Cēsu Izstāžu namā Ķīnas batikas māksla

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 2010. gada 2. līdz 20. jūnijam Cēsu Izstāžu namā apskatāma unikāla Ķīnas tradicionālās batikas mākslas izstāde „Bandhnu”, parādot Ķīnas kultūras bagātības un īpaši izceļot Yunnan provinces Bai etniskās grupas bandhnu veidošanas mākslu.

Izstādes atklāšanā 2. jūnijā plkst. 16.00 aicinām ne tikai iepazīties ar šo brīnišķīgo izstādi, nobaudīt Ķīnas virtuvi, bet arī tikties ar Ķīnas vēstniecības pārstāvjiem. Izstādi atklās Ķīnas Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā V.E. Cheng Wenju. Vēstnieks pirms izstādes tiksies ar Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieku Jāni Rozenbergu un pārrunās sadarbības iespējas. 

Bai minoritāte ir maz zināma aiz Ķīnas robežām, jo tā, salīdzinot ar visas Ķīnas iedzīvotāju daudzumu, ir neliela – tikai 1,8 miljoni cilvēku. Bai tauta apdzīvo Ķīnas dienvidrietumu reģionu, kas atrodas netālu no Tibetas, un runā valodā, kas pieder tibetiešu valodas grupai. Lielākā daļa iedzīvotāju, sekojot daudzu gadsimtu tradīcijām, ir budisti, tas nosaka viņu dzīves filozofiju.

Bandhnu indigo krāsas batikas ir viena no senākajām mākslas formām Ķīnā. Jau kopš Džou dinastijas laikiem (770 – 403 p.m.ē.) šie detalizētajiem ornamentiem bagātie mākslas darbi tiek uztverti kā izsmalcinātības zīme. Batiku veido, izmantojot tikai un vienīgi dabas materiālus – tīru kokvilnas audumu, bišu vasku un dabīgu indigo auga pigmentu krāsošanai. Pats radīšanas process ir daļa no tradīcijas, ko Bai dzimtas sievietes nodod no paaudzes paaudzē. Nelielās atšķirības, kas iezīmē katra konkrēta amatnieka fantāziju un stāstu, ko viņš caur simboliem vēlas pateikt, Bai meistaru vidū tiek dēvētas ļoti poētiski – par darba dvēseli. Tradīcija rūpīgi tiek kopta un saglabāta, tādēļ arī šodien bandhnu kā īpaša vērtība Ķīnā ir ietverta aizsargājamā kultūras mantojuma sarakstā.

Eiropas muzeju kolekcijās bandhnu tipa batikas ir ļoti retas. Baltijas reģionā, ne tikai Latvijā, tās eksponētas pirmo reizi, iesākot savu ceļojumu pa Latviju Nacionālajā mākslas muzejā šā gada aprīlī, un tagad dodot iespēju to aplūkot cēsniekiem un pilsētas viesiem.

Izstādi organizē Ķīnas Tautas Republikas vēstniecība Latvijas Republikā sadarbībā ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Ārzemju mākslas departamentu un Cēsu Kultūras un Tūrisma centru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu