Līgo svētku svinēšanai šogad būs plašs pasākumu piedāvājums (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starp šajā gadā piedāvātajiem Līgo svētku pasākumiem, kas 23.jūnijā notiks Rīgā un citviet Latvijā, interesentiem būs iespējams izvēlēties - svētkus svinēt tradicionālā gaisotnē vai svinēt tos nedaudz citādāk.

Vērienīgākie Līgo svētku pasākumi šogad notiks Valmierā, kur notiks Latvijas Radio 2 grandiozā tautas sadziedāšanās, koncerts un balle "Latvija līgo", lustīga līgošana ar labākajām Jāņu nakts tradīcijām norisināsies Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un Raiskumā, kur svinēšana kopā ar grupu "Labvēlīgais tips" notiks ar plašu vērienu, jo darbosies trīs skatuves.

Tāpat Līgo svētku svinības notiks Talsos, Liepājā, koncertestrādē "Pūt vējiņi", Lapmežciemā, Cēsu rajona viesu namā "Nītaures dzirnavas" un "Ratnieki", kur 23.jūnijā no plkst.18 varēs baudīt latviskās līgošanas tradīcijas lauku sētā kopā ar folkloras kopu "Ore", bet vakarā notiks zaļumballe, kuras laikā "Ratniekos" spēlēs grupa "Sestā jūdze", bet "Nītaures dzirnavās" spēlēs grupa "Baltā māja". Lietus gadījumā abi pasākumi notiks vienā vietā - viesu namā "Ratnieki".

Savus Līgo svētkus piedāvās arī kafejnīca "Leningrad" un bārs "Rock'n'Riga", kas apvienojuši spēkus, lai Ropažu novada Izglītības un kultūras centrā sarīkotu alternatīvos Līgo svētkus jeb brīvdabas festivālu "Alternatīvie Jāņi".

Ropažos svinības sāksies no 23.jūnija pēcpusdienas un ilgs līdz 24.jūnija dienas vidum. Svētku laikā notiks dažādas aktivitātes - grupu uzstāšanās pauzēs notiks mūziķu improvizēta saspēle, spēlēs dīdžeji, pusnaktī pāri Lielās Juglas tiltam notiks pliko skrējiens, notiks kafejnīcas "Transilvania" mošķu gājiens un daudz kas cits. Plānots, ka festivālā "Alternatīvie Jāņi" uzstāsies ap desmit grupu, kas izpildīs dzīvespriecīgu mūziku. Patlaban zināms, ka pasākumā spēlēs grupas "M.ART.A" un "SoundReligion", "Kiss of the Dolls" un performanču projekts "Radio Leningrad", kuru dalībnieku vidū ir Latvijā pazīstami mūziķi, kas spēlē sev neierastus instrumentus.

Saulgriežus pēc labākajām latviešu tradīcijām varēs svinēt arī Amatas novada "Rakšos". 23.jūnijā no plkst.12 darbosies lielais "Rakšu" Līgo gadatirgus ar dažādām atrakcijām lieliem un maziem svinētājiem, uzstāsies Amatas un Cēsu novadu deju un dziesmu kolektīvi, bet no plkst.15 būs iespēja baudīt brīvdabas kino, kur tiks demonstrēta filma "Emīla nedarbi" un "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". "Rakšos" kopā ar grupām "Eolika" un "Musiqq" notiks vakara balle, bet Līgo pasākuma vadītājs būs Valdis Melderis.

Valmierā pasākumā "Latvija līgo", kas norisināsies Pauku priedēs, vienuviet pulcēsies populāri dažādu stilu mūziķi no visiem četriem Latvijas novadiem. Kurzemi koncertā pārstāvēs Andris Ērglis un Suitu sievas, Ivo Fomins un folkloras kopas "Trejteka" un "Talsi", kā arī Chilli un līvu jauniešu orķestris "Nurmorkestor". Savukārt Latgali pārstāvēs Atis Auzāns un kapela "Dziga", Dainis Skutelis un folkloras kopa "Ilža", kā arī duets "Inga un Normunds" un folkloras mūzikas kopa "Laimas muzykanti".

Vidzemes novadu Valmierā notiekošajā Līgo sarīkojumā pārstāvēs Ieva Akurātere un vīru kopa "Vilki", Aigars Grāvers un folkloras kopa "Cielava", bet Zemgali - Lauris Reiniks un folkloras kopa "Tarkšķi", kā arī Māris Sloka un dūdu un bungu mūzikas grupa "Auļi". Koncertā piedalīsies arī Valmieras pilsētas apvienotais koris un pašdarbības kolektīvi. Pēc koncerta Līgo nakts ballē deju mūziku spēlēs grupa "Klaidonis", Ivo Fomins ar grupu un dīdžejs Aivis.

Pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma 23.jūnijā Jāņu pasākums notiks arī Latvijas Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, kur līgotājiem Juglas ezera krastā būs iespēja sagaidīt Jāņu dienas rītu kopā ar labākajām Latvijas folkloras grupām un zināmākajiem šlāgermūziķiem.

Brīvdabas muzejā darbosies Jāņu tradīciju zona, kurā visas Jāņu nakts garumā tiks izdzīvotas tradīcijas no Līgošanas nakts, Uguns nakts un Pusnakts burvības, līdz pat Rasas naktij un Jāņu rītam. Vainagiem galvā un zālēm rokās kopā pulcēsies Jāņu bērni, aplīgos Jāņu māti un Jāņu tēvu, līgodami ies uz kaimiņiem, kur tos sagaidīs ar atbildes dziesmām, ar sieru un alu. Ezera krastā tiks sakurti Jāņu nakts ugunskuri. Jāņu programmā piedalīsies grupas "Iļģi", "Atštaukas", "Maskačkas spēlmaņi" un citas. Brīvdabas muzejā ballēties līdz rīta gaismai varēs kopā ar grupām "Apvedceļš", "Kantoris 04" un citām zināmām grupām.

Savukārt Raiskumā Līgo pasākumā "Ielūdz Labvēlīgais tips" kaut ko savai gaumei atbilstošu visas nakts garumā atradīs dažāda vecuma jāņubērni, jo līgošana noritēs pie trīs skatuvēm. Būs "Lielā skatuve", kur namatēva lomu pildīs Fredis ar "Labvēlīgo tipu", būs skatuve "Aldara krogs", kur saimniekos Ufo un skanēs pārsvarā šlāgermūzika, kā arī būs kultūras nams "Četri balti krekli", kur varēs izdejoties latviešu mūzikas diskotēkas pavadījumā.

Šajā pasākumā pēc ilgāka pārtraukuma atkal kopā uzstāsies duets Ance Krauze un Normunds Rutulis, uzstāsies grupa "Putnu balle", muzicēs Gunārs Meijers, Žoržs Siksna ar savu grupu, kā arī "Labvēlīgais tips" un "Ufo grupa".

Līgo svētku pasākumā Talsos ar koncertu un nakts balli piedalīsies grupa "Baltie lāči" un jauniešu koris "Balto lāču muzikālais teātris". Svinībās iesaistīsies arī leģendārās grupas "Čikāgas piecīši" liriskais duets Armands Birkens un Lorija Vuda, televīzijas šova dalībnieks Nikolajs Puzikovs, dziedātājs Dzintars Čīča, kā arī Talsu azartiskās līnījdejotājas no grupas "Elfas".

Talsos būs arī tradicionālais "Jānīša koncerts", kurā piedalīsies folkloras kolektīvi un Latvijas Radio "Jaunās zvaigznes". Par jautrību un humoru rūpēsies meistari Jānis Jarāns un Dainis Porgants un jaunais dziedātājs Ainārs Bumbieris.

Savukārt Liepājā Līgo svētki koncertestrādē "Pūt vējiņi" sāksies ar īpaši Līgo vakaram iestudētu Rūdolfa Blaumaņa lugu "Trīnes grēki", kad skatītājus priecēs Liepājas Tautas teātris. Dziesmu spēles četros cēlienos režisore ir Ināra Kalnarāja, kura izrādē būs iekļāvusi daudz mīlestības, dusmu, intrigu, izlikšanās un, protams, dziesmas.

Pēc izrādes Jāņuguni iedegs un līgotājus latviskās dziesmās un dejās iekustinās Liepājas danču klubs, bet pēc tam līdz pat rīta agrumam notiks Līgo nakts balle ar dzīvespriecīgo mūziķu grupu "Jūrkant" no Ventspils.

Vērienīgas Līgo svētku svinības notiks arī Rīgā, 11.novembra krastmalā, kur varēs viesoties piecās sētās, būs vieta, kur piesēst kopā ar draugiem vai pulcēties pie kāda no ugunskuriem. Visus priecēs Latvijā iemīļoti mākslinieki.

Daudzās pilsētās pirms Līgo svētkiem un svētku dienā darbosies arī tradicionālais svētku Zāļu tirgus.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu