mūzikas festivāls "Hansa Disko nakts", kurā uzstājās savulaik starptautiski pazīstami mūziķi - Kriss Normens ar grupu, Afriks Simons un "Gibson Brothers".

Gada laikā starptautiski zināmi mūziķi uzstājušies arī ārpus Rīgas, piemēram, savulaik populārā diskomūzikas grupa "Boney M" augustā piedalījās festivālā Osvalds, kas notika Baltinavā. Savukārt Liepājas festivālā "Baltic Beach party" jūlijā viesojās "Captain Jack" un "Audiosmog" no Vācijas.

Arī šogad Latvijas koncertdzīvē nācās piedzīvot vilšanos. Pavasarī cerīgi tika paziņots, ka Latviju maijā plāno apmeklēt tobrīd viena no pasaulē aktuālākajām un dažādu prestižu mūzikas balvu ceremonijās titulētākajām grupām "Franz Ferdinand". Taču jau aprīļa beigās grupa paziņoja, ka atcēlusi maija beigās plānotos koncertus Latvijā un Igaunijā. Atteikuma iemesls bija mūziķu vēlme palikt studijā un turpināt albuma ierakstīšanu.

Gada pirmajā pusē tika paziņots, ka Rīgā koncertēt grasās leģendārais indiešu mūziķis Ravi Šankars, taču arī šis koncerts vēlāk tika atcelts.

Presē izskanēja informācija arī par populāru kolektīvu "Nina Sky", "G-Unit" un pat repera Vanilla Ice koncertiem dažādos Rīgas klubos, taču par to norisi TVNET nav pārliecināts...

Šogad Rīgu apmeklēja arī neskaitāmas Krievijas mūzikas zvaigznes - Alla Pugačova, Kristina Orbakaite, "Zveri", "Mumiy Troll", Filips Kirkorovs, "Spļin", "Hi-Fi", "Zemfira", Valērijs Meladze, "Bratja Grimm" u.c.

Zināms, ka pasaulē pazīstamu mūziķu koncerti Rīgā notiks arī nākamājā gadā - 14. martā daudzfunkcionālajā hallē "Arēna Rīga" savas atvadu turnejas ietvaros viesosies Kriss Rī, bet 17. martā turpat uzstāsies grupa "Depeche Mode" un "The Bravery".

Komentāri (26)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu