Polija publisko Kačiņska lidmašīnas "melno kastu" atšifrējumus (48)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija otrdien publiskojusi "melno kastu" ierakstu atšifrējumus no aprīlī aviokatastrofā cietušās Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

(Papildināts viss teksts.)

Aptuveni pēdējo 40 minūšu ierakstu atšifrējumi publicēti Polijas Iekšlietu ministrijas mājaslapā gan poļu, gan krievu valodā. Tie apstiprina iepriekš izskanējušo informāciju, ka avarējušās lidmašīnas piloti ignorējuši lidaparātu automātiskos brīdinājumus.

16 minūtes pirms avārijas Krievijas gaisa satiksmes kontrolieri brīdina, ka laikapstākļi Smoļenskas lidostā nav atbilstoši lidmašīnas nosēdināšanai. "Nav [nepieciešamo] apstākļu, lai varētu nosēsties," norāda kontrolieri. "Paldies, ja ir tāda iespēja, mēs mēģināsim, bet, ja laikapstākļi nebūs pietiekami labi, mēs mēģināsim vēlreiz," atbild pilots.

Pēc minūtes viņš norāda, ka piezemēšanās tomēr nebūs iespējama. "Šobrīd šajos apstākļos mēs nevarēsim nolaisties," viņš saka.

Apstiprinās - pilotu kabīnē bija nepiederoši cilvēki

Vēl pēc desmit minūtēm Polijas Ārlietu ministrijas diplomātiskā protokola vadītājs Marjušs Kazana, atrodoties pilotu kabīnē, nosaka: "Prezidents vēl nav nolēmis, ko darīt."

"Melno kastu" ierakstu atšifrējums liecina, ka divas minūtes pirms traģiskā brīža pilotu kabīnē atradās arī Polijas gaisa spēku komandieris Andžejs Blasiks. Tomēr nekas neapstiprina, ka uz pilotiem būtu izdarīts spiediens.

Piloti nereaģē uz rīkojumu uzņemt augstumu

Pēdējās minūtes laikā pirms katastrofas sistēma vairākkārt dod rīkojumu "uzņemiet augstumu, uzņemiet augstumu", taču piloti uz to nereaģē.

Vien dažas sekundes pirms avārijas "melnās kastes" ierakstījušas troksni, kas radies, lidmašīnai saduroties ar koku. Dzirdama arī pilotu lamāšanās.

"Melnās kastes" Polija no Krievijas saņēma šonedēļ

Krievija pirmdien Polijai nodeva visus traģiski avarējušās lidmašīnas "melno kastu" ierakstus.

Ierakstus Polijas iekšlietu ministram Ježijam Milleram oficiāli nodeva Krievijas iekšlietu ministra vietnieks Vladimirs Titovs un NVS Starpvalstu aviācijas komitejas vadītāja Tatjana Anodina. Turpat, komitejas laboratorijā, abu pušu klātbūtnē tika veikta arī ierakstu kopēšana.

Kā ziņots, 10.aprīlī lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa dzīvesbiedre Marija un citas augstas amatpersonas. Polijas delegācija bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā. Pavisam katastrofā dzīvību zaudēja 96 cilvēki.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu