DMDM Peru mākslinieka personālizstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 2010. gada 10. jūnija līdz 25. jūlijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) būs skatāma Peru tekstilmākslinieka Maksimo Lauras personālizstāde "Laika vecums".

Indiāņu izcelsmes Peru tekstilmākslinieks, gleznotājs un dzejnieks Maksimo Laura (Máximo Laura; 1959) ir atzīts par vienu no izcilākajiem Dienvidamerikas tekstilmāksliniekiem starptautiskajā mērogā un tiek uzskatīts par savas dzimtās valsts lepnumu. Dzimis un uzaudzis starp savas tautas tradīcijām, stellēm un dzijām, kuras ir tikpat nokrāsām bagātas un apbrīnojamas kā viņa dzimtene Andi, Maksimo Laura veselus trīsdesmit gadus veltījis tam, lai izkoptu unikālo daiļrades stilu. Savu mākslinieka misiju viņš saredz Peru laikmetīgās tekstilmākslas popularizēšanā visā pasaulē.

Maksimo Lauras darbu sižeti atspoguļo Peru tautas senatnes tradīciju nozīmi un saikni ar šodienu, literatūras un folkloras transformēšanos laikmetīgās mākslas darbos. Figurālas vai abstraktas tekstilijas ir kompozicionāli piesātinātas, krāsās košas, vitāli dzīvas un dekoratīvas, izpildītas tehnikā, kurā apvienojas gan gobelēna, gan senās Peru aušanas tradīcijas. Bieži tajās jūtama dzīvās dabas klātbūtne un arī saikne ar dzeju. Kā materiālu mākslinieks izmanto sevišķi smalko alpaka vilnu.

„Manu tekstiliju izteiksmes pamatā ir valoda, kas apvieno garīgumu, estētisku skaistumu un lirismu. Cenšos sevi pakļaut materiālu prasībām un radīšanas procesam idejas vārdā, kas beigu beigās atspoguļos tipiskus Peru kultūras un tekstilkanonus.

Mana daiļrade ir bagātīgo, īpašo, fascinējošo un seno vēsturisko Andu tekstiliju tradīciju attīstīšana simbiozē ar inovācijām tekstilmākslas jomā pasaulē, lai pēc tam ierādītu tai īpašu vietu plastiskajās mākslās. Vēsturiskie avoti ir nepārtraukts iedvesmas materiāls, kas ir jāasimilē; jāmeklē tam unikāla un laikmetīga valoda, un tas ir labs izaicinājums. No šīs pretrunas starp tradicionālo un laikmetīgo, darba rīku pētījumiem, inovatīvo tehniku pielietojuma tekstiltehnikās es mēģinu daudzveidot hromatiskās izteiksmes avotus, saglabājot autentisko Peru ikonogrāfisko valodu,” – stāsta Maksimo Laura.

Mākslinieks sarīkojis vairākas personālizstādes Peru, Argentīnā, Brazīlijā, Paragvajā, Kostarikā, Puertoriko, Ekvadorā, ASV, Francijā, Somijā, viņš ir daudzu starptautisko grupu izstāžu dalībnieks. Maksimo Lauras darbi tikuši iekļauti dažādās pasaules mēroga konkursa izstādēs, kur izpelnījās apbrīnu un godalgas. 2007.gadā 3. Eiropas Tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennālē „Tradicionālais un laikmetīgais” „Globālā intriga 1” Maksimo Laura ieguvis īpašu atzinības balvu ar iespēju sarīkot savu personālizstādi Rīgā 2010.gadā.

Izstādē  „Laika vecums” iekļautās trīsdesmit tekstilijas ir daļa no mākslinieka privātkolekcijas. Te pārstāvētas dažādas tehnikas, tiek uzsvērti estētiskā, individuāli inovatīvā, kā arī autora iekšējā un dziļi personiskā meklējumi. Tās ir kompozīcijas, kurām bijusi nozīmīga loma apzināti veidojot laikmetīgo Peru tekstilmākslu. Jāatzīmē, ka tik eksotiska un kolorīta izstāde no Dienvidamerikas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā viesosies pirmo reizi.

Esam ļoti pateicīgi māksliniekam Maksimo Lauram, kā arī Peru Republikas Ārlietu ministrijai un Peru vēstniecībai Somijā, bez kuru atbalsta izstāde nebūtu iespējama.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu