Beketa traģikomēdijas "Gaidot Godo" pirmizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Semjuēla Beketa (Samuel Beckett) traģikomēdiju "Gaidot Godo" var uzskatīt par 20.gadsimta vissvarīgāko lugu. Komēdiju un traģēdiju ieliekot vienā grozā, tās iespaids vijas caur neskaitāmiem literāriem darbiem līdz pat kino māksliniekiem kā Kventins Tarantino.

Ņemot vērā tās radikāli inovatīvo stilu un augsto līmeni, nav brīnums par auditorijas un kritikas šokējoši dažādo reakciju - no mīlestības līdz naidam jeb no vislielākās apbrīnas līdz pēdējam riebumam.

Izrādes oriģinālais režisors Rodžers Blins (Roger Blin) atceras kādu rakstu no izdevuma "Theater", kurā aprakstīta auditorijas reakcija no kādas 1953.gada janvāra izrādes mazā Parīzes teātrī: "Īsta sensācija: nevaldāmi aplausi mijās ar mulsuma pilnu klusumu; asas viedokļu apmaiņas starp piekritējiem un noniecinātājiem."

Baņuta Rubesa (režisore): "Neko darīt!" ir pirmie slavenie vārdi Semjuēla Beketa traģikomēdijā "Gaidot Godo".

Lugas autors Semjuēls Bekets
Lugas autors Semjuēls Bekets Foto: publicitātes

Tā ir luga par diviem trūcīgiem vīriem uz vientuļa lauku ceļa, Vladimiru un Estragonu, kuri gaida Godo, kurš tā arī nekad neierodas. Luga ir gan komiska un rūgta, gan filozofiska un rupja. Stāsts, kā pats Bekets teicis, ir par diviem iesprostotajiem - diviem vīriem, bez cerības, kas tik un tā turpina dzīvot. Galvenie tēli Vladimirs un Estragons - divi komiķi, kas cenšas visiem līdzekļiem nosist laiku. Katru dienu viņus iztraucē ceļojošs varmāka Poco ar savu itin dīvaino kalpu Lakiju.

Mūsdienu skarbajos laikos S.Beketa lugai parādījusies jauna vitalitāte. Un tā nav sagadīšanās, ka šogad gan Ņujorkā, gan Londonā "Gaidot Godo" ir kļuvis par "skatuves grāvēju".

Vladimirs un Estragons ir nesadalāma smieklīga divvienība, kuru klauniskajos vaibstos var saskatīt Beketa iecienītos kino komiķus, kā Basters Kītons, Čārlijs Čaplins, Laurels un Hardijs. Tieši tādēļ itin bieži šos tēlus spēlē iemīļoti komiķi, kā savulaik amerikāņi Robins Viljams un Stīvs Martins, kā arī pašreizējais sastāvs, kas spēlē lugu Brodvejā.

Loģiski, ka Karaliskais improvizācijas teātris uzrunāja savu duetu Jāni Skuteli un Vari Klausītāju. Pēc nopietnām pārdomām abi arī piekrita uzņemties šo atbildību. Poco šajā izrādē spēlē šausmas iedvešošais Mārtiņš Liepa, un Juris Strenga iemieso līdz pašām vīlēm nožēlojamo Lakiju.

Tieši tagad Beketa humorpilnā bezcerība - viņa eksistenciālā cīņa - smieklīga un rūgta - Latvijā vajadzīga vēl vairāk nekā ārzemēs."

Pirmizrāde: 7.jūnijs

Izrādes: 9., 11., 14., 15., 16.jūnijs

Lomās: Jānis Skutelis, Varis Klausītājs, Juris Strenga, Mārtiņš Liepa

Režisore: Baņuta Rubess

Scenogrāfija un kostīmi: Dace Džeriņa

Vieta: Kinoteātris K-Suns (Elizabetes 83/85)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu